Search
Thursday 9 February 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Με τη δραματική μείωση εσόδων, οι Ιταλοί χάνουν τον έρωτα τους για το ευρώ

Print Friendly

ΙΤΑΛΙΑ
Gavin Jones

Όταν o υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας συμμετείχε σε ραδιοφωνική  εκπομπή την περασμένη εβδομάδα, πολλοί ακροατές ρωτούσαν γιατί η Ιταλία δεν ξεφορτώνεται το ευρώ και να επιστρέψει στο παλιό της νόμισμά, τη λίρα.

Πριν από μερικά χρόνια ένα τέτοιο σενάριο, είπε ο Salvatore Rossi, θα οδηγούσε σε «όλεθρο και καταστροφή», δεν θα ήταν για δημόσια συζήτηση.

Τώρα, με την πιθανότητα εκλογών τον Ιούνιο, οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων πατάνε πάνω στην αυξανόμενη εχθρότητα προς το ευρώ. Πολλοί Ιταλοί θεωρούν το ενιαίο νόμισμα υπεύθυνο για την οικονομική ύφεση από το λανσάρισμα του το 1999.

«Ζούσαμε πολύ καλύτερα πριν από το ευρώ», λέει ο Luca Fioravanti, ένας 32χρονος επιθεωρητής ακινήτων από τη Ρώμη. «Οι τιμές έχουν ανέβει, αλλά οι μισθοί μας έχουν μείνει το ίδιο, πρέπει να βγούμε από το ευρώ και να πάμε πίσω στο δικό μας κυρίαρχο νόμισμα».

Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί για την αύξηση του αντι-ευρώ συναισθήματος, και μια πηγή της Τράπεζας της Ιταλίας δήλωσε στο Reuters ότι η εμφάνιση του Rossi είναι μέρος ενός σχεδίου για να φτάσει στους απλούς Ιταλούς.

Ελάχιστοι Ιταλοί ήθελαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Βρετανία επέλεξε να κάνει το δημοψήφισμα του περασμένου έτους. Η Ιταλία υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΕ το 1957 και οι Ιταλοί πιστεύουν ότι έχει βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα είναι υπέρ του ευρώ και θέλει περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση αν και καταγγέλλει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες που διέπουν το ευρώ είναι πολύ αυστηροί.

Αλλά τα άλλα τρία μεγάλα κόμματα είναι εχθρικά, σε διάφορους βαθμούς, με τη συμμετοχή της Ιταλίας στο ενιαίο νόμισμα στην τρέχουσα μορφή του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα πρόκειται να κυβερνήσει μέχρι τις αρχές του 2018, εκτός αν οι εκλογές προκηρυχτούν νωρίτερα. Οι προοπτικές νίκης του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν μειωθεί από τότε που ο ηγέτης του, Matteo Renzi, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός το Δεκέμβριο, αφού έχασε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν είναι πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία.

Οι Ιταλοί συνήθιζαν να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών του ευρώ, αλλά μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι μόνο το 41% είπε ότι το ευρώ ήταν κάτι «καλό», ενώ το 47% εκατό το αποκάλεσε κάτι «κακό».

Στο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2002, λίγους μήνες μετά την εισαγωγή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων του ευρώ, οι Ιταλοί ήταν το δεύτερο έθνος μετά το Λουξεμβούργο υπέρ του ευρώ, με το 79% των Ιταλών να εκφράζει θετική γνώμη.

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα στη ζώνη του ευρώ, όπου κατά η κεφαλήν της παραγωγή έχει μειωθεί από την ένταξή της στο ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η οικονομία της εξακολουθεί να είναι 7% μικρότερη από ό, τι ήταν πριν από την οικονομική κρίση του 2008, και η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 40%.

Ο κίνδυνος του Κινήματος των 5 Αστέρων

Η δεξιά πτέρυγα, η Λίγκα του Βορρά, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, είναι το πιο επικριτικό στο ευρώ. Ο αρχηγός του κόμματος, Matteo Salvini, το αποκαλεί «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ εναντίον της ανθρωπότητας».

Το κόμμα έχει υποσχεθεί να βγάλει την Ιταλία από το ευρώ, αν εκλεγεί, αλλά έχει μόνο ένα, περίπου, 13% της στήριξης των ψηφοφόρων.

Το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την συμμετοχή της Ιταλίας στο club του ευρώ. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν περίπου 30%, περίπου στο ίδιο επίπεδο με το Δημοκρατικό Κόμμα. Το Κίνημα των 5 Αστέρων λέει ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.

Όμως το σύνταγμα της Ιταλίας απαγορεύει δημοψηφίσματα για θέματα που διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, όπως των μελών της ζώνης του ευρώ. Το Κίνημα των 5 Αστέρων λέει ότι θα μπορούσε να οργανώσει μια μη δεσμευτική «συμβουλευτική» ψηφοφορία για τη μέτρηση της κοινής γνώμης.

Ένα δημοσίευμα την περασμένη εβδομάδα στο επίσημο φερέφωνο του, το blog του ιδρυτή Beppe Grillo, είχε τίτλο «Ένα δημοψήφισμα για το ευρώ πριν να είναι πολύ αργά».

«Θα ψήφιζα να εγκαταλείψουμε το ευρώ ως έχει», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής αρχηγός του κινήματος, Luigi Di Maio, ο οποίος αναμένεται ευρέως να είναι ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις εκλογές.

«Θα πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα κυρίαρχο νόμισμα ή, αν υπάρξει συμφωνία με τις άλλες χώρες, σε ένα νέο κοινό νόμισμα με νέους κανόνες».

Το άλλο σημαντικό κόμμα της Ιταλίας, του κεντρώου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το Forza Italia, δεν πιέζει για την οριστική έξοδο από το ευρώ, αλλά ο ίδιος υποστήριξε ότι αντ ‘αυτού θα πρέπει να φύγει η Γερμανία, ή ότι η Ιταλία θα πρέπει να χρησιμοποιεί το ευρώ και τη λίρα ταυτόχρονα, μια ιδέα που πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι είναι ανεφάρμοστη.

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Οι οικονομολόγοι υπέρ της εξόδου λένε ότι ένα υποτιμημένο νόμισμα θα αναζωογονήσει τις Ιταλικές εξαγωγές και ότι με την αποτίναξη των δεσμών της από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ η χώρα θα μπορούσε να επεκτείνει τις δημόσιες δαπάνες για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εκείνοι που θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ λένε μια έξοδος θα προκαλούσε ένα κύμα αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού, φυγή κεφαλαίων, μια τραπεζική κρίση και, ενδεχομένως, μια αδυναμία πληρωμής του δημόσιου χρέους της Ιταλίας.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί τους Ιταλούς που εξέρχονται από το ευρώ ότι θα χάσουν σημαντική αξία των αποταμιεύσεών τους.

Ωστόσο, μετά από επανειλημμένες τραπεζικές κρίσεις κατηγορείται ευρέως για τη μη πρόληψη, και για έτη υπερβολικά αισιόδοξων οικονομικών προβλέψεων, η Τράπεζα της Ιταλίας δεν επιτάσσει πλέον το σεβασμό των Ιταλών που υπήρχε.

Οι πολιτικοί της Λίγκας του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων προβάλουν, επίσης, τη βρετανική ψηφοφορία, τον Ιούνιο, να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καταψήφιση στην Ιταλία, τον Δεκέμβριο, της συνταγματικής μεταρρύθμισης του Renzi. Λένε ότι δεν οδήγησαν στο χάος, όπως προέβλεπαν ορισμένοι κυρίαρχοι οικονομολόγοι.

Πηγή: Reuters




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *