Search
Tuesday 12 July 2016
  • :
  • :

Χοροθεραπεία: Ένας διαφορετικός τρόπος ψυχοθεραπείας

ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η χοροθεραπεία δεν είναι χορός. Δε χρειάζεται να ξέρει κανείς να χορεύει. Μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς και να ξεμπλοκάρει το θεραπευόμενο. Άλλοι τρόποι ψυχοθεραπείας ίσως να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αφού με τη χοροθεραπεία κάνουμε και το σώμα μας να μιλά… φανταστείτε να μπορείτε να εκφράσετε ακριβώς αυτό που νιώθετε και σκέφτεστε μόνο με κινήσεις του σώματος.

Στη συνεδρία της χοροθεραπείας μπορούμε να κινηθούμε και να εκφραστούμε χωρίς ντροπή. Όποιο κι αν είναι το συναίσθημα που θέλουμε να εξωτερικεύσουμε και δεν βρίσκουμε τον τρόπο, στη χοροθεραπεία καταφέρνουμε να το εκφράσουμε. Λύνεται σώμα, ψυχή και νους. Εργαλείο είναι η γλώσσα του σώματος κυρίως, αλλά και ο λόγος. Ο τρόπος που κινούμαστε είναι μία δήλωση του πώς αισθανόμαστε. Ο θεραπευόμενος δείχνει την ψυχοσωματική του κατάσταση μέσα από την κίνηση. Σώμα και νους είναι αλληλένδετα, συνεπώς μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να φτάσουμε στην αυτογνωσία.

Πώς ξεκίνησε η χοροθεραπεία;

Είναι γνωστό ότι ο χορός έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Δεν είχε καθιερωθεί όμως ως μέθοδος θεραπείας μέχρι τη δεκαετία του ’50 στην Αμερική, όπου οι ψυχολόγοι χρειάστηκαν μια διαφορετική μέθοδο για τους ασθενείς τους που να μη στηρίζεται μόνο στο λόγο. Δοκίμασαν λοιπόν αυτή τη μέθοδο σε κάποια ψυχιατρικά νοσοκομεία και τα επιτυχή αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Έτσι η χοροθεραπεία καθιερώθηκε και καταγράφηκε ως μία από τις δημιουργικές θεραπείες.

Να ρωτήσουμε όμως και την ειδική ψυχολόγο – χοροθεραπεύτρια Μαργαρίτα – Άννα Τριανταφύλλου, για να μας λυθούν κάποιες απορίες :

Τι είναι η χοροθεραπεία για σας;

Η χοροθεραπεία εκτός από το ότι είναι η δουλειά μου, είναι και τρόπος ζωής για μένα. Η εκπαίδευσή μου πάνω στο αντικείμενο, μου δίδαξε πόσο σημαντικό είναι για το χοροθεραπευτή να διατηρεί μια συνεχή και αδιάσπαστη σχέση με το σώμα του καθώς αυτό αλληλεπιδρά  με τον ψυχισμό και αποκτά τις ανάγκες του. Η αρμονία στη λειτουργία της κάθε ψυχοσωματικής μονάδας βασίζεται στη συνεχή σκέψη και ερμηνεία των σωματικών πράξεων από το συναίσθημα και των ψυχικών κινήσεων από το σώμα. Ως χοροθεραπεύτρια η διατήρηση του ‘’δικαιώματός’’ μου στη προσωπική μου κίνηση( χορογραφημένη ή ελεύθερη- ομαδική ή ατομική) και της ταυτότητάς μου ως χορεύτρια , καθώς και η διεύρυνση των οριζόντων μου στο χορό με βοηθούν όχι μόνο στη διατήρηση της προσωπικής μου αρμονίας αλλά λειτουργούν και ως εργαλεία για τη δουλειά μου.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε συγκεκριμένα με αυτό το είδος ψυχοθεραπείας και γιατί να το προτιμήσει κάποιος;

Η αγάπη μου για το χορό ήταν πάντα παρούσα και κύρια στη ζωή μου και έτσι τελειώνοντας την ψυχολογία ήταν για μένα μια φυσική μετάβαση να συνδέσω και σε επαγγελματικό επίπεδο την κίνηση και το σώμα με την ψυχή και το συναίσθημα. Σχεδόν κάθε ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει, η συγκεκριμένη μορφή όμως κατά τη γνώμη μου προσεγγίζει τον άνθρωπο ‘’ψυχή τε και σώματι’’ δίνοντας τη δυνατότητα σε πνεύμα και σώμα να συμπτυχθούν με ένα τρόπο μοναδικό.

Τι είναι αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε;

Στην ουσία η χοροθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Ο στόχος κάθε ψυχοθεραπείας είναι αρχικά η επίτευξη του θεραπευτικού δεσμού ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο μέσα από τον οποίο πραγματοποιούνται όλες οι θεραπευτικές διαδικασίες. Στη χοροθεραπεία αυτός ο δεσμός συμπεριλαμβάνει και τα σώματα μέσω της κίνησής τους.

Πόσο γρήγορα μπορούμε να δούμε κάποιο αποτέλεσμα;

Η ψυχοθεραπεία γενικώς είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί δέσμευση και επιμονή πολλές φορές από το άτομο. Παρά ταύτα, λόγω της εμπλοκής του σώματος στη συγκεκριμένη μορφή συχνά εμφανίζεται το στοιχείο της εκτόνωσης κι έτσι  παρατηρείται άμεση συναισθηματική ανακούφιση.

Σε ποιούς απευθύνεται και με τί τρόπο : ατομικά ή ομαδικά;

Η εν λόγω θεραπεία απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες και εφαρμόζεται είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.  Ενδείκνυται για άτοµα που βιώνουν συναισθηματικά προβλήματα, πίεση, άγχος, κατάθλιψη, νευρική ανορεξία, μετατραυματικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, σωματικές ανικανότητες και μορφές αυτισμού, όπως επίσης προβλήματα εξαρτήσεων κ.α. Πρόκειται για μια δημιουργική μορφή ψυχοθεραπείας  που προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο για την εξερεύνηση  και την  έκφραση  των σκέψεων και προβλημάτων του ατόμου, μέσω  της κίνησης, του χορού και του λόγου.

Ποιός είναι ο ρόλος του χοροθεραπευτή;

Ο ρόλος του χοροθεραπευτή είναι να πλαισιώνει τη θεραπεία κρατώντας τα όρια και προσφέροντας έναν ασφαλή χώρο και  χρόνο που θα εμπεριέχουν επιτυχώς το συναίσθημα και την κίνηση του θεραπευόμενου. Κυρίως όμως, ο θεραπευτής χρειάζεται να μπορεί να σκέφτεται και ερμηνεύει για τον θεραπευόμενό του και ύστερα να καταφέρνει επιτυχώς να μεταφέρει αυτές του τις ερμηνείες με τρόπο που ο θεραπευόμενος θα δύναται να κατανοήσει και να εσωτερικεύσει την κάθε στιγμή της θεραπείας του. Στόχος αυτού η αντίληψη και η αλλαγή.

Ο χορός γενικότερα θεραπεύει;

Φυσικά. Ο χορός δίνει τη δυνατότητα (και δύναμη θα μπορούσε να πει κανείς) της μετουσίωσης. Ακόμη και χωρίς το σημαντικό κομμάτι της ερμηνείας που προσφέρει η θεραπεία, η μετουσίωση από μόνη της σαν άμυνα του ψυχισμού είναι ικανή να μετατρέψει (να μετουσιώσει) τα τραύματά μας σε τέχνη, τι ποιο όμορφο απ’ αυτό;

Φωτογραφία: eatingdisorder.org




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *