Search
Thursday 12 January 2017
  • :
  • :

Θα δούμε χορό στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Print Friendly

ΧΟΡΟΣ
Τελικά ο χορός είναι τέχνη ή άθλημα;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση για το αν θα ενταχθεί ο αθλητικός χορός στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αθλητικός χορός είναι το διαγωνιστικό στυλ των λάτιν και των ευρωπαϊκών χορών. Στους διαγωνισμούς, ο χορός εκτός από τέχνη και έκφραση γίνεται και άθλημα.. και πολύ απαιτητικό άθλημα μάλιστα! Ο αθλητής χορού πρέπει να έχει άψογη φυσική κατάσταση, ανεξάντλητη αντοχή, εκφραστικότητα και φυσικά άψογα εκτελεσμένη τεχνική.

Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί ο αθλητικός χορός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020. Τελικά όμως, μετά από συζητήσεις, αυτή η προοπτική ναυάγησε. Για την ώρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 1997, οπότε και καθιερώθηκε ο όρος αθλητικός χορός για το διαγωνιστικό λάτιν και στάνταρ, έγινε ο χορός πιθανός συμμετέχων σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν πιο σοβαρά αυτή τη φορά το Μάρτιο του 2013, όταν για την κρίση των χορευτών στους αγώνες χρησιμοποιήθηκε βαθμολόγηση βάσει του συστήματος του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Το Μάρτιο του 2015, το παγκόσμιο συμβούλιο χορού (World Dance Council) έγινε μέλος της Association for International Sport for All (TAFISA). Αυτό αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι ο χορός αναγνωρίζεται και επίσημα ως άθλημα εκτός από τέχνη. Άλλη μια κίνηση ήρθε για να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια: αυτή τη φορά από τους χορευτές, και ονομάστηκε “Bring Dancesport to the Tokyo 2020 Olympics”. Όλο και περισσότεροι χορευτές θωρούν ότι η ένταξη του χορού στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα φέρει κυρίως θετικά αποτελέσματα και ανυπομονούν για αυτή τη μεγάλη αλλαγή.

Θετικά αποτελέσματα πιθανής ένταξης του χορού στους Ολυμπιακούς Αγώνες

  • Θα μάθει όλο και περισσότερος κόσμος τι σημαίνει χορός
  • Ελκύεται νέο κοινό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • Περισσότερο ενδιαφέρον για τους Αγώνες από τους νέους
  • Είναι ένα άθλημα όπου αγωνίζονται μαζί και τα δύο φύλα
  • Θα ενδιαφερθούν καινούργιοι σπόνσορες/χορηγοί για τους χορευτές
  • Θα γεμίσουν κόσμο οι σχολές χορού
  • Θα απασχοληθούν και άλλες ειδικότητες/επαγγέλματα που ασχολούνται με το χορό, π.χ. σχεδιαστές φορεμάτων-κοστουμιών χορού, κομμωτές, αισθητικοί, φωτογράφοι, κ.λπ…

Αρνητικά

  • Ίσως χαθεί λίγο η ελευθερία της έκφρασης έπειτα από την επιβολή των κανονισμών των Ολυμπιακών Αγώνων
  • Πιθανή εμφάνιση περιπτώσεων χρήσης αναβολικών από τους αθλητές-χορευτές

Νομίζω πως τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών. Βέβαια, κάθε μεγάλη αλλαγή εμπεριέχει και το άγνωστο. Φυσικά και δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς την εξέλιξη του διαγωνιστικού χορού αν ενταχθεί τελικά στους υπέρτατους αγώνες- τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Από εδώ και πέρα, θα περιμένουμε αρκετά για τις εξελίξεις, καθώς θα ξαναγίνουν συζητήσεις το 2019 για το αν θα μπει ο αθλητικός χορός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και στην απόφαση θα παίξει σημαντικό ρόλο η χώρα στην οποία θα ανατεθούν οι Αγώνες… Θα γεμίσουν τα γήπεδα και οι αίθουσες με μουσική, συναίσθημα και έκφραση; Σε 4 χρόνια θα ξέρουμε την απάντηση!

Φωτογραφία: trailerpilot.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *