Search
Friday 24 March 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και πολλοί σοβαρά τραυματίες από την επίθεση στη Βουλή και στη γέφυρα του Ουέστμινστερ (ΦΩΤΟ)

Print Friendly

Το σημείο της επίθεσης

Το σημείο της επίθεσης   Εικόνα 1

 Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και είκοσι τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε το απόγευμα στο Λονδίνο έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο και στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, σύμφωνα με τον Μαρκ Ρόουλι, ανώτατο αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Αρκετοί από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ο δράστης της επίθεσης η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική» από τις Αρχές.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ένας αστυνομικός της φρουράς του κοινοβουλίου και ένας άνδρας που πιστεύουμε ότι είναι ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού», δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι.

«Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν ένα αυτοκίνητο στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ χτύπησε και τραυμάτισε πεζούς πολίτες, αλλά και τρεις αστυνομικούς που επέστρεφαν από μια τελετή απονομής βραβείων. Το αυτοκίνητο συγκρούστηκε κοντά στο κοινοβούλιο και τουλάχιστον ένας άνδρας, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, συνέχισε την επίθεση και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο της βουλής», πρόσθεσε ο Ρόουλι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι Αρχές:

Ένας άνδρας ο οποίος οδηγούσε ένα μαύρο όχημα, κατευθύνθηκε προς το Κοινοβούλιο. Στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ έπεσε σκόπιμα πάνω σε πεζούς, παρασύροντάς τους και τραυματίζοντας αρκετούς πολύ σοβαρά.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρεις Γάλλοι μαθητές και τρεις αστυνομικοί. Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο και για άτομα «με το πρόσωπο μέσα στο νερό», στον Τάμεση, αλλά οι πληροφορίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες για την ώρα. Μία γυναίκα που πήδηξε στο ποτάμι για να σωθεί ανασύρθηκε από πλεούμενο της αστυνομίας πολύ σοβαρά τραυματισμένη.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος άνδρας έφτασε με το όχημά του έξω από το κοινοβούλιο και επιτέθηκε με μαχαίρι κατά αστυνομικού. Ο δεύτερος αστυνομικός πυροβόλησε το δράστη «τουλάχιστον τρεις φορές». Ο μαχαιρωμένος αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα. Το ίδιο και ο δράστης.

Η λειτουργία του κοινοβουλίου έχει ανασταλεί και η Βουλή θα παραμείνει αποκλεισμένη έως ότου ξεκαθαριστεί τι έχει συμβεί και τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η κατάσταση, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φυγαδεύτηκε από την αστυνομία και είναι ασφαλής, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Μέσα στο κοινοβούλιο βρίσκονται ακόμα αρκετοί βουλευτές, ενώ ειδική ομάδα πυροτεχνουργών διενεργεί ελέγχους σε όλους τους χώρους.

Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου έκανε γνωστό ότι προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, κοντά στο κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον 10 τραυματίες στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ και θέσαμε πολλά νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού καθώς συνεχίζουμε να αντιδρούμε σε αυτό το συμβάν», ανέφερε η Πολίν Κρέινμερ, επιχειρησιακή υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων της βρετανικής πρωτεύουσας.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας διέκοψε τη συνεδρίασή του με θέμα την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βουλής, Κεν Μάκιντος.

Ο σταθμός του μετρό έκλεισε μετά από οδηγία των αστυνομικών αρχών.

 
 

 Η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να μην πλησιάζουν τη ζώνη των επιθέσεων.

«Οι σκέψεις των βουλευτών και της κυβέρνησης, είναι με όσους σκοτώθηκαν σε αυτό το φρικτό περιστατικό, με εκείνους που τραυματίστηκαν αλλά και με τις οικογένειές τους», δήλωσε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Σημειώνεται πως σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη διπλή βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες, στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το σταθμό του μετρό στο Μολενμπέκ.

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ 1 Associated Press

ΠΗΓΗ 902.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *