Search
Friday 17 March 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Συνέντευξη Β. Πολύδωρα στο Kontra: Πρόγραμμα πλήρες και αναπτυξιακό για τη χώρα η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Print Friendly

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
Θέματα που άπτονται της επικαιρότητας αλλά και της ιστορίας, ανέλυσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Γ. Πολύδωρας σε μία άκρως αποκαλυπτική και εξομολογητική συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Αιμίλιο Λιάτσο και στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, το βράδυ της Τρίτης (14-03-2017).

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

«Η Ολλανδία είναι «παρακολούθημα» της Μεγάλης Βρετανίας. Αν θέλουμε μια ανάλυση βάθους, όλες οι στατιστικές και οι αναλύσεις στο Brexit έλεγαν ότι η πρώτη υποψήφια να φύγει είναι η Ολλανδία, όχι όμως λόγω του ακροδεξιού στοιχείου αλλά κυρίως λόγω της ιστορίας της.»

«Η συστημική πολιτική της Αμερικής και της Ευρώπης προβάλλει την ακροδεξιά. «Μην μας φάει η ακροδεξιά» λένε, ενώ οι βλάβες έχουν έρθει από το ίδιο το σύστημα, που την προβάλλουν και προκαλούν την «άνωσή» της.»

«Εάν μείνει έτσι η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ανησυχεί. Δεν μπορώ να πανηγυρίζω με το να κρατεί αυτή η καταβύθιση και αυτό το τέλμα. Δεν θέλω να διαλυθεί αλλά να βελτιωθεί και να επανέλθει στις ρίζες της η Ευρώπη.»

«Ήμουν κήρυκας και ενθουσιώδης για την Ένωση, για τρεις λόγους: αγροτική οικονομία, οικογένεια δημοκρατικών χωρών της Δύσεως και ανακούφιση από τον εξ Ανατολών κίνδυνο. Τώρα είμαι Ευρωσκεπτικιστής γιατί έχει εκτροχιαστεί αυτός ο ρυθμός και απωλέσθησαν και τα τρία θέματα.» 

«Μια αραβική παροιμία λέει: Όταν το λιοντάρι σου δείχνει τα δόντια του, ποτέ μη νομίσεις ότι σου γελάει. Προσαρμόστε το με τη ρητορική του Τσαβούσογλου και του Ερντογάν. Ζούμε κορυφαίες στιγμές, να μας απειλεί η Τουρκία!»

«Καλώς αντιδρά η Ευρώπη προς έναν Ερντογάν, οποίος δεν το κρύβει ότι είναι μια «μετεμψύχωση» κάποιου σουλτάνου και κάποιου χαλίφη, που θέλει να αναλάβει το χαλιφάτο της Βαγδάτης το 2017. Πρέπει να αντιδράσουν.»

«Ο σχολιασμός που έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος για την αποδοχή προεκλογικών συγκεντρώσεων των Τούρκων, είναι εσφαλμένος. Δεν έχουμε μουσουλμάνους Τούρκους, έχουμε μουσουλμάνους Έλληνες. Και δεν ψηφίζουν.»

«Δεν είναι δημοψήφισμα αυτό που κάνει ο Ερντογάν. Ποιοι είναι οι εκφραστές του ΟΧΙ στην Τουρκία να τους μάθω κι εγώ; Δεν γίνεται πουθενά συζήτηση για τους υποστηρικτές του ΟΧΙ. Υπάρχει ένα ΝΑΙ το οποίο είναι απαιτητικό στον λαό.»

«Πήγε να πιάσει ο Ερντογάν φιλίες με τον Τραμπ, αλλά τον απέρριψε. Έχουμε κάποιες υποψίες, μην πω και πληροφορίες, ότι ο Επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Υπουργός των ΗΠΑ πήγε στην Τουρκία για να εκθέσει τις σκέψεις των ΗΠΑ και του Τραμπ για το ζήτημα της συνυπάρξεως ενός πεδίου συνεννόησης μεταξύ Ρωσίας, Αμερικής και Τουρκίας. Υπάρχουν στοιχεία επάνω σε αυτό, που προκύπτουν από τη συνάντηση της Αττάλειας.»

«Όσους εχθρούς και να προσπαθεί ο Ερντογάν να φτιάξει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα είναι πάντα λιγότεροι από αυτούς που έχει ήδη στο εσωτερικό της Τουρκίας. Δεν υπάρχει μακροημερεύων Ερντογάν.»

«Χρειάζεται μια υπόμνηση προς τον Ερντογάν πως εδώ μία είναι η απάντηση: Μολών Λαβέ. Τέρμα. Σε μια πρόσφατη παραλλαγή, του Γεωργίου Παπανδρέου: Εάν θέλουν να ανοίξουν την πόρτα του φρενοκομείου, είμαστε αναγκασμένοι να εισέλθουμε κι εμείς. Δεν είμαστε δυνητικοί καρπαζοεισπράκτορες, δεν δεχόμαστε γκρίζες ζώνες.»

«Έχω δύο άξονες σκέψεως. Καλά πάει η διαπραγμάτευση. Δεν είναι τυχαία χρονικά. Ο Τσίπρας το είχε δει από καιρό. Γιατί δεν έχει μόνο σπουδή των οικονομικών και λογιστικών μεγεθών. Έχει και εκμετάλλευση της πολιτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Ευρώπη. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτά τα φαινόμενα, όπως οι εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, και προ αυτών των φαινομένων να σταματήσουμε την απληστία στην επιβολή όρων και διεκδικήσεων που κάνουν οι δανειστές.»

«Είχα ρήτορες από το πρώην κόμμα μου οι οποίοι έλεγαν «θα πάρω τα λεφτά μου να φύγω». Και προέτρεπαν τους πολίτες να πάρουν τα λεφτά τους, σε καιρό «πυρετού».»

«Πρέπει να στηρίξουμε τους «ετοιμόρροπους» που ακόμη επιβιώνουν. Και όχι απλώς να στοχεύουμε στην προσέλκυση των μεγάλων επενδυτών. Να μου σώσουν αντ’ αυτού, από τις 500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις 300.000 και να είναι σε θέση να απασχολήσουν έστω έναν υπάλληλο η κάθε μία.»

«Τα ίδια που μας κάνουν σήμερα οι δανειστές μας κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, πήγε να τα κάνει το 1936 η Bank Commercial του Βελγίου. Ο Μεταξάς αρνήθηκε με τα ίδια επιχειρήματα που έχει μέσα ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέγοντας δεν μπορώ γιατί θα πεθάνει ο λαός μου και θα καταστραφούν οι δομές του κράτους. Το Βέλγιο προσφεύγει στο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και χάνει τη δίκη το 1938 και δημιουργήθηκε νομολογιακό προηγούμενο. Και αυτό δεν το λέει κανένας. Σα να είναι αδιάφορο θέμα.»

«Λέει η έκθεση του ΟΗΕ το 2014: Συντελείται εν πολλοίς μία άδηλη γενοκτονία εν Ελλάδι. Το ξέρατε ότι υπάρχει τέτοια έκθεση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και από τον ΟΗΕ; Με το ίδιο σκεπτικό. Όταν λείπουν φάρμακα, έχεις συντάξεις πείνας, το 40% του πληθυσμού πηγαίνει στη φτώχεια, άλλο ποσοστό αναζητά τροφή στους κάδους… Αυτό συμβαίνει στην ευρωπαϊκή Ελλάδα!»

«Με ενοχλεί πάρα πολύ και με στεναχωρεί η πολιτική σπέκουλα και η κομματική κερδοσκοπία που συμβαίνει από όλους. Αυτή αδυνατίζει, υπονομεύει, φαλκιδεύει το πνεύμα της αντίστασης. Και έτσι παρουσιάζεται μια εικόνα, να έχεις οκτώ κόμματα, εκ των οποίων τα έξι να είναι κόμματα υποτεταγμένα, συστημικά και υπέρ των δανειστών. Θα ήθελα να έχουμε ένα πνεύμα ομοφωνίας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση προς την κατεύθυνση της προβολής της αντίστασης. Πλέον έχει διαμορφωθεί απλά ένα πνεύμα ποιος είναι πιο νομιμόφρων στους δανειστές.»      

«Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε όφελος, ο Τσίπρας μάχεται με τους δανειστές. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, βλέπουμε επιτέλους ένα κράτημα, μια αντίσταση. Υπάρχει ακόμη μια διάθεση εξυγίανσης, έστω με βραδείς ρυθμούς. Για παράδειγμα τα εξοπλιστικά βγήκαν τώρα. Έχουμε κάτι επιτέλους στον τομέα της κάθαρσης. Μου κάνει εντύπωση επίσης ότι μόλις εξοινομήθησαν 670 εκ. τα έδωσε στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους, μέτρο που δεν το ψήφισε η ΝΔ.»

«Ζήτησα από τον Τσίπρα ένα πράγμα: Να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ολοσχερώς, τώρα. Και απάντησε ότι το σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι πρόγραμμα πλήρες, αναπτυξιακό και σωστικό. Πρόγραμμα «χωρίς πρόγραμμα». Αυτομάτως, σαν να κατεβάζεις διακόπτη, θα αρχίσουν να πωλούν, να αγοράζουν και να χτίζουν. Ιδού η ανάπτυξη. Εκατόν πενήντα επαγγέλματα θα δουλέψουν. Πρόγραμμα πλήρες, αναπτυξιακό.»

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η κατάθεση μιας ολόκληρης ζωής για εμένα, στους καθαρούς δρόμους, με το πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια. Έτσι ξόδεψα τη ζωή μου. Δεν έχει καμμία σχέση με την παρούσα ηγεσία.»

«Εκείνο που πρέπει να φροντίσουμε είναι η ίδια η κοινωνία, έτσι ώστε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος να είναι μεσαία τάξη. Όπως έλεγαν στην Αμερική “To middleclassify the society“. Γιατί τάση είναι κυρίως στην Αμερική και στην Ευρώπη, το 1% να είναι ζάπλουτοι και το υπόλοιπο 99% στην πείνα.»

«Από τη ΝΔ με διέγραψαν επειδή δεν ψήφισα τον ΕΝΦΙΑ, δεν έφυγα μόνος μου. Όταν είπα στον Σαμαρά να μην επιβάλλει τον ΕΝΦΙΑ, που το θεωρώ στρατηγικής σημασίας σφάλμα και έγκλημα για την εθνική οικονομία και για την ταυτότητα του Έλληνα, προτίμησε να με διαγράψει. Αντί να σεβαστούν μια γνώμη έγκυρη, προτίμησαν να πειθαρχήσουν στον Βενιζέλο και στους Βρυξελλιώτες. Και διαρκώς μου δείχνουν ότι δεν με θέλουν. Συνεπώς ό,τι συμβεί στη ΝΔ με την απουσία μου ευθύνονται αυτοί και όχι εγώ.»  

«Σας υπενθυμίζω, για να βγάλετε εσείς αβίαστα τα συμπεράσματά σας, ο Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015 ήταν απόλυτος νικητής στο δημοψήφισμα. Πήρε το 62% . Ενίκησε όλη την «παρέλαση» των συστημικών αρχηγών. Από μόνη της αυτή η «παρέλαση» αρκούσε για να φτάσει το ΟΧΙ στο 62%. Εάν έλειπε, μπορεί και να νίκαγε το ΝΑΙ. Νίκησε λοιπόν ο Τσίπρας, και τους εσωτερικούς του αντιπάλους. Αυτός είναι μαχητής, αυτός είναι νικητής.»  

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ακόλουθο link:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *