Search
Κυριακή 10 Ιανουάριος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Μεταφορά στην Ελλάδα των λειψάνων των πεσόντων στην Κύπρο

Τύμβος της Μακεδονίτισσας
Το θέμα της παράδοσης και μεταφοράς στην Ελλάδα, λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, που έχουν ταυτοποιηθεί συζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Δημήτριος Βίτσας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Η παράδοση των λειψάνων έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιανουαρίου 2016, παρουσία του κ.Βίτσα και μελών των οικογενειών των αγνοουμένων και πεσόντων από την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός, παράλληλα ενημερώθηκε για την εκταφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και για εντοπισμό των λειψάνων των καταδρομέων του «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρθηκε από τον επίτροπο Προεδρίας, με βάση τις προκαταρτικές επιστημονικές εξετάσεις έχουν εντοπιστεί λείψανα ή μέρος λειψάνων που ανήκουν σε δεκαπέντε καταδρομείς. Με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εξετάσεων τα λείψανα θα παραδοθούν στις οικογένειες τους για αξιοπρεπή ταφή.

Συμφωνήθηκε επίσης η συγκρότηση κλιμακίου, το οποίο σε συνεργασία με τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές θα έλθει σε επαφή με τις οικογένειες που έχουν παραλάβει λανθασμένα λείψανα στο παρελθόν σε μια προσπάθεια να τους πείσει να τα επιστρέψουν.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *