Search
Κυριακή 10 Ιανουάριος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Η κ. Κατσέλη δεν διαφώτισε για τα “κόκκινα δάνεια” και τα capital controls

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
Για τα “κόκκινα” δάνεια και το νόμο Κατσέλη, τον οποίο είχε περάσει η ίδια, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα MEGA η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη. Δήλωσε ότι ο νόμος παραμένει σε ισχύ, εξηγώντας ότι αυτό που άλλαξε είναι ότι “έγιναν πιο περιοριστικοί οι όροι ένταξης”, καθώς “μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια και πιο αυστηρά περιουσιακά κριτήρια”.

Υποστήριξε ότι “αυτό δεν ήταν αναγκαίο αλλά ήταν κάτι το οποίο μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία των θεσμών ότι πρέπει σε όλα να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια και σε αυτό το νόμο”.

Διευκρίνισε ότι εκείνοι που κάνουν χρήση του σχετικού νόμου, θα εξακολουθήσουν να κάνουν χρήση, προσθέτοντας ότι “ο νόμος δεν είναι για όλους, αλλά για εκείνους που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία”.

Για όσους, όπως είπε, βρίσκονται σε πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να αποτανθούν στις τράπεζες για διακανονισμό, σημειώνοντας ότι η κάθε τράπεζα έχει αναπτύξει τα δικά της προϊόντα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ενήμερο τον πελάτη.

Σε ό,τι αφορά τις προειδοποιητικές επιστολές που στέλνουν οι τράπεζες για τα “κόκκινα δάνεια” εξήγησε στο MEGA ότι αυτό γίνεται για να μην καταστούν “μη συνεργάσιμοι” οι δανειολήπτες.

“Τον Σεπτέμβριο όλες οι τράπεζες με βάση τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος έστειλαν επιστολές στους δανειολήπτες τους προσκαλώντας τους να έρθουν στις τράπεζες να κάνουν τις ρυθμίσεις”, ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για 500.000 επιστολές, και πρόσθεσε:

“Λαμβάνοντας αυτή την επιστολή οι περισσότεροι πελάτες έρχονται και κάνουν έναν διακανονισμό διότι ξέρουν ότι αν δεν ανταποκριθούν και sτην πρώτη και στην δεύτερη και στην τρίτη επιστολή που μπορεί να λάβουν μπορεί να έχουν πρόβλημα με το δάνειό τους και το σπίτι τους”.

Επίσης εκτιμά ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων.

“Υπάρχουν ακόμη ένα δύο βήματα που πρέπει να γίνουν. Πρώτα πρέπει να περάσουμε από την ειδική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στην κανονική χρηματοδότηση με φθηνότερους όρους και μετά σιγά σιγά στο πρώτο εξάμηνο να προετοιμαστούμε για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που ελπίζω να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο”, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι “τελειώνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών” και ότι “χρειάζεται κάποιος καιρός για να μπούμε πάλι σε μια κατάσταση ομαλότητας”.

Για ανακεφαλαιοποίηση

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε συγκεκριμένα στο MEGA για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας και είναι πρόεδρος, ότι βγαίνει με πολύ ισχυρή ρευστότητα, ιδιαίτερα με την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank, και ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης των δανείων.

“Αναμένουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να πέφτει και χρήμα στην αγορά κάτι που είναι και το ζητούμενο, διότι αν δεν υπάρξει ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας”, σημείωσε.

Για το μετοχολόγιο των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η κ. Κατσέλη είπε ότι στην Εθνική Τράπεζα “είναι κυρίως σε Έλληνες επενδυτές”, ενώ στις μικρότερες τράπεζες υπάρχει “πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία ξένων funds, πολλά από τα οποία είναι μακροπρόθεσμα τοποθετημένα στην ελληνική αγορά”.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το ποσοστό του Δημοσίου και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε.

Πηγή: mignatiou.com, Φωτογραφία: koutipandoras.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *