Search
Thursday 16 February 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Πανκουρδική Διάσκεψη στη Μόσχα – Ποιος θα εκπροσωπήσει τους Κούρδους της Τουρκίας

Print Friendly

Γιατί η Μόσχα ξαναπαίζει το “κουρδικό” χαρτί;

Η μεγάλη διάσκεψη των Κούρδων διοργανώνεται αύριο στη Ρωσία. Οι αντικυβερνητικοί Κούρδοι της Συρίας που ελέγχονται από τον Μπαρζανί και την Τουρκία, ανακοίνωσαν ότι «δεν θα συμμετέχουν», επειδή κεντρικό ρόλο παίζουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD). Θα υπάρξουν ωστόσο συμμετοχές Κούρδων από την Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του PYD στη Μόσχα και αντιπρόσωπος στη Ρωσία, Αμπντουλσελάμ Αλί, δήλωσε ότι τα κουρδικά κόμματα, ανάμεσα σε αυτά και το PYD, καθώς και άλλοι φορείς, θα διοργανώσουν Πανκουρδική Διάσκεψη στις 15 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, τη Μόσχα. Ο Αλί, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, είπε ότι «η διάσκεψη διοργανώνεται με σκοπό να δυναμώσει την ένωση μεταξύ των Κούρδων και για να καθορίσουν μια κοινή πολιτική».

Ο αντιπρόσωπος του PYD συνέχισε λέγοντας πως «ετοιμάζουμε τη διάσκεψη από κοινού» και εξήγησε ότι διοργανώνεται από το PYD, τη Δημοκρατική Διοίκηση Αυτονομίας (Demokratik Özerklik Yönetimi) και τη Ρωσική Κουρδική Αυτονομία (Rusya Kürt Otonomisi). «Πριν ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες για τη διάσκεψη είπαμε στους Ρώσους αρμόδιους ότι θέλουμε να κάνουμε μια κουρδική διάσκεψη. Καλέσαμε στη διάσκεψη και τους αρμόδιους από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ίσως να συμμετέχουν και αυτοί στη διάσκεψη», συμπλήρωσε ο Αλί.

Συμμετέχει το ΚΥΒ

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η χρονική στιγμή που θα γίνει η διάσκεψη: στις 15 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ίδια μέρα που θα συναντηθούν στην Αστάνα οι αρμόδιοι από Τουρκία, Ρωσία και Ιράν για το θέμα της εκεχειρίας στη Συρία. Ο Αλί δήλωσε ότι στη διάσκεψη θα συμμετέχουν από τη Συρία ο συμπρόεδρος του PYD Άσγια Αμπτουλλάχ και ο συμπρόεδρος του καντονίου του Κομπάνι Ενβέρ Μουσλίμ, από την Τουρκία ο βουλευτής του HDP Οσμάν Μπάιντεμιρ, ενώ από το Βόρειο Ιράκ θα συμμετέχουν αξιωματούχοι από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), το Κίνημα Γκοράν και το Κόμμα Κουρδικής Ισλαμικής Ένωσης.

ΠΗΓΗ analystsforchange.gr,pontos-news.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *