Search
Friday 13 January 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ο ‘Ελληνας γιατρός που κάνει θαύματα: Ο Τζάκης έκανε την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ

Print Friendly

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΖΑΚΗΣ
Η Cleveland Clinic, ένα νοσοκομειακό κέντρο του Οχάιο, ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την Τετάρτη την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ σε μια νεαρή γυναίκα 26 ετών. Η δύναμη πίσω από την ομάδα των ιατρών ήταν ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Ανδρέας Τζάκης (αριστερά στη πάνω φωτογραφία), διευθυντής της Cleveland Clinic, της κλινικής μεταμοσχεύσεων με έδρα την πόλη Γουέστον, στη Φλόριδα.

Η επέμβαση διήρκεσε 9 ώρες και η κατάσταση της 26χρονης, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, κρίθηκε την Πέμπτη “σταθερή”. Μαζί με τον Ανδρέα Τζάκη εργάστηκαν οι γιατροί: Uma Perni, Rebecca Flyckt και Tommaso Falcone.

Η μήτρα που μεταμοσχεύθηκε προήλθε από μια δότρια που πέθανε, διευκρίνισε το κέντρο αυτό σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με την επέμβαση, αλλά σημειώνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο Κλίβελαντ με την ιατρική ομάδα.

Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει σε γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή και η έλλειψη του οργάνου αυτού δεν τους επιτρέπει να τεκνοποιήσουν. Η έλλειψη αυτή αφορά παγκοσμίως το 3 με 5% των γυναικών, σύμφωνα με το νοσοκομειακό κέντρο.

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας θα πρέπει να περιμένουν για έναν χρόνο προτού προσπαθήσουν να κάνουν παιδί, ώστε να έχει παρέλθει ο χρόνος που χρειάζεται για την ανάρρωσή τους μετά την εγχείρηση και οι γιατροί να έχουν προσαρμόσει τις δόσεις του φαρμάκου που τους χορηγείται για να μην απορριφθεί το μόσχευμα.

Η μεταμόσχευση μήτρας είναι μόνον προσωρινή. Το μόσχευμα αφαιρείται μετά τη γέννηση ενός ή δύο παιδιών επιτρέποντας στη γυναίκα να σταματήσει τη θεραπεία που λαμβάνει για να μην απορριφθεί το μόσχευμα.

Το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Γκέτεμποργκ ήταν το πρώτο στον κόσμο που πραγματοποίησε το 2013 με επιτυχία μια μεταμόσχευση μήτρας, η οποία επέτρεψε σε μια γυναίκα να γεννήσει ένα παιδί τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο ήταν το πρώτο που γεννήθηκε ποτέ με τη μέθοδο αυτή. Ο Δρ. Τζάκης (δεύτερος από αριστερά στη φωτογραφία κάτω) συνεργάστηκε με την ομάδα αυτή.

Η σουηδική ομάδα πραγματοποίησε συνολικά 9 μεταμοσχεύσεις μήτρας, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν 5 εγκυμοσύνες και 4 γεννήσεις, είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο η Cleveland Clinic.

Ένα από τα προβλήματα αυτών των μεταμοσχεύσεων είναι κυρίως η απόρριψη του μοσχεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Doctors at the Cleveland Clinic during the uterus transplant operation on Wednesday. The procedure has been successfully performed in Sweden, but never before in the United States. Photo Credit Cleveland Clinic

Doctors at the Cleveland Clinic during the uterus transplant operation on Wednesday. The procedure has been successfully performed in Sweden, but never before in the United States. Photo Credit Cleveland Clinic

Στη Βρετανία μια ομάδα ερευνητών έλαβε τον Σεπτέμβριο το πράσινο φως των αρμόδιων αρχών της χώρας για να προχωρήσει ήδη από φέτος στην πρώτη κλινική δοκιμή της μεθόδου αυτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα αφορά 10 γυναίκες.

Επίσης στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2015 η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής τάχθηκε υπέρ της συνέχισης ενός ερευνητικού προγράμματος για τη μεταμόσχευση μήτρας, ενώ δύο ιατρικές ομάδες αναμένουν να πειραματιστούν πάνω σε αυτήν την ριψοκίνδυνη και γεμάτη αβεβαιότητες επέμβαση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο εμπνευστής του προγράμματος, δρ Ανδρέας Τζάκης, επικεφαλής του τμήματος μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων του Κλίβελαντ Κλίνικ, επισημαίνει ότι «υπάρχουν γυναίκες που δεν θέλουν να υιοθετήσουν ή να αποκτήσουν παιδί με παρένθετη μητέρα για προσωπικούς, πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους». Και συνεχίζει: «Αυτές οι γυναίκες μπορούν να κατανοήσουν πολύ καλά γιατί εκπονήσαμε τέτοιου είδους πρόγραμμα. Γνωρίζουν τα θετικά της επέμβασης, αλλά και τους κινδύνους, και έχουν πολύ χρόνο να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Δική μας δουλειά είναι να κάνουμε την επέμβαση επιτυχημένη και ασφαλή».

Το αμερικανικό νοσοκομείο θα πραγματοποιήσει πειραματικά δέκα μεταμοσχεύσεις και στη συνέχεια θα αποφασίσει πώς θα συνεχίσει. Ο δρ Τζάκης, πάντως, ελπίζει ότι τελικά κάθε ενδιαφερόμενη θα έχει πρόσβαση σε μια τέτοια λύση στις ΗΠΑ.

Η Σουηδία είναι η μοναδική χώρα όπου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τέτοιες μεταμοσχεύσεις μήτρας. Εννέα γυναίκες υποβλήθηκαν στη μεταμόσχευση και τέσσερις έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους. Αντιθέτως, προηγούμενες προσπάθειες στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία απέτυχαν. Τώρα, κάποια νοσοκομεία σε ΗΠΑ και Βρετανία προετοιμάζονται ώστε να μπορούν να κάνουν την επέμβαση στις ενδιαφερόμενες γυναίκες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δρ Τζάκης, πάντως, επισημαίνει ότι ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ή πέντε χιλιάδες μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και άλλων οργάνων. Για να προετοιμαστεί για αυτή τη μεταμόσχευση μήτρας, συνεργάστηκε εντατικά με τη σουηδική ομάδα, πραγματοποίησε πειράματα σε ζώα, ενώ παρακολούθησε και τις εννέα μεταμοσχεύσεις μήτρας που έχουν γίνει μέσα από το χειρουργείο. Στην περίπτωση της Κλίβελαντ Κλίνικ, οι ειδικοί θα λαμβάνουν τα μοσχεύματα από πτωματικές δότριες, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο υγιής δότρια.

Για τις γυναίκες που θα υποβληθούν στην επέμβαση, η διαδικασία είναι μακρά και πολύπλοκη. Κατ’ αρχήν πρέπει να βρίσκονται σε σταθερή σχέση για να έχουν τη βοήθεια και την ανάλογη υποστήριξη. Θα πρέπει να διαθέτουν ωοθήκες, παρότι ακόμα και αν ολοκληρωθεί με επιτυχία η επέμβαση θα υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση. Η επέμβαση θα διαρκεί περίπου πέντε ώρες. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταμόσχευσης, η γυναίκα θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο προτού μείνει έγκυος, ενώ αφού γεννήσει, η γυναίκα θα μπορεί να διατηρεί τη μήτρα για να αποκτήσει δεύτερο παιδί ή να την αφαιρεί.

NEW YOR TIMES, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ (WWW.AMNA.GR), Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, mignatiou.com, Φωτογραφία: Cleveland Clinic Center




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *