Search
Monday 25 July 2016
  • :
  • :

WiFi Calling, μια νέα δωρεάν υπηρεσία;

To WiFi Calling, μια υπηρεσία σύνδεσης στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μέσω του WiFi, αναμένεται εντός του 2016 να δώσει λύση στα προβλήματα κάλυψης και του εξασθενημένου σήματος εντός κτιρίων. Αλλά, ποια είναι τα επαναστατικά χαρακτηριστικά αυτής της υπηρεσίας και πώς λειτουργεί;
Wifi-Calls-on-iOS-8Πρόκειται για μια υπηρεσία που προέκυψε από την στενή συνεργασία της Apple με την Ericsson, οπότε με την κυκλοφορία του λειτουργικού iOS 8 και πόσο μάλλον του iOS 9, αυτή και η υπηρεσία άρχισε να υλοποιείται. Έτσι σήμερα η λειτουργία WiFi Calling υποστηρίζεται από την Apple (iPhone 6), την Samsung (Galaxy S4, S5 και S6), την LG κ.ά. Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές να καλούν και να στέλνουν μηνύματα μέσω Internet (ISP), επιτρέποντας στα πακέτα κινητής να συνδεθούν στον τοπικό πάροχο του Internet (ISP) και στη συνέχεια να συνδεθούν στο κυψελοειδές δίκτυο κινητής ώστε να ολοκληρωθεί η επικοινωνία. Όλη αυτή η διαδικασία είναι εντελώς διαφανής θα λέγαμε, χωρίς δηλαδή ο χρήστης να καταλαβαίνει καμία διαφορά μεταξύ του WiFi δικτύου και του παρόχου κινητής, ενώ η ποιότητα εξαρτάται κυρίως από την ταχύτητα του WiFi που συνήθως στους οικιακούς συνδρομητές είναι αρκετά γρήγορη με ποιοτικά χαρακτηριστικά σε αντίθεση με το WiFi σε ένα café ή σε ένα εμπορικό κέντρο.

Σε αντίθεση με τις OTT (Over The Top) εφαρμογές – όπως είναι τα Google Hangout, viber και Skype – που επιτρέπουν την επικοινωνία με χρήση call forwarding ή κάποιας άλλης Ιnternet-based διασύνδεσης, η λειτουργία Wi-Fi Calling επιτρέπει τη χρήση του αριθμού του κινητού μέσω του Internet. Η διαφορά με την τεχνολογία VoIP, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά της φωνής στο τηλεφωνικό δίκτυο μέσω του Internet, είναι ότι μεταφέρει απλά τη φωνή στο δίκτυο κινητής μέσω του Internet, αντί μέσω της χρήσης κεραιών και σταθμών βάσης, οπότε και η ποιότητα είναι καλύτερη στη δεύτερη περίπτωση.

Δωρεάν υπηρεσία ή με roaming περιορισμούς;
Προς το παρόν, βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο με περί τις 10 υλοποιήσεις σε όλο τον κόσμο που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, με τις ΗΠΑ και την Αγγλία να προπορεύονται των άλλων χωρών.  Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η χρέωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας συνδέεται με το πρόγραμμα κινητής του συνδρομητή οπότε και τα λεπτά καταναλώνονται σαν μια κανονική κλήση από το κινητό, επομένως θεωρείται δωρεάν, παρ’ όλα αυτά παραμένει θολό το τοπίο για τις roaming χρεώσεις, μία κλασσική κερδοφόρα περιοχή των παρόχων, αφού τώρα ο συνδρομητής θα μπορούσε θεωρητικά να καλέσει οποιοδήποτε νούμερο δωρεάν. Ωστόσο αναμένεται να οριστεί φραγή σε νούμερα εκτός της χώρας με μια πάγια μηνιαία χρέωση, κάτι το οποίο είναι ακόμα σε διαβούλευση μεταξύ των παρόχων. Έτσι λοιπόν σε κάποιες περιπτώσεις  θα είναι δωρεάν, ενώ σε κάποιες άλλες αναμένεται ίσως ακόμα και κανονική χρέωση των λεπτών ομιλίας του προγράμματος του συνδρομητή, μετά τη σύνδεσή του στο δίκτυο κινητής μέσω WiFi ακόμα και όταν δεν είναι roaming υπηρεσία.

Επομένως αυτή η νέα υπηρεσία ενώ αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς συνδρομητές, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προστεθεί δωρεάν στα προγράμματα (κάτι σαν το HD voice) ή αν θα χρεωθεί ως ξεχωριστή υπηρεσία. Ένας περιορισμός είναι σίγουρα ο κατάλληλος τύπος κινητού που υποστηρίζει την υπηρεσία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα πολλαπλών συσκευών στο οικιακό WiFi δηλ ακόμα και ταμπλέτας. Πάντως, η βελτίωση αναμένεται να είναι άμεση και εύκολη, σε αντίθεση με τα “femtocells” τους ενισχυτές δηλαδή του σήματος που τελικά δεν ήταν ιδιαίτερα χρηστικοί (αν και προσφέρονταν ακόμα και δωρεάν σε πολλές περιπτώσεις). Μάλλον η Cosmote θα είναι ο πρώτος πάροχος που θα προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία στους συνδρομητές της εντός του 2016, χωρίς βέβαια να είναι γνωστές οι χρεώσεις ακόμα.

Ηλίας Αραβαντινός

Ηλίας Αραβαντινός

O Ηλίας είναι ο Managing Director της εταιρείας ExelixisNet με έδρα την Νέα Υόρκη που ασχολείται με social media marketing και ανάλυση νέων τεχνολογιών και αγορών.

Ασχολείται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε tech startups αλλά και με την ανάλυση της αγοράς ασύρματου εξοπλισμού και της 5G τεχνολογίας. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως αναλυτής στο Columbia Institute for Tele-Information της Νέας Υόρκης, καθώς και ως λέκτορας Οικονομικών στο Queens College.

Είναι λέκτορας στο CityUnity College στην Αθήνα ενώ ασχολείται και με την επαγγελματική εκπαίδευση σε θέματα social media και marketing. H έρευνα, και τα άρθρα του καλύπτουν την παγκόσμια αγορά , αλλά και πελάτες όπως η Ericsson, NSN, Alcatel-Lucent και Intracom Telecom.

Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ενώ κατέχει και Μεταπτυχιακό τίτλο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το OCU College, USA.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *