Search
Wednesday 1 February 2017
  • :
  • :

Βόρειοι και Νότιοι

Print Friendly

ΦΙΛΑΝΔΙΑ
Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια που πέρασα Χριστούγεννα στο Ελσίνκι με πολλές μέρες στους μείον 30 βαθμούς:

Συνηθισμένος από την Ελλάδα περίμενα να παραλύσει η κρατική μηχανή, να παγώσει το νερό, να κοπεί το ρεύμα, να μεταδίδει η τηλεόραση έκτακτα δελτία ειδήσεων, να αποκλειστούν χωριά, να σταματήσουν τα τρένα, να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα πλοία στα παγωμένα λιμάνια, να ακυρωθούν πτήσεις στο παγωμένο αεροδρόμιο, να κλείσουν οι χιονισμένοι δρόμοι, να αποκλειστούν οι οδηγοί αυτοκινήτων που δεν είχαν αλυσίδες, να ανοίξουν δημόσιοι θερμαινόμενοι χώροι για τους άστεγους, να οριστεί ΕΔΕ γιατί παρέλυσε ο κρατικός μηχανισμός, να παραιτηθεί ο Δήμαρχος, ο Νομάρχης, ο Περιφερειάρχης, να…, να…, να… … …

Τι από όλα αυτά έγινε;

Τίποτε. Τίποτε!!

Όλα λειτουργούσαν κανονικά. Κάθε μέρα ήταν μια συνηθισμένη μέρα για τους Φιλανδούς.

Βάζανε κάθε βράδυ το αυτοκίνητό τους στο ρεύμα, σε ειδικούς ατομικούς υποσταθμούς που υπήρχαν έξω από κάθε σπίτι, κάνανε το πρωί σάουνα στην ατομική τους σάουνα που έχει κάθε σπίτι στη Φιλανδία [η σάουνα, η μεγαλύτερη εφεύρεση για την αντιμετώπιση του κρύου, είναι φιλανδική επινόηση γι’ αυτό και η λέξη σάουνα είναι η μόνη φιλανδική λέξη παγκοσμίως γνωστή]. Μετά τη σάουνα που κάνεις στους 92 βαθμούς Κελσίου κάνεις ένα ζεστό και ένα κρύο ντουζ και βγαίνεις στους μείον 30 και ΔΕΝ κρυώνεις! Πηγαίνεις στη δουλειά σου χωρίς αλυσίδες και χωρίς πρόβλημα, γιατί τα λάστιχα των αυτοκινήτων το χειμώνα στη Φιλανδία έχουν καρφιά και είναι ειδικά σχεδιασμένα για χιόνι και πάγο. Το απόγευμα γυρίζεις στο άριστα θερμομονωμένο ενεργειακά σπίτι σου με τα διπλά τζάμια και τα καλοριφέρ που καίνε όλη μέρα χάρη στο ζεστό νερό που υπάρχει παντού.

Η μόνη ιδιαιτερότητα: Οι Φιλανδοί βγάζουν τα χιονισμένα παπούτσια τους στο πλατύσκαλο και τους αρέσει να περπατούν στα χαλιά με τις κάλτσες.

Στο Ελσίνκι πέρασα 20 ημέρες και εντυπωσιάστηκα από την αρτιότητα και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Μετά από μία εβδομάδα στους -30 βαθμούς ακούσαμε στο δελτίο καιρού: «Αύριο θα έχει λιακάδα και ζέστη. Θα έχει μείον 8 βαθμούς Κελσίου!».

Τότε κατάλαβα γιατί οι υπερβόρειες Σκανδιναβικές χώρες και ο Καναδάς είναι οι πιο προηγμένες χώρες στον κόσμο. Γιατί οι χιονοθύελλες και οι θεομηνίες για αυτούς είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό που είναι για μας έκτακτη επικαιρότητα, γι’ αυτούς δεν είναι καν επικαιρότητα. Είναι το νορμάλ.

Γι’ αυτό η Ελλάδα ανήκει στη Μεσόγειο, δηλαδή στη μέση της γης, εδώ που το κλίμα είναι φιλικό, το φως είναι αρκετό ακόμη και τον χειμώνα και το κλίμα ήπιο. Κι όταν κάθε 10 χρόνια έχουμε σφοδρή κακοκαιρία καταρρέουμε. Δυστυχώς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυτό το κακό: Απογυμνώνουν τον κρατικό μηχανισμό. Αν υπάρχει.

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Ο Στάθης Παπαγιαννίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στην Πάτρα, μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τώρα ζει στο Λαύριο.

Δεν πίστεψε στο τρένο της Πληροφορικής (βλ. Βοηθήστε τους Κομπιουτεράδες, εκδ. Θέμα 1992), ούτε στο θαύμα του εκσυγχρονισμού και του ευρώ (βλ. το Αλφαβητάρι του Εκσυγχρονισμένου, εκδ. Δίαυλος 2001).

Αντίθετα, πιστεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου (βλ. Πως θα γίνεις πλούσιος σε χρόνο, εκδ. Πατάκη 2007) και στη χαρά της δημιουργικότητας που ξεπερνά την απόλαυση της κατανάλωσης (Καταναλωτική Νοημοσύνη, το παρόν βιβλίο).

Με σπουδές στην πληροφορική και τα οικονομικά (Πολυτεχνείο Πατρών, London School of Economics) και πολυετή τραπεζική εμπειρία (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank), ο συγγραφέας καταθέτει μια διαφορετική πρόταση στην οικονομική κρίση που μας βρήκε τόσο απροετοίμαστους.

Μια πρόταση που λέει ότι το φως δε βρίσκεται στην άκρη του τούνελ αλλά μέσα στο κεφάλι μας αρκεί ν’ αφήσουμε τη σκέψη μας ελεύθερη και την ψυχή μας ανοιχτή στους γύρω μας.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *