Search
Κυριακή 10 Ιανουάριος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ανεβάζει επικίνδυνα, η Άγκυρα, το θερμόμετρο στο Αιγαίο

ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ
Ένα ακόμη μέτωπο ανοίγει η Τουρκία, με τη χώρα μας, καθώς με 8 ΝΟΤΑΜ (Α5670 /5671/5725/5726/ 5736/5738/5915/5946), σε απάντηση αντίστοιχων ελληνικών, δεσμεύει αρκετές περιοχές στο Αιγαίο από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου του νέου έτους.
Όμως σημαντικότερη είναι η μονομερής δέσμευση ολόκληρης της περιοχής μεταξύ της Ρόδου και Μεγίστης για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων σε όλο το παραπάνω διάστημα, επί της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ωστόσο η τουρκική προκλητικότητα δε σταματάει σε αυτό, καθώς είναι πάγια τακτική των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να δεσμεύουν περιοχές (κυρίως στο κεντρικό Αιγαίο στα όρια της Σαμοθράκης και ο παραπάνω ανατολικά της Ρόδου) για να εδραιώνουν τις επιδιώξεις τους επί της ελληνικής κυριαρχίας στο Αρχιπέλαγος. Αλλά, η Άγκυρα, προχωράει ένα βήμα παραπάνω υποστηρίζοντας ότι θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μεγίστης έχει αδιευκρίνιστα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ειδικότερα, με ΝΟΤΑΜ Α5915/15, η Άγκυρα παγιώνει τις παραβιάσεις και της παραβάσεις εντός του ελληνικού εναερίου χώρου, καθώς δηλώνει με περισσό θράσος ότι η «Αθήνα παραβιάζει τους κανονισμούς του ICAO» και ότι τα τουρκικά μαχητικά που θα συμμετέχουν στην άσκηση δεν θα εισέλθουν εντός του «Ελληνικού εναέριου χώρου των 6 ν.μ. και άρα δεν χρειάζεται να υποβάλλουν σχέδια πτήσης». δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν αναγνωρίζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μεταξύ 6 και 10 ν.μ.
Βέβαια η Άγκυρα «ξεχνά» ότι το δίκαιο της Θάλασσας δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ., κάτι που έχει κάνει η ίδια η Τουρκία στα βόρεια και νότια σύνορά της, αλλά απειλεί με casus belli (αιτία πολέμου) την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ.
Με τις ΝΟΤΑΜ, Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15 δέσμευσε τρεις μεγάλες περιοχές στο Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.
Η πρώτη εκτείνεται βόρεια της Λήμνου και Νότια της Σαμοθράκης, διέρχεται νότια της Θάσου και τελειώνει στην χερσόνησο του Άθωνα.
Η δεύτερη εκτείνεται από τον Αη Στράτη και τη Σκύρου, μέχρι τα ανατολικά της Κύμης, συμπεριλαμβάνοντας την Σκύρο.
Η τρίτη συμπεριλαμβάνει την Πάτμο, την Αμοργό , την Δονούσα και την νήσο Κίναρο.
Με αυτές τις ΝΟΤΑΜ η Τουρκία ουσιαστικά κλείνει όλο το Αιγαίο δημιουργώντας προβλήματα και στη Ναυσιπλοΐα και στις πτήσεις.
Βασική της επιδίωξη είναι να περιορίσει την κινητικότητα των Ρώσων από τα στενά του Βοσπόρου, αλλά παράλληλα προχωρά ένα ακόμη βήμα σε βάρος της χώρας μας.
Συγκεκριμένα με τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που κορυφώθηκε στα Ίμια, η Τουρκία έγειρε ένα νέο γύρω διεκδικήσεων που υπερβαίνει τις πάγιες επιδιώξεις της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (για τους υδρογονάνθρακες) και τα χωρικά ύδατα – εναέριο χώρο, πλέον διεκδικεί και νησιά και νησίδες του Αιγαίου (γι’ αυτό προβαίνει και στις υπερπτήσεις των μαχητικών της και στις διελεύσεις των πολεμικών της πλοίων τα τελευταία χρόνια). Παράλληλα χρησιμοποιεί την έρευνα και διάσωση ως «Δούρειο Ίππο» για τη διχοτόμηση του Αιγαίου στον 26ο μεσημβρινό και την αμφισβήτηση της ελληνικότητας του Αρχιπελάγους και το 2015, με την απραξία της κυβέρνησης Τσίπρας, έστειλε στη χώρα μας περισσότερους από 1.200.000 πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, κάνοντας «σουρωτήρι» τα ελληνικά νησιά που «πλημμύρησαν» από ανθρώπους από την Ασία και την Αφρική. Έτσι πλέον συζητά με τους Γερμανούς για «κοινές περιπολίες» και συνδιαχείριση στο Αιγαίο και η Ελλάδα μετατρέπεται σε παρατηρητή των εξελίξεων.
Βέβαια η τουρκική απόφαση να καταρρίψει το Ρωσικό βομβαρδιστικών εντός του Συριακού χώρου περιπλέκει την κατάσταση αφενός γιατί δεν έλαβε από το ΝΑΤΟ τη στρατιωτική στήριξη που περίμενε και αφετέρου διότι η Ρωσία πλέον αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα στην Εγγύ και Μέση Ανατολή με την ανοχή των ΗΠΑ.
Έτσι η απάντηση της Μόσχας μπορεί να είναι οικονομική επί του παρόντος, αλλά με τη διακυβέρνηση του Ερντογάν που πολεμά τους Κούρδους και περιορίζει τις ελευθερίες κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *