Search
Thursday 12 May 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Πέρα από τη σαλάτα;

ΣΑΛΑΤΑ
Όταν σκέφτεσαι για υγιεινή διατροφή, συνήθως πρώτα έρχονται στο μυαλό σου οι σαλάτες και τα πράσινα λαχανικά. Αλλά πώς θα σου φαινόταν να βάλεις περισσότερη ποικιλία στο πιάτο σου;

Οι ρίζες, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, και τα γογγύλια, αποτελούν μια πλούσια πηγή θρεπτικών σύνθετων υδατανθράκων. Αντί να επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως κάνουν τα επεξεργασμένα γλυκά τρόφιμα, οι ρίζες βοηθούν στη ρύθμισή του.

Γιατί να τρώω περισσότερα γλυκά λαχανικά (ρίζες);

Οι μακριές ρίζες όπως τα καρότα, τα παστινάκια, η κολλιτσίδα, και το λευκό ραπανάκι (daikon radish) είναι εξαιρετικές για τον καθαρισμό του αίματος και μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας στο σώμα. Οι στρογγυλές ρίζες όπως τα γογγύλια, τα ραπανάκια, τα παντζάρια, και τα γουλιά θρέφουν το στομάχι, την σπλήνα, το πάγκρεας, και τα αναπαραγωγικά όργανα.

Ποιες ρίζες τρως περισσότερο;

Αν είσαι μέσα στην πλειοψηφία, τότε θα τρως τα καρότα και τις πατάτες. Εδώ είναι μερικές άλλες που μπορείς να δοκιμάσεις:

  • Παντζάρια – περιέχουν μια πληθώρα αντιοξειδωτικών και είναι εξαιρετικά αποτοξινωτικά.
  • Κολλιτσίδα – θεωρείται ένας ισχυρός καθαριστής του αίματος. Αυτό το μακρύ, λεπτό λαχανικό είναι πολύ βασικό στις χώρες της Ασίας.
  • Σελινόριζα – είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχει ένα σημαντικό αριθμό αντιοξειδωτικών.
  • Jicama – είναι τραγανή και δροσιστική και περιέχει μια μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Είναι ένα από τα αγαπημένα λαχανικά λατινική Αμερική.
  • Κρεμμύδια – είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Παστινάκι – μοιάζει με μεγάλο άσπρο καρότο, έχει γλυκιά και γήινη γεύση. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φολικό οξύ, νιασίνη, θειαμίνη, μαγνήσιο και κάλιο.
  • Ραπανάκι – είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, μολυβδαίνιο, και φολικό οξύ.
  • Γλυκοπατάτες – περιέχουν αξεπέραστα επίπεδα βήτα-καροτίνης και είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C, φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Έτοιμος να προσθέσεις περισσότερες ρίζες στη διατροφή σου; Εδώ είναι μια διασκεδαστική, εύκολη συνταγή:

Γλυκά λαχανικά (ρίζες) στο φούνρο
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25-35 λεπτά
4 έως 6 άτομα

  • 1 γλυκοπατάτα
  • 2 παστινάκια
  • 2 καρότα
  • 2 γογγύλια
  • 1 λευκό ραπανάκι (ή κάτι άλλο που σου αρέσει, όπως η κολοκύθα)
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • βότανα: δεντρολίβανο, θυμάρι ή φασκόμηλο (φρέσκα αν είναι δυνατόν)

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Πλένεις και κόβεις όλα τα λαχανικά (ρίζες) σε μικρούς κύβους.
Τα τοποθετείς σε ένα μεγάλο ταψί.
Περιχύνεις με το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά για να καλυφθούν όλα τα λαχανικά.
Ρίχνεις το αλάτι, το πιπέρι και τα βότανα.
Ψήνεις για 25-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ροδίσουν, ελέγχοντας κάθε 10 λεπτά για να ανακατεύεις και να βεβαιωθείς ότι τα λαχανικά δεν έχουν κολλήσει.

Συμβουλή: Οποιοσδήποτε συνδυασμός των λαχανικών θα λειτουργήσει. Και μια μόνο ρίζα κάνει επίσης ένα ωραίο πιάτο.

Φωτογραφία: dolcheh.com

Παναγιώτης Τσινταβής

Παναγιώτης Τσινταβής

Ολιστικός Σύμβουλος Υγείας


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *