Search
Wednesday 14 December 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Μοχλός τουριστικής ανάπτυξης οι προσκυνηματικές περιηγήσεις

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Α. Καρυπίδου

Εκκλησίες, μοναστήρια, ξωκλήσια, μετόχια και θρησκευτικά μνημεία στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, συνολικά 33 προσκυνήματα της ορθόδοξης εκκλησίας, αναμένεται να αποτελέσουν τον “μοχλό” για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού στην Πιερία.

Τόποι ιεροί και μυρωμένοι από την προσευχή και τη ζωή των Αγίων, προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, ‘Ελληνες και ξένους, Χριστιανούς και πιστούς άλλων θρησκειών, καθώς ο προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί από τις πιο σημαντικές και δυναμικές μορφές του ειδικού ή εναλλακτικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε το Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.

“Ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός, ως επικουρική μορφή τουριστικής ανάπτυξης, μπορεί να βοηθήσει την τοπική ανάπτυξη περιοχών της Πιερίας, οι οποίες χρήζουν επιπρόσθετης οικονομικής τόνωσης” δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου στη διάρκεια του συνεδρίου.

Η κ.Μαυρίδου πρόσθεσε πως ο “θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να συνδέεται με άλλη μορφή τουρισμού και να αποτελεί ένα ‘προορισμό σταθμό’ ενός μεγαλύτερου τουριστικού ταξιδιού ή να αποτελεί αυτοτελή μορφή τουρισμού, συνήθως μικρής διάρκειας σε διαφορετικές εποχές του χρόνου”.

Η πρόεδρος της ‘Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά, ανέλυσε τα βασικότερα βήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, τα οποία είναι: καταγραφή των προσκυνηματικών προορισμών, φωτογράφηση και αποτύπωση τους με σύγχρονο ψηφιακό τρόπο, συλλογή των δεδομένων που έχουν να κάνουν με την ιστορία του κάθε τόπου (παραδόσεις, θαύματα), ώρες που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν τους θρησκευτικούς τόπους, πότε και πού επιτρέπεται να τελούνται μυστήρια.

Ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνας, Γεώργιος, ξενάγησε εικονικά τους σύνεδρους στα 33 προσκυνήματα της Πιερίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και στην ιστορία της Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Ωστόσο, ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, γραμματέας του συνοδικού γραφείου προσκηνυματικών περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας, εξέφρασε τον προβληματισμό ότι ο υπερβολικός αριθμός επισκεπτών στα μοναστήρια μπορεί να προκαλέσει “κίνδυνο ερημοποίησης”.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *