Search
Wednesday 1 February 2017
  • :
  • :

Για μια νέα ζωή!

Print Friendly

ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ
Eckhart Tolle

Εκδόσεις Λιβάνη 2008, σελ. 334

Μπήκαμε στο 2017 με αβεβαιότητα τύπου Brexit και Grexit [;], παραλογισμούς τύπου Σώρρα και Ερντογάν και τρομοκρατία  όπλων και φόρων. Και να σκεφτεί κανείς ότι το ανθρώπινο είδος είναι το μόνο είδος στον πλανήτη με το θείο δώρο της λογικής!

Εδώ και μια δεκαετία ο πνευματικός δάσκαλος Eckhart Tolle μας προειδοποιεί ότι η ανθρώπινη λογική έχει μία σύμφυτη δυσλειτουργία: παράγει οδύνη, έλλειψη ικανοποίησης ή απλώς καθαρή δυστυχία. Σύμφωνα με τις χριστιανικές διδασκαλίες, η φυσιολογική συλλογική κατάσταση της ανθρωπότητας είναι μια κατάσταση «προπατορικού αμαρτήματος». Η αμαρτία είναι μια λέξη που έχει παρανοηθεί και παρερμηνευθεί σε μεγάλο βαθμό. Μεταφρασμένο κυριολεκτικά από τα αρχαία ελληνικά των Αλεξανδρινών χρόνων, στα οποία έχει γραφτεί η Καινή Διαθήκη, αμαρτάνω σημαίνει αστοχώ, όπως ένας τοξότης που χάνει το στόχο· έτσι αμαρτάνω σημαίνει χάνω το στόχο της ανθρώπινης ύπαρξης. Σημαίνει ζω αδέξια, τυφλά, με αποτέλεσμα να πονάω και να προκαλώ πόνο. Και πάλι ο όρος απογυμνωμένος από τις πολιτισμικές του αποσκευές και παρερμηνείες, δείχνει προς τη δυσλειτουργία που είναι εγγενής στην ανθρώπινη υπόσταση.

Τη δυσλειτουργία αυτή προσέγγισε και ψυχαναλυτικά από το 1976 ο ‘Εριχ Φρομ στο εξαιρετικό βιβλίο του «Να έχεις ή να είσαι». Στο βιβλίο αυτό καταλήγει στο εκπληκτικά απλό και αληθινό συμπέρασμα, το οποίο όμως επιμελώς αποφεύγουν να διατυπώσουν επισήμως οι οικονομολόγοι: δεν μπορείς να έχεις απεριόριστη ανάπτυξη σε ένα πεπερασμένο κόσμο. Τόσο απλά.

Πρέπει να καταστρέφεις για να συνεχίσεις να δημιουργείς. Άρα οι αγορές δεν είναι ούτε αποτελεσματικές, ούτε πρόκειται να οδηγήσουν ποτέ σε ισορροπία. Η μακροχρόνια τάση ισορροπίας των αγορών είναι η ανισορροπία.

Η οικονομία προχωράει κυκλικά, ποτέ ανοδικά ή καθοδικά.

Είναι μια τεράστια ρόδα αυτοκινήτου με χιλιάδες μυρμηγκάκια κολλημένα επάνω της.

Καθώς κινείται αυτή η ρόδα τα μυρμηγκάκια έχουν την εντύπωση ότι ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν, η μεγάλη εικόνα όμως δείχνει απλά μια κυκλική, περιστροφική κίνηση.

Κοιτώντας μόνο τη ρόδα δεν μπορούμε να καταλάβουμε την πορεία του οχήματος, πρέπει να δούμε ολόκληρο το αυτοκίνητο για να καταλάβουμε εάν ανεβαίνει ή κατεβαίνει. Και ολόκληρο το αυτοκίνητο δεν είναι η οικονομική μας κατάσταση και ο βαθμός επιτυχίας μας αλλά επιπροσθέτως η ψυχική και πνευματική μας ηρεμία και ο βαθμός πληρότητας και ευτυχίας μας. Πράγματα πολύ πιο δύσκολα, που δεν αποταμιεύονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η ελληνική οικονομία σήμερα είναι αυτοκίνητο που του ζητούν να τρέξει σε μία ανηφόρα με σηκωμένο χειρόφρενο. Η ανηφόρα είναι η διεθνής οικονομική συγκυρία (ενεργειακό, γεωπολιτικό, προσφυγικό) και το χειρόφρενο είναι το χρέος.

Το ύψος του εθνικού μας χρέους δείχνει το βαθμό της αστοχίας μας. Θέλαμε να καταναλώνουμε χωρίς να παράγουμε, με δανεικά! Ο Tolle στο βιβλίο του γράφει ότι η αδιάκοπη αγορά και κατανάλωση προϊόντων λειτουργεί σαν «ενισχυτής ταυτότητας».

Όμως, κατά παράδοξο τρόπο, αυτό που διατηρεί σε λειτουργία την αποκαλούμενη κοινωνία της κατανάλωσης είναι το γεγονός ότι η προσπάθεια να βρεις τον εαυτό σου μέσα από πράγματα δεν αποδίδει. Η ικανοποίηση του Εγώ είναι βραχύβια κι έτσι συνεχίζεις να ψάχνεις για περισσότερη, συνεχίζεις να αγοράζεις, συνεχίζεις να καταναλώνεις. Ηδονιστική προσαρμογή, ονομάζουν το φαινόμενο οι ψυχολόγοι. Και Πόρσε Καγιέν να οδηγάς σε έξι μήνες θα ζηλεύεις τη Ferrari. Και μετά τη Lamborghini, κ.ο.κ. Ο Επίκουρος πριν 2.500 χρόνια μας προειδοποιούσε: «Τις απολαύσεις πρέπει να τις περιορίζουμε, όχι απαραίτητα επειδή είναι κακές, αλλά επειδή όταν είναι συχνές χάνουν τη δυνατότητα να μας παρέχουν απόλαυση. Μπορούμε να οδηγήσουμε την απόλαυση σε κορύφωση μόνο εάν μάθουμε να ήμαστε εγκρατείς».

Στο βιβλίο «Για Μια Νέα Ζωή!» ο Τόλε μάς υποδεικνύει πως η υπέρβαση της βασισμένης στο Εγώ κατάστασης της συνειδητότητάς μας δεν είναι μόνο ουσιαστικής σημασίας για την προσωπική μας ευτυχία, αλλά και κλειδί για το τέλος των συγκρούσεων και της οδύνης σε όλο τον κόσμο. Ο Τόλε περιγράφει το πώς η προσκόλλησή μας στο Εγώ δημιουργεί τη δυσλειτουργία που οδηγεί στο θυμό, το φθόνο και τη δυστυχία, και δείχνει στους αναγνώστες πώς να αφυπνιστούν σε μια νέα κατάσταση συνειδητότητας και να ακολουθήσουν την ατραπό μιας αληθινά καταξιωμένης ύπαρξης. Η σκέψη είναι μόνο μια μικροσκοπική πλευρά της συνειδητότητας που είμαστε, είναι ο εγωικός εαυτός μας, είναι ο εγωισμός μας. Κι όμως! «Δεν είσαι ο νους σου!», μας προειδοποιεί αφοπλιστικά ο Τόλε με σκοπό να μας αφυπνίσει. Είσαι η συνειδητότητα που εμπεριέχει τον νου σου. Αντί να απορροφάσαι μια ζωή από τις σκέψεις σου μπορείς να ανέβεις ένα επίπεδο και να γίνεις ο παρατηρητής τους.

Εξάλλου, αυτό που κατάφερε ο Tolle, και τον κάνει τόσο διαφορετικό από όλους εμάς είναι ότι μείωσε τις σκέψεις του κατά 80%. Ακούγεται μεγάλο το ποσοστό αλλά το 80% των σκέψεών μας είναι ακούσιες, αυτόματες κι επαναληπτικές, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας.

Αυτό που πρακτικά μας προτείνει ο Tolle είναι π.χ. όταν ετοιμάζουμε τον καφέ μας, όταν πλένουμε τα χέρια μας, όταν περιμένουμε το ασανσέρ, αντί να βυθιζόμαστε σε ανεδαφικές σκέψεις, να έχουμε έντονη συναίσθηση της παρούσας στιγμής όχι μόνο νοητικά αλλά και βιωματικά, ενεργοποιώντας και τις 5 αισθήσεις μας αφήνοντας την σκέψη μας ανενεργή. Ας ξεκουραστεί και λίγο το μυαλό μας! Κατά τον Τόλε «άγχος» σημαίνει να βρίσκεσαι «εδώ» ενώ θα ήθελες να βρίσκεσαι «κάπου αλλού». Αντίθετα, «αποδοχή» σημαίνει να μην αγχώνεσαι για ό,τι δεν ελέγχεις. Άρα η «αποδοχή» είναι το φάρμακο κατά του «άγχους».

Αυτή είναι η κατάσταση που οι πνευματικοί δάσκαλοι ονομάζουν αφύπνιση (awakening). Να μην ζούμε δηλαδή χρονικές περιόδους της ζωής μας υποβιβάζοντάς τες σαν μέσο προς ένα σκοπό αλλά να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή σαν αυτοσκοπό. Και ως δια μαγείας η ευφυΐα και η δημιουργικότητά μας θα αυξηθεί τότε περισσότερο.

Με πολλά μικρά βήματα, σιγά-σιγά, ο Tolle μας δείχνει το δρόμο ξανά και ξανά πώς μπορούμε να σταματήσουμε την αδιάκοπη σκέψη, αυτή την εσωτερική φωνή μέσα στο κεφάλι μας που μας καταδυναστεύει σε ολόκληρη τη ζωή μας. Τότε προσεγγίζουμε την κατάσταση της συνειδητότητας, που είναι ένα στάδιο της ανθρώπινης ύπαρξης ανώτερο της σκέψης. Είναι ένα στάδιο που έχεις πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει χωρίς νοητικό θόρυβο. Ο καπιταλισμός επαγγέλλεται την ψευδεπίγραφη «επιτυχία» και «ευτυχία». Ο Tolle μας δείχνει το δρόμο για το «τέλος του πόνου» και την «πνευματική γαλήνη». Κατά τον Επίκουρο «ευτυχία» σημαίνει αταραξία. Πόσοι από τους σημερινούς «πετυχημένους» ζουν σε αταραξία;

Μέχρι πρόσφατα πίστευα ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βγεις από τον σκεπτόμενο νου σου και να γίνεις παρατηρητής του.

Όταν όμως πριν ενάμιση χρόνο μου έφεραν στο μαιευτήριο να δω την νεογέννητη κόρη μου, για δύο λεπτά την κοίταζα στα μάτια χωρίς καμία σκέψη. Με απόλυτη συνείδηση, παρουσία, προσήλωση και προσοχή την κοίταζα και με κοίταζε. Τότε κατάλαβα ότι το νόημα της ζωής είναι η ζωή! Ή όπως γράφει ο Tolle στην αρχή του βιβλίου του «βρίσκεσαι εδώ για να δώσεις τη δυνατότητα στο θεϊκό σκοπό του σύμπαντος να ξεδιπλωθεί. Τόσο σημαντικός είσαι!».

Κατατοπιστικό, διαφωτιστικό και εμψυχωτικό, το βιβλίο «Για Μια Νέα Ζωή!» είναι ένα βαθιά πνευματικό μανιφέστο για έναν καλύτερο τρόπο ζωής και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Και όπως τόνισε ο επίσης φωτισμένος ηγέτης στην ομιλία του στην Αθήνα, Μπάρακ Ομπάμα, για να μεταβούμε σε καλύτερες κοινωνίες χρειαζόμαστε καλύτερους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα επιλέξουν καλύτερους πολιτικούς, γιατί οι άνθρωποι κλειδιά στις Δημοκρατίες δεν είναι οι πολιτικοί, είναι οι πολίτες.

Το βιβλίο «Για Μια Νέα Ζωή!» είναι παγκόσμιο best seller (περισσότερα από 6 εκατ. αντίτυπα), o Echart Tolle κάνει πολλές παρουσιάσεις σε όλο τον κόσμο και απαντάει στα ερωτήματα του κοινού ενώ πλούσιο υλικό υπάρχει στο ιντερνετικό του κανάλι echarttolle.tv και στο youtube. Στα «συν» του βιβλίου σημειώνω την εξαιρετική μετάφραση της Ρένας Καρακατσάνη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Έκχαρτ Τόλε γεννήθηκε στη Γερμανία, όπου πέρασε τα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έγινε ερευνητής και επόπτης του πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Κι όμως, παρά την επιτυχημένη ακαδημαϊκή του καριέρα πάλευε με κατάθλιψη και με τάσεις αυτοκτονίας. Στα είκοσι εννιά του, μια βαθιά πνευματική μεταμόρφωση διέλυσε σχεδόν την παλιά του ταυτότητα και άλλαξε ριζικά την πορεία της ζωής του. Λόγω του απίστευτου πόνου που βίωσε κατέρρευσε ο παλιός εγωικός εαυτός του, που ήταν ταυτισμένος με τον νου, και αφυπνίστηκε υπό το φως μιας νέας συνειδητότητας, ο πραγματικός εαυτός του.
Τα επόμενα χρόνια τα αφιέρωσε για να κατανοήσει, να αφομοιώσει και να βαθύνει αυτή τη μεταμόρφωση που σημάδεψε το ξεκίνημα ενός εσωτερικού ταξιδιού γεμάτου συγκινήσεις. Το ταξίδι αυτό ολοκληρώθηκε με τη συγγραφή του πνευματικού βιβλίου «Η δύναμη του Τώρα», ένα βιβλίο με πωλήσεις περισσότερες των 10 εκατομμυρίων αντιτύπων που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό.
Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Tolle είναι σύμβουλος και πνευματικός δάσκαλος, δίνει διαλέξεις σε όλον τον κόσμο και επίσης δουλεύει με άτομα και μικρές ομάδες. Από το 1996 ζει στο Βανκούβερ του Καναδά.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *