Search
Παρασκευή 11 Μάρτιος 2016
  • :
  • :

Ο προβληματικός κύριος Ζούκερμπεργκ

MARK ZUCKERBERG
Το αφεντικό τρελάθηκε!

Πριν λίγες μέρες ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ απέκτησε κόρη και συνειδητοποίησε ότι η ευτυχία βρίσκεται στα συναισθήματα κι όχι στα χρήματα.

Στον πρόλογο της Καταναλωτικής Νοημοσύνης γράφω:

  • Επειδή ο πρωτόγονος άνθρωπος για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ζούσε χωρίς χρήματα, έχει ισχυρότατες εγγραφές στο DNA του για το πότε είναι ευτυχισμένος. Σύμφωνα με τα αρχέτυπα και τα ένστικτα που από τους προγόνους μας κληρονομήσαμε, είμαστε ευτυχισμένοι όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν γινόμαστε γονείς, όταν έχουμε αληθινούς φίλους, όταν είμαστε κοντά σε μια φωτιά.
  • Η φωτιά αυτή είναι η οικογενειακή μας εστία και η ζεστασιά της επικοινωνίας μεταξύ αγαπημένων ανθρώπων. Η φωτιά αυτή σβήνει όταν τα διάφορα μέλη της οικογένειας απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον και τρέχουν σε διάφορες δουλειές, υποχρεώσεις, αγορές και εκπτώσεις. Και σβήνει γιατί κανείς δεν είναι δίπλα της να τη φροντίσει. .
  • Η οικονομική κρίση που σήμερα βιώνουμε, θα μας ωφελήσει αύριο γιατί όταν σταματήσουν να μας δανείζουν άλλα χρήματα η προσωρινή δυστυχία και ο πόνος που θα νιώσουμε θα λειτουργήσει ως ένα θεραπευτικό ηλεκτροσόκ στην ψυχή μας, που θα μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι αληθινές προτεραιότητες στη ζωή.
  • Εν τω μεταξύ, για όσο είμαστε άνεργοι ή ανενεργοί εάν αξιοποιήσουμε το χρόνο μας μελετώντας ξανά τις αρχές και τις αξίες του κλασικού ελληνικού πολιτισμού και αγνοήσουμε τις διαφημίσεις, τα τηλεοπτικά σκουπίδια και τα καταναλωτικά πρότυπα, θα ενεργοποιήσουμε τη σοφία που κάποτε είχαμε και που πάνω σε αυτή στηρίχτηκε η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός.
  • Τότε μόνο θα καταλάβουμε ότι η ευτυχία βρίσκεται όχι σ’ αυτά που επιθυμούμε αλλά σε αυτά που έχουμε και θα μαζευτούμε όλοι μαζί παρέα πάλι γύρω από τη φωτιά για να ξανακοιτάξουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια, χωρίς κανείς να κατηγορήσει κανέναν.

Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, σύμφωνα με την αυτοβιογραφική ταινία του The Social Network, ήταν ένας προβληματικός φοιτητής του Χάρβαρντ, εθισμένος στη χυλόπιτα. Η ταινία ξεκινάει με χυλόπιτα που τρώει κατάμουτρα ο νεαρός κομπιουτεράς Μαρκ και από τα νεύρα του αποφασίζει με τους φίλους του να φτιάξει ένα πρόγραμμα βαθμολόγησης των φοιτητριών του Πανεπιστημίου σε κλίμακα από 1 έως 10. Αυτή ήταν η πρωτοποριακή ιδέα που οδήγησε στο Facebook.

Το 2003 σε ηλικία 19 χρονών ο Μαρκ γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του Πρισίλα Τσαν, κινεζο-βιετναμέζικης καταγωγής, περιμένοντας στην ουρά για τις τουαλέτες ενός μπαρ.

Από τότε έγιναν αχώριστο ζευγάρι. Κι αντί να χαρεί την παγκόσμια επιτυχία του Facebook με πάρτι, όμορφα κορίτσια και σαμπάνιες, όπως έκανε ο προκάτοχός του Bill Gates για μια 10-ετία προτού παντρευτεί τη Μελίντα, ο Μαρκ έκανε προγαμιαίο συμβόλαιο και κλείδωσε ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του με την Κινεζούλα.

Στο συμβόλαιο υπάρχει όρος για υποχρεωτικό σεξ μία φορά την εβδομάδα με την Τσαν, πράγμα που το καθιστά επαχθές και επονείδιστο, όπως θα έλεγε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αλλά τι να περιμένει κανείς από τον άνθρωπο που επινόησε μια καινούρια ψυχασθένεια;

Μία σημερινή νεύρωση που ενέχει τον κίδυνο, λόγω των κινητών τηλεφώνων, αύριο να καταλήξει σε ψύχωση!

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη Νεύρωση και την Ψύχωση?

Η Νεύρωση είναι μία ήπια ψυχολογική διαταραχή όπου ο ασθενής έχει επίγνωση της αρρώστιας του. Οι χρήστες του Facebook σήμερα γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στους φίλους της ζωής και τους φίλους του Facebook, γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο αληθινό sex και το cyber sex, γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή στο Facebook και την αληθινή ζωή.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούν να αντισταθούν, δεν μπορούν να αποσυνδεθούν, και παραμένουν συνδεδεμένοι στο Facebook, ακόμα κι αν αισθάνονται πείνα, δίψα, νύστα ή την ανάγκη να βγουν έξω και να δουν κάποιους φίλους για ένα ποτό.

Στα χρόνια που έρχονται οι αυριανοί χρήστες του Facebook από νευρωσικοί θα γίνουν ψυχωσικοί. Η Ψύχωση είναι μια σοβαρή ψυχολογική διαταραχή, όπου ο ψυχασθενής ΔΕΝ έχει επίγνωση της αρρώστιας του. Δεν είναι πια σε επαφή με την πραγματικότητα.  Οι αυριανοί χρήστες του Facebook θα καταντήσουν ψυχωσικοί και θα ζουν με την ψευδαίσθηση ότι η αληθινή ζωή αρχίζει μόνο όταν είσαι συνδεδεμένος στο Facebook. Αυτός είναι ο λόγος που ήδη από σήμερα όλα τα κινητά smart phones διαθέτουν ενσωματωμένο Facebook. Έτσι ακόμα κι όταν είσαι έξω σε ένα καφέ με τους αληθινούς φίλους σου μπορείς ταυτόχρονα να μιλάς στο κινητό σου με τους ψευδο-φίλους του Facebook. Παρατηρείστε από τώρα τις παρέες των παιδιών στις καφετέριες: αντί να συνομιλούν, πληκτρολογούν.

Οι αυριανοί ψυχίατροι θα πρέπει να μελετήσουν μία νέα κατηγορία ψύχωσης – εκτός από τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή – την ψύχωση του Facebook.

Ο προβληματικός Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τώρα που έγινε χαζομπαμπάς κι επαναπροσδιόρισε τις αξίες και το νόημα της ζωής, σε μια στιγμή ευφορίας δήλωσε ότι θα χαρίσει όλες τις μετοχές του Facebook στη διάρκεια της ζωής του. Ίσως γιατί θέλει η κόρη του, μαζί με τα άλλα παιδιά της γενιάς της, να ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο. Σε ένα κόσμο με αληθινή επικοινωνία και ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις. Σε ένα κόσμο με λιγότερο Facebook, λιγότερα κλικ και like και περισσότερα «σ’ αγαπώ», «μου έλειψες» και «θα σου τηλεφωνήσω…».

Φωτογραφία: authorstream.com

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Συγγραφέας/Μηχ/κός Πληροφορικής



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *