Search
Σάββατο 09 Ιανουάριος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Φουλ για την τριμερή με Ισραήλ: Αθήνα και Λευκωσία ευνοούν υλοποίηση σχεδιασμών

ΤΣΙΠΡΑΣ, NETANYAHU
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου  στη Λευκωσία, αλλά και η παρουσία νωρίτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, συνιστούν τους δυο πρώτους μεγάλους σταθμούς των διεργασιών στο πεδίο των ενεργειακών αλλά και του Κυπριακού το 2016.

Η τριμερής σύνοδος, πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε επίπεδο κορυφής και έχει ως στόχος όπως πληροφορούμαστε να προχωρήσει με πρακτικά βήματα πλέον στην υλοποίηση των μέχρι σήμερα συζητήσεων αλλά και εξαγγελιών και να αντιμετωπίσει όλες τις εκκρεμότητες. Είναι σαφές πως προτεραιότητα παραμένει το θέμα της ενέργειας, ένα κεφάλαιο για το οποίο πιέζουν και οι εταιρείες. Όπως έλεγε ενημερωμένη πηγή «όποιος χάσει το τρένο που ξεκινά, δεν θα έχει την ευκαιρία να φθάσει ποτέ στο τέρμα». Εννοώντας προφανώς πως οι διαδικασίες δεν μπορούν να περιμένουν .

Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να προχωρήσει η συνεργασία όπως πλέον γίνεται και με την τριμερή της Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου.  Θα προηγηθούν χωριστές διμερείς συναντήσεις των αρχηγών των τριών κρατών (των Τσίπρα και Νετανιάχου θα γίνει στο Ισραήλ την προηγούμενη ημέρα), όπου αναμένεται να ξεκαθαρισθούν μια σειρά από θέματα. Είναι σαφές πως η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των πρόσφατων κινήσεων επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία και παρόλο που έχουν δοθεί από πλευράς του Τελ Αβίβ διαβεβαιώσεις  ότι αυτές οι κινήσεις δεν επηρεάζουν τους κοινούς σχεδιασμούς, ωστόσο, αυτό θα επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί στην πορεία. Οι συζητήσεις, πάντως, Άγκυρας και Τελ Αβίβ δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, καθώς ήδη διαπιστώνονται δυσκολίες.

Ενόψει, λοιπόν, της συνάντησης με το Ισραήλ, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θέλουν το συντομότερο να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε τριμερές αλλά και σε διμερές επίπεδο, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της συνεργασίας που είναι η υλοποίηση των αποφάσεων και των μέχρι σήμερα σχεδιασμών που έχουν συμφωνηθεί.

Η Αθήνα και η Λευκωσία είναι σαφές πως κινούνται παράλληλα και με τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, που προχωρά πιο γρήγορα και σταθερά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στην Αθήνα. Την ίδια ώρα προετοιμάζεται το έδαφος για συμμετοχή και της Ιορδανίας στην τριμερή με την Αίγυπτο ενώ με βάση τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και από πλευράς κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπλοκή τους στις συνεργασίες με τις χώρες της περιοχής.

Τούτο αποκάλυψε στο «Φ» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης στα πλαίσια συνέντευξής του, που δημοσιεύσαμε χθες, χωρίς ωστόσο, να δοθούν λεπτομέρειες. Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο ενισχύει τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας στην περιοχή και κυρίως στο πεδίο της ενέργειας, αλλά την ίδια ώρα την αναβαθμίζει και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς θα μπορέσει να διαδραματίσει ένα ρόλο γέφυρας με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Φωτογραφία Αρχείου: Υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu. Φωτογραφία Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

ΝΤΑΒΟΣ: Οι παρουσίες αφορμή και για εξελίξεις – Θα είναι όλοι τους εκεί

Στο Νταβός, στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ( 20-23 Ιανουαρίου),  αναμένονται να γίνουν πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα, επαφές που θα έχουν στην ατζέντα το Κυπριακό αλλά και τα ενεργειακά.

Στη Λευκωσία τη μόνη συνάντηση  που μπορούν να ανακοινώσουν σήμερα είναι αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζον Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, υπάρχει προετοιμασία και για άλλες συναντήσεις, που ενδεχομένως να ανακοινωθούν  επί τόπου.

Το γεγονός ότι θα είναι παρόντες στο Νταβός τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί αυτό δεν σημαίνει πως θα έχουν και συνάντηση, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που θα βρίσκεται εκεί και ως στέλεχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα σκηνικό κινητικότητας μέσα από αλλεπάλληλες συναντήσεις.

Ο ίδιος ευνοεί μια συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, στο απομονωμένο ελβετικό θέρετρο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η προσπάθεια του για πενταμερή έχει αποτύχει, ο ίδιος όμως θα προσπαθήσει να έχει χωριστές συναντήσεις με τις τρεις εγγυήτριες χώρες.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 5 Ιανουαρίου ο κ. Αίντα θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά.

Στο Νταβός σκέφτεται να μεταβεί, όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στο ελβετικό θέρετρο θα δώσει το παρών του και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. Είναι σαφές πως οι παρουσίες παραπέμπουν σε σενάρια και δημιουργούν παράλληλα προϋποθέσεις, αφορμή,  για συναντήσεις, επαφές και συζητήσεις.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στο Νταβός έχουν γίνει πολλές επαφές στο παρελθόν  από τις οποίες  είτε ξεκίνησαν διαδικασίες είτε στο παρασκήνιο έγιναν συναντήσεις που ενώ δεν ανακοινώθηκαν ποτέ, ωστόσο, αποτέλεσαν το έναυσμα στη συνέχεια για εξελίξεις.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ: Η πρόσφατη συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών, Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ, έχει προετοιμάσει το έδαφος για την τριμερή της 28ης Ιανουαρίου. Συζητήθηκαν θέματα που είχαν τεθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων συζητήσεων ενώ παράλληλα ασχολήθηκαν και με την ατζέντα των αρχηγών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Οι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί  που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν εντός Ιανουαρίου, θα επικεντρωθούν μεν στο περιουσιακό, ωστόσο, θα επιχειρήσουν να «αγγίξουν» όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού. Σημειώνεται συναφώς ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα πραγματοποιήσουν τρεις συναντήσεις τον Ιανουάριο ( 7,14,29).

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ: Ο Μουσταφά Ακιντζί  μιλώντας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αναφέρθηκε στο θέμα της ενοποίησης της κινητής τηλεφωνίας. Είπε πως έγιναν δυο δοκιμές σε δυο διαφορετικές περιοχές και πρόσθεσε ότι χρειάζεται και τρίτη. Αναφέρθηκε και στις δυσκολίες και χωρίς να πει οτιδήποτε συγκεκριμένο παρέπεμψε στην ε/κ πλευρά.

Πηγή: mignatiou.com, Φωτογραφία: EPA/RONEN ZVULUN / POOL
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *