Search
Κυριακή 10 Ιανουάριος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Κάνε και εσύ μια συμμορία… Μπορείς!

Tiananmen Square
Η λέξη «συμμορία» χρησιμοποιείται για να δηλώσει μια ομάδα ανθρώπων που έρχονται μαζί για ορισμένες εγκληματικές ενέργειες ή άλλους αντικοινωνικούς σκοπούς.

Τον 04/2015 σε ραδιοφωνικό σταθμό ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, αναφερόμενος στις συμμορίες των Εξαρχείων κατήγγειλε ότι «πρόκειται για μισθωμένες συμμορίες κατευθυνόμενες από ξένα και εγχώρια κέντρα με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης». Συμμορίες τροφίμων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων διασυνδεμένους με το πολιτικό προσωπικό που αποθρασυσμένοι συνεχίζουν το εγκληματικό τους έργο ακόμη και όταν βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών, καταγγέλλει σήμερα με την ιδιότητα του πολίτη.

Συμμορίες εργολάβων δημοσίων έργων – οδικών, σιδηροδρομικών και άλλων – που ενώ τους ανατίθενται τα έργα έναντι μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρουν ως ανάδοχοι, ενίοτε καταλήγουν τα ακριβότερα, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων), που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Τον 09/2015, ο τότε βουλευτής των ΑΝΕΛ και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, καταγγέλλει ότι «στο ναυτιλιακό πετρέλαιο μιλάμε για εξειδικευμένες συμμορίες, οι οποίες μάλιστα, με τους μεγαλοπροστάτες τους και με πληρωμένους μπράβους, απειλούν τον όποιον θελήσει να παρέμβει».

Την ίδια περίοδο, ο τότε υπουργός Επικρατείας για την Πάταξη της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, καταγγέλλει συμμορίες που ενέκριναν και εκταμίευσαν, σε άλλες συμμορίες, 1300 αγύριστα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, που κόστισαν στους Έλληνες πολίτες 5 δισ. ευρώ. Επίσης, ο ίδιος καταγγέλλει συμμορίες καπνικού λαθρεμπορίου και εκτεταμένης φοροδιαφυγής από τα καπνά.

Καταγγελίες, από τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, για συμμορίες εκκαθαριστών περί μη τήρησης του νόμου μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα τις μεγάλες υπερβάσεις στους μισθούς τους. Και όλα αυτά με την κάλυψη και ανοχή των υπουργών, υφυπουργών και όλης της υπαλληλικής ιεραρχίας. Τις ίδιες συμμορίες θα βρει κανείς και στον ιδιωτικό τομέα όμως. Τα περίφημα Golden Boys ζουν και βασιλεύουν στην Ελλάδα.

Με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, επισημαίνει, σε ομιλία του στο Ελληνικό κοινοβούλιο, πως πρέπει να λήξει «το θέμα της υπερεξουσίας των καναλαρχών και ορισμένων δημοσιογράφων, που συμμετέχουν σε συμμορίες οι οποίες αποφασίζουν την πολιτική εξόντωση πολιτικών, ανεξάρτητα του χώρου που βρίσκονται, ή αν δεν υπηρετούν, συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

H Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει εγχώριες συμμορίες που μονοπωλούν τις επιδοτήσεις.

Καταγγελίες για συμμορίες παράνομων διαύλων διακίνησης όπλων και όχι μόνο που προμηθεύουν εξοπλισμό, από εγκληματικές ομάδες μέχρι και εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού δημοσίου, μπαινοβγαίνουν στις αίθουσες δικαστηρίων και στα κελιά φυλακών. Συμμορίες διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών και ανθρώπων – trafficking – ή και ανθρώπινων οργάνων μας κατακλύζουν.

Επώνυμες καταγγελίες για δράση συμμοριών θα βρούμε στον Ελληνικό αθλητισμό. Τραμπουκισμοί και κατασκευή συμμοριτικών οργανώσεων, έμμεσα ή άμεσα, διαπιστώνονται και σε όλα τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα.

Πάνω σε όλα αυτά η όποια πολιτική ηγεσία και κυβέρνηση – θα έλεγα και δικαιοσύνη αν ήταν ανεξάρτητη – σε αυτόν τον τόπο παρουσιάζεται, κάθε φορά, αμήχανη, ανέτοιμη και αιφνιδιασμένη. Το ίδιο αμήχανος, ανέτοιμος και αιφνιδιασμένος παρουσιάζεται, κάθε φορά, και ο Έλληνας πολίτης. Η όλη κατάσταση μου θυμίζει σκηνή από την ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα» με τον αείμνηστο Κώστα Τσάκωνα να αναρωτιέται δυνατά, «έξι χρόνια στο δημοτικό. Έξι χρόνια στο γυμνάσιο, δώδεκα. Έξι χρόνια στο πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Έξι χρόνια στο εξωτερικό, είκοσι τέσσερα. Και έξι χρόνια μέχρι που να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριάντα έξι που είμαι, ακόμα άλλα έξι χρόνια. Πού πήγανε; Τι γίνανε έξι χρόνια;».

Το «School» είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1974 από το Βρετανικό συγκρότημα Supertramp, κομμάτι από το άλμπουμ τους με τίτλο «Crime of the Century». «Maybe I’m mistaken, expecting you to fight», μας λένε, «Or maybe I’m just crazy, I don’t know wrong from right, But while I am still living, I’ve just got this to say, It’s always up to you, if you want to be that, Want to see that, Want to see it that way — you’re coming along!».

Καλή ακρόαση…

Φωτογραφία: independent.co.uk

Γιάννης Κίτσος

Γιάννης Κίτσος

Σύμβουλος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *