Search
Thursday 16 February 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Απορρίπτει η ΕΕ την πρόταση Σόιμπλε να αντικατασταθεί η Κομισιόν από τον ΕSM

Print Friendly

EUROPEAN COMMISSION
Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του αρμοδίου Επιτρόπου Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε σχετικά με την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων από μη πολιτικούς θεσμούς όπως η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, η Επιτροπή είναι κατ’ εξοχήν «πολιτικός» θεσμός και για αυτό αδυνατεί να επιβάλει την τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν οι κυβερνήσεις, με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ως εκ τούτου ο Β. Σόιμπλε, προτείνει ο ρόλος αυτός να δοθεί στον ΕSM, ο οποίος, ακριβώς επειδή δεν λογοδοτεί πουθενά, έχει τεχνοκρατικό ρόλο στις διαδικασία υλοποίησης των κανόνων στην Ευρωζώνη.

Ο Π. Μοσκοβισί, αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές που στόχο έχουν την υποβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής, καθώς και στην μετατροπή της εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων σε καθαρά τεχνοκρατική διαδικασία, υπογράμμισε στην απάντησή του πως «καθήκον της Επιτροπής, είναι να διασφαλίζει ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων με την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας των υφιστάμενων κανόνων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: EPA/MARCEL VAN HOORN




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *