Search
Κυριακή 10 Ιανουάριος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Το Σκανδιναβικό Μοντέλο

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Θέλω να κάνουμε μια υπέρβαση από το αρρωστημένο κλίμα της επικαιρότητας και να ρίξουμε μια ματιά στις χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά. Ποια είναι τα μυστικά της ευημερίας τους; Ποια είναι τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα; Πόσο απέχουμε από αυτές τις χώρες σε νοοτροπία; Πώς θα μπορέσουμε να μεταρρυθμίσουμε τη μίζερη και διεφθαρμένη κοινωνία μας επί τα βελτίω;

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των υπερ-βόρειων αυτών χωρών:

  • Εκμεταλλεύονται την αιολική ενέργεια στο έπακρον και τα αιολικά πάρκα είναι μέσα στις θάλασσες.
  • Κάνουν άριστη διαχείριση απορριμμάτων, ακόμη και το νερό πωλείται σε χάρτινη συσκευασία, υπάρχει παντού ανακύκλωση, ειδικά εργοστάσια επεξεργασίας, διαλογής και καύσης, από τη δε ενέργεια που παράγεται από την καύση των απορριμμάτων παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα που φωτίζει τις πόλεις και θερμότητα που θερμαίνει τα σπίτια με σύστημα τηλεθέρμανσης.
  • Οι άνθρωποι κυκλοφορούν παντού με ποδήλατα με μέση ωριαία ταχύτητα 20 χιλ. την ώρα. Υπάρχουν βέβαια παντού ποδηλατόδρομοι – μόνο στη Δανία, που έχει το μέγεθος της Πελοποννήσου, υπάρχει ένα δίκτυο 10.000 χιλιομέτρων αποκλειστικά φτιαγμένο για ποδηλάτες.
  • Ντύνονται όλοι απλά και πρακτικά, δεν επιδεικνύουν τον πλούτο τους, ακόμη και τα ποδήλατά τους είναι όλα παρόμοια.
  • Οι βουλευτές πηγαίνουν στο Κοινοβούλιο με ποδήλατα όπου υπάρχει και πάρκινγκ ποδηλάτων – ο μέσος όρος δε ηλικίας τους είναι κάτω των 40.
  • Στην Κοπεγχάγη, έξω από τη Βουλή υπάρχει μία προμετωπίδα που δείχνει ανθρώπους που σκέφτονται και αγωνιούν βασανιστικά για να λύσουν τα προβλήματα της πατρίδας τους, όχι της πάρτης τους.
  • Όλοι μιλάνε σε όλους στον ενικό αριθμό.
  • Το μότο τους είναι ότι κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ανώτερος από κανένα.

Ο Sandemose έχει εκφράσει αυτή τη φιλοσοφία στον κανόνα: «Μη νομίζεις ότι είσαι κάποιος σπουδαίος ή ότι είσαι καλύτερος από εμάς».

  • Διαβάζουν 10 φορές περισσότερα βιβλία το χρόνο απ’ ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
  • Μιλούν όλοι άπταιστα αγγλικά ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Το κράτος δίνει στον άνεργο € 1.500 επίδομα ανεργίας για τρία χρόνια.
  • Το κράτος φροντίζει ώστε το πολύ στα τρία χρόνια να έχει επιμορφωθεί ο άνεργος και να έχει ενταχθεί ξανά στην αγορά εργασίας.
  • Το κράτος ζητά να αυξήσει τους φόρους ώστε να παρέχει ακόμη περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες.
  • Οι πολίτες το δέχονται αυτό με ευχαρίστηση γιατί ξέρουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που θα πληρώσουν στους φόρους με τη μορφή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά:
  • Οι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες επιστρέφονται από το κράτος σε αυτούς σαν υπηρεσίες – δεν χρησιμοποιούνται για εξόφληση χρέους προς τους δανειστές.

Πώς μπορούμε, όμως, να φτιάξουμε ένα τέτοιο κράτος;

Αξίζει να αναλύσουμε τον σκανδιναβικό κανόνα του Sandemose σε 10 προτάσεις για να καταλάβουμε ότι εάν θέλουμε η χώρα μας να προοδεύσει πρώτα πρέπει ν’ αλλάξουμε – όλοι μαςνοοτροπία. Γιατί, όσα κεφάλαια, τεχνογνωσία και τεχνολογία να εισάγουμε, νοοτροπία δεν μπορούμε να εισάγουμε, πρέπει να την αλλάξουμε. Και ίσως τότε προσελκύσουμε πιο εύκολα ξένες επενδύσεις.

Προσέξτε, λοιπόν, τους εξής κανόνες (αφορούν και τον καθηγητή Γιάννη Πανούση):

  1. Μη νομίζεις ότι είσαι σπουδαίος.
  2. Μη νομίζεις ότι οι άλλοι είναι λιγότερο ικανοί.
  3. Μη νομίζεις ότι είσαι εξυπνότερος από τους άλλους.
  4. Μην παραμυθιάζεσαι ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους.
  5. Μη νομίζεις ότι γνωρίζεις περισσότερα από τους άλλους.
  6. Μη νομίζεις ότι είσαι πιο σπουδαίος από τους άλλους.
  7. Μη νομίζεις ότι είσαι πολύ καλός σε οτιδήποτε.
  8. Μη γελάς σε βάρος των άλλων.
  9. Μη νομίζεις ότι ο οποιοσδήποτε από μας νοιάζεται για σένα.
  10. Μη νομίζεις ότι μπορείς να διδάξεις στους άλλους το οτιδήποτε (ο καθένας μαθαίνει μόνος του και με τον τρόπο του).

 

Εάν τους παραπάνω κανόνες τους εφαρμόσει μόνο ένας άνθρωπος θα θεωρηθεί γελοίο. Εάν τους εφαρμόσει ένας λαός θα οδηγηθεί στο μεγαλείο.

Ο λόγος που παρακμάσαμε σαν έθνος είναι ότι αντιστρέψαμε τη σκανδιναβική φιλοσοφία που διδάσκει την απλότητα και τη μετατρέψαμε σε νοοτροπία ψευτομαγκιάς, επίδειξης και κομπορρημοσύνης. Έτσι οι 10 σκανδιναβικοί κανόνες made in Greece έγιναν:

  1. Να νομίζεις ότι είσαι και ο πρώτος. (Συνήθης προσφώνηση στα καφενεία, ακόμη και για τον κάθε πικραμένο: «Γεια σου μεγάλε!»).
  2. Να νομίζεις ότι οι άλλοι δεν είναι τόσο ικανοί όσο εσύ.
  3. Να νομίζεις ότι είσαι εξυπνότερος από τους γύρω σου.
  4. Να παραμυθιάζεσαι ότι είσαι ο καλύτερος.
  5. Να νομίζεις ότι είσαι ξερόλας.
  6. Να νομίζεις ότι είσαι πιο σπουδαίος από τους άλλους (ακόμη κι αν λόγω κακών συγκυριών οι περισσότεροι δεν το έχουν αντιληφθεί).
  7. Να νομίζεις ότι είσαι πολύ καλός στα πάντα.
  8. Να γελάς και να χαίρεσαι (έστω κι από μέσα σου) με τις κακοτυχίες των άλλων.
  9. Να νομίζεις ότι όλοι σε νοιάζονται και σ’ αγαπάνε (άλλωστε το αξίζεις).
  10. Να νομίζεις ότι έχεις να διδάξεις πολλά στους αδαείς.

Τους παραπάνω ελληνοποιημένους, στρεβλούς κανόνες εάν τους εφαρμόσει μόνο ένας θα ζήσει την ψευδαίσθηση του μεγαλείου. Εάν τους εφαρμόσει ένας λαός θα φθάσει στα όρια του γελοίου. Όπως και έγινε.

Η Ελλάδα πτώχευσε πρώτα ηθικά, μετά πνευματικά και στο τέλος οικονομικά.

«Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», δήλωνε σημαίνων πολιτικός πριν καταρρεύσει από τα σκάνδαλα. Αλλά η ηθική δεν διασφαλίζεται από τον νόμο, διασφαλίζεται από τον χαρακτήρα των ανθρώπων. Π.χ. η αχαριστία σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι νομικό αδίκημα. Είναι όμως βαρύτατο ηθικό αδίκημα. Άρα ο νόμιμος αχάριστος σε καμία περίπτωση δεν είναι ηθικός. Και κάθε πολιτικός που εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών για ίδιον όφελος είναι τουλάχιστον αχάριστος. Πόσο μάλλον ένας πολιτικός που έγινε Υπουργός χωρίς καν την ψήφο των πολιτών, όταν προκαλεί τα φώτα της δημοσιότητας για να κάνει το βιβλίο του best seller…

Φωτογραφία: audubon.org

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Συγγραφέας/Μηχ/κός Πληροφορικής



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *