Search
Friday 17 February 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Η Ελλάδα των…ολιγοπωλίων

Print Friendly

ΠΑΖΛ
Αν έμεινε κάτι ανέπαφο σε αυτήν τη χώρα ήταν τα ολιγοπώλια.Και αυτά τα τελευταία δύο χρόνια η συγκέντρωση όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε ακόμα περισσότερο.Η οικονομική κατάρρευση μεγάλων “παικτών” της αγοράς πχ Μαρινόπουλος έκανε τους λίγους ακόμα λιγότερους με τις πολυεθνικές να έχουν υπό τον έλεγχό τους στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Τόσο στο εμπόριο όσο και στον δευτερογενή τομέα οι συνθήκες συγκέντρωσης της αγοράς έχουν επιδεινωθεί με αποτέλεσμα η πολιτική ηγεσία να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον οιονεί ομηρίας από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Κατασκευές, σούπερ μάρκετ , επιμέρους προϊόντα της βιομηχανίας τροφών , ποτών και αναψυκτικών , εμπόριο ειδών ένδυσης και υπόδησης αλλά και τηλεπικοινωνίες , ενέργεια  και κυρίως εμπόριο χονδρικής χαρακτηρίζονται πλέον από ολιγοπώλια τα οποία έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να επιβάλλουν τις τιμές αλλά και τους όρους εμπορίου. Αν και κανείς δεν το καταγγέλλει δημοσίως η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης η οποία εστίασε στον περιορισμό του εργασιακού κόστους αλλά και των όρων λειτουργίας των αγορών είτε δεν έφθασε καθόλου στον καταναλωτή είτε έφθασε σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την πτώση των μισθών και των άλλων επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το κόστος εργασίας. Σε άλλους κλάδους που λειτουργούν σε συνθήκες πλήρους στρεβλώσεις του ανταγωνισμού πχ στις κατασκευές αυτές οι στρεβλώσεις αντανακλώνται στο κόστος υλοποίησης των έργων ενώ υπάρχουν φωνές που κάνουν ευθέως πλην σαφώς λόγο για “μοίρασμα” της αγοράς.

Ένας τομέας που προβληματίζει έντονα είναι αυτός του χονδρεμπορίου αλλά και του λιανικού εμπορίου τροφίμων και καταναλωτικών ειδών όπου η παρουσία των πολυεθνικών είναι κυρίαρχη. Όπως τόνιζε κορυφαίος παράγοντας η δραστηριότητα τους μπορεί να βραχυκυκλώσει άμεσα την αγορά αλλά και την οικονομία γενικότερα καθώς:

-επηρεάζει το επίπεδο των τιμών αλλά και της τροφοδοσίας. Αν και η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην δίνη  του αποπληθωρισμού εντούτοις είναι αμφίβολο αν οι λιανικές τιμές αντανακλούν την πραγματική μείωση του κόστους.
-επηρεάζει το ύψος των φορολογικών εσόδων αφού ο πολυεθνικός χαρακτήρας τους παρέχει την δυνατότητα τρίγωνο λαών συναλλαγών. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανάλογες πρακτικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από αμιγώς …ελληνικούς ομίλους
-επηρεάζει  το επίπεδο του ανταγωνισμού λόγω της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω των όποιων εξασφαλίζουν ευκολότερα και κυρίως φθηνότερα κεφάλαια σε σχέση με τους Έλληνες ανταγωνιστές τους.

Πηγή: paratiritis.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *