Search
Κυριακή 10 Ιανουάριος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Stratfor: Η πάλη Σαουδικής Αραβίας-Ιράν για την κυριαρχία στην περιοχή

ΙΡΑΝ
Κλιμάκωση της αστάθειας στην ήδη ασταθή περιοχή της Μέσης και της Εγγύς Ανατολής βλέπει το Stratfor, από την εκτέλεση του Σιίτη κληρικού Νιμρ Αλ Νιμρ, από τη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα οι αντιτρομοκρατικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη
«πονοκέφαλο»: την διαμάχη του Σιϊτικού με το Σουνιτικό Ισλάμ, εκτός της πιθανότητας να κρύβονται Τζιχαντιστές στους πρόσφυγες και της βίαιης συμπεριφοράς κάποιων εκ των μουσουλμάνων.
Το Stratfor αφού ξεκινάει με την πρόθεση και την προτροπή των ΗΠΑ να αμβλυνθεί η διαμάχη ανάμεσα στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία, τους ηγέτες του Σιϊτικου και του Σουνιτικού Ισλάμ, και αφού αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή από την σύλληψη έως και την εκτέλεση του Νιμπ Αλ Νιμρ, καταλήγει στις επιπτώσεις που θα έχει η στάση των χωρών στην ευρύτερη περιοχή.
Το think tank εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα είχε προχωρήσει στην εκτέλεση αν δεν ένιωθε σίγουρη, ότι θα παρέμεναν ανέπαφες οι καλώς φυλασσόμενες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της. Ωστόσο οι ανησυχίες για χτυπήματα από τους Τζιχαντιστές παραμένουν, καθώς το Stratfor εκτιμά πώς θα κλιμακωθούν οι επιθέσεις εντός του Βασιλείου. Πάντως οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αναμένουν χαμηλού επιπέδου χτυπήματα από Σιίτες.
Ο αντίκτυπος της διαμάχης αυτής μεταφέρεται άμεσα στην Συριακή κρίση καθώς Ιράν και Σαουδική Αραβία είχαν βρει ένα δίαυλο συνεννόησης για την «μετά Άσαντ» εποχή – σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor – κυρίως για το ποιες Ισλαμικές οργανώσεις θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, η κρίση επηρεάζει άμεσα και το ήδη χτυπημένο Ιράκ ενώ και η Τουρκία και το Ιρακινό Κουρδιστάν θα κληθούν να λάβουν θέση στη διαμάχη και καθώς η δύναμη της Τουρκίας αυξάνει, ο ρόλος της θα είναι καθοριστικός. Η ανάλυση αναφέρει ότι ήδη οι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας, το Σουδάν, τα Ηνωμένα Εμιράτα και το Μπαχρέιν, απέσυραν τους πρεσβευτές τους από την Τεχεράνη.
Αντίθετα η Αίγυπτος παρόλο που στους εκτελεσθέντες ήταν και Αιγύπτιος, κράτησε πιο συνετή στάση. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε καλό σημείο καθώς το Κάιρο αναμένεται να υπογράψει δάνεια και επιχορηγήσεις ύψους 3 δις $ για την Αίγυπτο.
Και η ανάλυση καταλήγει με τη επίδραση που θα έχει στις γεωπολιτικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή καθώς αν η Σαουδική Αραβία προχωρήσει στην εκτέλεση άλλων Σιιτών όπως ο ανιψιός του εκτελεσθέντα Αλί Αλ-Νιμρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο, τότε είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτηθούν πολλές και εντονότερες αντιδράσεις. Και στο πλαίσιο αυτό η Σαουδική Αραβία θα κληθεί θα είναι πιο προσεκτική στην ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων καθώς και απέναντι στους Σιίτες γείτονές της.
Πάντως το Stratfor δεν αναφέρεται καθόλου στις επιπτώσεις που θα έχει η διαμάχη αυτή σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ευρώπη όπου υπάρχουν και τα δύο αυτά μουσουλμανικά δόγματα. Ήδη σε πολλές χώρες, Αγγλία, Γερμανία, ακόμη και στην Ελλάδα έγιναν διαδηλώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας και αν συνεχιστούν οι εκτελέσεις και είναι σίγουρο ότι θα κλιμακωθούν και οι αντιδράσεις και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μετά. Και αυτό γιατί σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται Ιρανοί (σιιτες) που πολεμούσαν στη Συρία και έφυγαν και άλλοι σιίτες, αλλά και φανατικοί σουνίτες και καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα βίας μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει. Οι υπηρεσίες στην Ευρώπη εκτός του συναγερμού που βρίσκονται για χτυπήματα από τους Τζιχαντιστές του ISIS και της Αλ-Κάιντα – που επανεμφανίζεται και για πολλούς αναλυτές οι δυό τους ερίζουν για την ηγεσία στο ένοπλο Ισλάμ – η διαμάχη σιιτών-σουνιτών θα φέρει ακόμη χειρότερα αποτελέσματα, καθώς άνθρωποι φαινομενικά φιλήσυχοι θα κατεβούν στους δρόμους με άγριες διαθέσεις.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *