Search
Friday 17 February 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Το 1/3 που ξενιτεύονται πηγαίνουν… Γερμανία

Print Friendly

BRAIN DRAIN
Η Ελλάδα ζει εδώ και χρόνια ένα Brain Drain, τη φυγή δηλαδή ανθρώπων που έχουν σπουδάσει. Εν δυνάμει επαγγελματίες, στον οποίων την εκπαίδευση επένδυσε η Ελλάδα και εργάζονται στο εξωτερικό, δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας τους. Σύμφωνα με μελέτες αποδεικνύεται ότι σπάνια όσοι μεταναστεύουν επιστρέφουν. Μόνο από το 2010 έως το 2013 εγκατέλειψαν 350.000 Έλληνες την πατρίδα τους. Περίπου 270.000 από αυτούς ήταν μεταξύ 20 και 39 ετών. Για χιλιάδες Έλληνες η μετανάστευση αποτελεί πλέον τη μοναδική επιλογή. Και η Γερμανία δεν εισπράττει μόνο τους τόκους από τα δάνεια που έχει χορηγήσει, αλλά και …´Ελληνες. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, περίπου το 1/3 από τους νέους ´Ελληνες που έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς στα χρόνια των Μνημονίων, κατευθύνθηκε προς τη χώρα του κ. Σόιμπλε. Το 2011 ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Γερμανία άγγιξε τις 23.800 από 12.550 το 2010, μια αύξηση της τάξης του 90 %.

Το 2013 ο αριθμός των νέων Ελλήνων μεταναστών, εμφανίστηκε ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το 2012, υποχωρώντας από τις 32.660 στις 32.088. Και ενώ ακόμα και η Κυβερνηση έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές που να καταγράφουν το πρόβλημα και την έκταση που έχει πάρει. Τα μοναδικά στοιχεία που υπάρχουν, προέρχονται από τις χώρες υποδοχής και μία απο αυτές είναι η Γερμανία. Το ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα, καταγράφει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για μαθήματα γερμανικών, καθώς στην Γερμανία μέσα στην πεντάδα των μεγαλύτερων ξένων πληθυσμιακών ομάδων συγκαταλέγονται οι Έλληνες, όπως και οι Ιταλοί.

Για πολλούς Έλληνες η Τουρκία είναι ένας ελκυστικός προορισμός, όχι μόνο λόγω της ραγδαίας οικονομικής της ανάπτυξης, αλλά και εξαιτίας των μικρών αποστάσεων που χωρίζουν τις δυο χώρες. Είναι όμως και ο παρόμοιος τρόπος ζωής που ισχύει ειδικά για την Κων/πολη. Φυσικά δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Αλλά πριν από 10 ή 20 χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο.

Στην Βρετανία υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, η οποία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έγινε τα τελευταία χρόνια ακόμα μεγαλύτερη. Το ίδιο και η Γαλλία.

Ένας μεγάλος αριθμός όμως επιστημόνων προσελκύεται στις ΗΠΑ, η οποία έχει εξελιχθεί σε μαγνήτη για τα καλύτερα μυαλά της Ευρώπης. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οκτώ από τους 25 πιο ελπιδοφόρους οικονομολόγους στον κόσμο κάτω από την ηλικία των 45, είναι Ευρωπαίοι. Έξι από αυτούς διδάσκουν σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ˙ μόνο δύο έχουν μείνει στην Ευρώπη.

Το χειρότερο από όλα είναι η αδιαφορία, καθώς η Κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα για να περιορίσει το κύμα φυγής. Προφανώς αγνοεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας η οποία είχε πληγεί απο τη μετανάστευση όσο καμμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν συγκέντρωσε πάνω από 100 ηγετικά στελέχη της ιρλανδικής διασποράς στο Δουβλίνο, για την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Ιρλανδίας. Ο στόχος του συνεδρίου ήταν να χρησιμοποιήσει τις ιδέες και την εμπειρία των ομογενών για την ανάπτυξη μέτρων που αποσκοπούν στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη των βιομηχανιών «κλειδιά». Σήμερα, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το Global Irish, μια ολοκληρωμένη εκστρατεία για να προσελκύσει τη διασπορά της, που αριθμεί περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σχεδόν το ένα έκτο του πληθυσμού της Ιρλανδίας.

Πηγή: paratiritis.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *