Search
Wednesday 15 February 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

3 Σημάδια ότι Βρίσκεστε σε μια Τοξική Σχέση..και πως να Ξεφύγετε!

Print Friendly

ΓΥΝΑΙΚΑ
Ίσως εξακολουθείτε να είστε ερωτευμένη με το σύντροφό σας, όμως αν βρίσκεστε σε μια κακή σχέση, κάτι παράξενο αρχίζει να συμβαίνει: όταν ο σύντροφός σας δεν βρίσκεται κοντά σας, χαλαρώνετε. Ξαφνικά ανακαλύπτετε ότι μπορείτε να αναπνεύσετε και πάλι.

Μερικές φορές μόνο ο έρωτας δεν φτάνει. Όμως υπάρχει κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο: ο έρωτας μπορεί να γίνει τοξικός, δημιουργώντας θλίψη και αφαιρώντας τον αέρα που αναπνέετε, αφήνοντας πίσω του μόνο ζήλια και έλλειψη εμπιστοσύνης. Ίσως πιστεύετε ότι είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε μια τοξική σχέση. Δυστυχώς όμως δεν είναι, γι αυτό μερικοί άνθρωποι καταλήγουν να βρίσκονται πολύ συχνά σε μια τέτοια. Όταν είστε ερωτευμένοι με κάποιον, η γνωστική και η συναισθηματική σας κατάσταση διαστρεβλώνονται κάπως, κάτι που δυσκολεύει τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Ανοίξτε τα μάτια σας.

Στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας πληροφορήσουμε σχετικά με τα εμφανέστερα σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση.

Πώς να καταλάβετε ότι βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση

1. Βλέπετε μόνο τοίχους εκεί όπου κάποτε υπήρχαν πόρτες

Είναι πολύ πιθανό ότι, πριν βρεθείτε στη σχέση, ήσασταν μια πολύ ανεξάρτητη γυναίκα. Παίρνατε όλες τις αποφάσεις σχετικά με τη ζωή σας στη δουλειά και στο σπίτι. Είχατε τους φίλους σας, βγαίνατε με συναδέλφους και οργανώνατε με χαρά την καθημερινή σας ρουτίνα.

Όμως τώρα, η σχέση στην οποία βρίσκεστε έχει αλλάξει την πραγματικότητά σας:

Διαπιστώνετε ότι δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε πριν συμφωνήσετε με το σύντροφό σας. Αν αναφέρετε ότι σχεδιάζετε να πάτε σε κάποιο δείπνο με συναδέλφους ή για ψώνια με μια φίλη, ο σύντροφός σας συχνά δεν θα το επιτρέψει.
Η ζωή σας, από το βράδυ ως το πρωί, ελέγχεται. Ένα σύμπτωμα της τοξικής σχέσης είναι ότι μοιάζει σαν να πρέπει να αλλάζετε τα ρούχα που φοράτε για να ευχαριστήσετε το σύντροφό σας, για παράδειγμα. Ή αρχίζετε να σταματάτε να κάνετε πράγματα που προηγουμένως απολαμβάνατε: να φοράτε μακιγιάζ, να χρησιμοποιείτε το κινητό σας, να μένετε έξω έως αργά…

Μπορεί επίσης να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι ο σύντροφός σας περιορίζει την προσωπική σας εξέλιξη. Ίσως δεν πιστεύει ότι πρέπει να ανέλθετε στην ιεραρχία της εταιρείας σας. Από τη μια μέρα στην άλλη, βλέπετε τείχη να υψώνονται γύρω σας, εκεί που κάποτε βλέπατε ευκαιρίες…

Κάθε μέρα, φαίνεται να κατασκευάζεται γύρω σας ένας αόρατος φράχτης.

2. Τα συναισθήματά σας αγνοούνται, δέχονται επίθεση ή γίνονται αντικείμενο χειρισμού

Οι περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται συναισθηματικά με ένα άλλο πρόσωπο με μεγάλο ενθουσιασμό. Ο έρωτας είναι τόσο έντονος, συναρπαστικός, ειλικρινής και γεμάτος αίσθημα, που είναι φυσιολογικό να προσφέρουμε όλο μας τον εαυτό στο πρόσωπο που αγαπάμε. Να θυμάστε, όμως, ότι είναι σημαντικό να εξισορροπείτε αυτή την αγάπη με την ίδια ποσότητα φροντίδας για τον εαυτό σας.

Ένας ακρογωνιαίος λίθος της τοξικής σχέσης είναι ο συναισθηματικός χειρισμός. Και συχνά εμφανίζεται με τους πιο ανεπαίσθητους και πιο καταστροφικούς τρόπους.
Οι τοξικοί άνθρωποι ενδιαφέρονται πάντα για το συμφέρον τους. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι αυτού του είδους έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και αδύναμη προσωπικότητα. Οι ανασφάλειές τους γεννούν έλλειψη εμπιστοσύνης και την επιθυμία να ελέγχουν τους συντρόφους τους. Μπορεί να φοβούνται την εγκατάλειψη ή την πιθανότητα κάποιο άλλο πρόσωπο να σας πάρει μακριά τους. Και αυτό οδηγεί σε συνεχή επίβλεψη και ανεξέλεγκτη ζήλια…

Η επιθυμία ελέγχου των άλλων τους βάζει σε μια θέση απόλυτης εξουσίας, όπου μόνο ένα μέλος της σχέσης έχει το δικαίωμα να αποφασίζει. Αν δεν κάνετε αυτό που σας ζητάνε, επινοούν έξυπνους τρόπους για να σας κάνουν να αισθανθείτε ενοχή. Παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως θύμα, ρίχνοντας όλο το φταίξιμο σε σας. Πρέπει να δείξετε πολύ μεγάλη προσοχή.

3. Η δυστυχία σας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα…

Μπορεί να είστε ακόμα ερωτευμένη με το σύντροφό σας, όμως παράξενα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν: όταν δεν βρίσκεται κοντά σας, αισθάνεστε ηρεμία. Μπορείτε να αναπνεύσετε ξανά και επιτέλους να χαλαρώσετε. Δείτε προσεκτικά τα άλλα ζευγάρια που ζουν πιο αρμονικά μαζί, σε μια σχέση όπου ο ένας σύντροφος σέβεται τον προσωπικό χώρο του άλλου και επιτρέπει την προσωπική του εξέλιξη.

Δώστε προσοχή στα αληθινά σας συναισθήματα. Αν αισθάνεστε έλλειψη ικανοποίησης και βιώνετε οτιδήποτε από όσα προαναφέρθηκαν, χάνετε τον εαυτό σας, διαλύεστε… Δεν είστε αυτή που ήσασταν προηγουμένως. Και ίσως αρχίσετε να αισθάνεστε ότι η αυτοεκτίμησή σας έχει συνθλιβεί ή ότι κάτι έχει σπάσει μέσα σας.

Πρέπει να τα λάβετε υπόψη όλα αυτά. Πολλές φορές, η συναισθηματική οδύνη που βιώνετε μπορεί να μεταμορφωθεί σε σωματικά συμπτώματα. Τι σημαίνει αυτό; Η ανησυχία και ο φόβος μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, για παράδειγμα, ή πόνο, ναυτία και άλλα. Οι άνθρωποι με αυτά τα συμπτώματα μπορεί να πηγαίνουν στο γιατρό, αλλά ποτέ δεν λαμβάνουν τη σωστή διάγνωση.

Ένας γιατρός μπορεί να σας πει ότι έχετε ημικρανίες, για παράδειγμα, όμως αυτό από το οποίο πραγματικά πάσχετε είναι κατάθλιψη λόγω της δυστυχισμένης σχέσης σας.

Πώς μπορείτε να ξεφύγετε από την τοξική σχέση σας;

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε, όμως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι τοξικές σχέσεις μπορούν μερικές φορές να κρατήσουν χρόνια. Πώς είναι δυνατόν; Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους:

Μερικοί άνθρωποι φοβούνται τις συνέπειες της εγκατάλειψης του συντρόφου τους. Φοβούνται για τα παιδιά τους ή ότι ο σύντροφός τους μπορεί να στραφεί εναντίον τους και να τους βλάψει.

Μερικές από εμάς απλώς δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα έχουμε σχέση. Έτσι αναγκαζόμαστε, κατά κάποιον τρόπο, να ανεχτούμε μια δυστυχισμένη σχέση αντί να ζούμε μόνες.

Μερικές φορές οι σχέσεις αυτές διαρκούν επειδή οι σύντροφοι εξακολουθούν να είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους. Όμως πρόκειται για ένα μη υγιή έρωτα που κάνει μόνο κακό, ωστόσο δεν γνωρίζουν κάποιον άλλο τρόπο να είναι μαζί. Φαίνεται παράξενο, αλλά είναι αλήθεια.

Για να ξεφύγετε από μια τοξική σχέση, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει. Κατανοήστε και αποδεχτείτε την κατάσταση. Παραδεχτείτε ότι είστε δυστυχισμένη. Πιθανώς οι φίλοι σας και τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν να έχουν παρατηρήσει όλα αυτά τα σημάδια πολύ καιρό πριν από σας. Βασιστείτε πάνω τους, αναζητήστε υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε.

Το επόμενο βήμα είναι να μιλήσετε στο σύντροφό σας. Πείτε του πώς αισθάνεστε, εξηγήστε την απογοήτευση και τη δυστυχία σας. Αν διαπιστώσετε ότι αυτό δεν τον κινητοποιεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης ή αν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει τρόπος να πάνε καλύτερα τα πράγματα… πρέπει να απομακρυνθείτε. Η ψυχική γαλήνη και η συναισθηματική υγεία και ακεραιότητά σας έχουν προτεραιότητα, ποτέ λοιπόν μην αμφισβητήσετε τον εαυτό σας.

Πηγή: meygeia.gr, Φωτογραφία: lifehacker.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *