Search
Friday 13 January 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Γυναίκα και σεξισμός

Print Friendly

SEXISM
Όταν είσαι γυναίκα και διαθέτεις μια σημαντική θέση στο χώρο που εργάζεσαι,  είναι πολλές οι προκλήσεις που καλείσαι να αντιμετωπίσεις και η ανάγκη να αποδείξεις τι ακριβώς αξίζεις είναι έντονη και καθημερινή.

Όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι εν έτει 2015 και τα τελευταία οχυρά για εμάς έχουν πέσει, πράγμα που σημαίνει ότι σε αμιγώς αντρικά επαγγέλματα, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που διαπρέπουν με τεράστια επιτυχία, πολλές νιώθουμε ότι τα πράγματα για εμάς δεν ήταν το ίδιο εύκολα με κάποιον άντρα στην ίδια ακριβώς θέση.

Η τάση να θεωρούμε ότι οι γυναίκες ανήκουν στην κουζίνα τους, όπως πολύ λαϊκά ακούμε συχνά γύρω μας , παραμένει ισχυρή και λίγο έως πολύ όλες μας έχουμε πέσει θύματα σεξισμού και κάποιες από εμάς με τον πιο επώδυνο και ανήθικο τρόπο.

Το αν μια γυναίκα είναι ικανή μπορεί να το αποδεικνύει καθημερινά, αν και κανείς δεν ζητάει από έναν άντρα να το κάνει με την ίδια συχνότητα. Το ότι μπορούμε και να είμαστε επιτυχημένες επαγγελματίες και σωστές σύντροφοι και στοργικές μητέρες και συνεπείς νοικοκυρές και πάντα να φροντίζουμε την εμφάνισή μας, μας καθιστά ισότιμες τουλάχιστον με έναν άντρα που ενδεχομένως και εκείνος να ανταποκρίνεται με επιτυχία σε αντίστοιχους ρόλους  και οπωσδήποτε ανώτερες από έναν άντρα που το μόνο του ενδιαφέρον και απασχόληση είναι η εργασία του και το ποδόσφαιρο.

Είναι σεξιστικό να περιορίζουμε τη γυναίκα σε έναν ρόλο επειδή αυτός υποτίθεται ότι είναι από παλιά, αλλά και επίσης να κρίνουμε έναν άντρα που κάνει αυτό που τον ευχαριστεί, όπως μπύρες με φίλους για παράδειγμα.

Φρόνιμο είναι προτού κρίνουμε έναν άνθρωπο για την απόδοσή του σε έναν ρόλο να λαμβάνουμε υπόψιν μας την επιτυχία του ή την αποτυχία του στο να ανταπεξέλθει σε αυτόν και όχι το φύλο του.

Όλοι είμαστε ικανοί να κάνουμε τα ίδια πράγματα και το αν τα καταφέρουμε κρίνεται εκ του αποτελέσματος και μόνο. Αν εμείς ως γυναίκες αποδεχόμαστε τους άντρες ως προϊσταμένους μας, θα πρέπει και εκείνοι να μας αποδέχονται εξίσου. Τις ίδιες προκλήσεις μπορούμε να αντιμετωπίζουμε και οι δύο και η διάκριση λόγω του φύλου μας είναι το τελευταίο που έχουμε ανάγκη.

Η ζωή τρέχει με ταχύτητες φωτός, καθημερινά θα επιφορτιζόμαστε με παραπάνω ευθύνες και νέοι ρόλοι θα απαιτούν από εμάς το καλύτερό μας εαυτό. Ας νιώσουμε καλύτερα με τους εαυτούς μας και ας είμαστε επιεικείς και με κατανόηση στον συνάδελφο, σύντροφο, φίλο, είτε είναι άντρας ,είτε είναι γυναίκα. Ο κόσμος είναι ήδη αρκετά δύσκολος για να ζεις σε αυτόν, ας μην τον δυσκολεύουμε με σεξιστικές και ρατσιστικές τάσεις, υπάρχουν ήδη σε πλεόνασμα. Ας αποδεχθούμε όλοι μας τους άντρες και τις γυναίκες της ζωής μας για αυτό που είναι σαν άνθρωποι και μόνο.

Φωτογραφία: northcountrypublicradio.org




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *