Search
Sunday 17 September 2017
  • :
  • :

Χρ. Σπίρτζης: Η Βρισά θα ξαναγίνει όπως ήταν

Print Friendly, PDF & Email

«Η Βρίσα θα ξαναγίνει όπως ήταν» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη με θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου και την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.

Όπως ανακοινώθηκε, για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, την ανακατασκευή των κατεστραμμένων σπιτιών τους, οι ιδιοκτήτες θα επιδοτηθούν με 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Άμεσα θα προχωρήσει η έκδοση δυο υπουργικών αποφάσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος ανέφερε ότι ο δήμος Λέσβου έχει «ήδη εργολαβίες για την κατεδάφιση 100 επικίνδυνων σημείων».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα αποτελέσματα της σύσκεψης, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθεί η «ανέγερση των κτιρίων που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές ένας επισκέπτης στη Βρίσα που έχει ξαναεπισκεφθεί τον παραδοσιακό οικισμό δεν θα έχει την αίσθηση ότι έχει πάει κάπου αλλού, αλλά έχει πάει στη Βρίσα, σε αυτή που ήξερε δηλαδή».

»Και αυτό νομίζω ότι είναι ο σεβασμός όχι στο θεσμικό πλαίσιο και στα Προεδρικά Διατάγματα, αλλά στην πολιτισμική κληρονομιά που πρέπει να προστατεύσουμε όλοι μας. Αυτό που μπορούμε να βελτιώσουμε είναι ότι ο οικισμός αυτός δεν έχει έναν επαρκή δημόσιο χώρο, δεν έχει τα κοινόχρηστα δίκτυα που έπρεπε να έχει. Μπορούμε να δούμε προτάσεις που θα συμπληρώσουνε, αν θέλετε, τις κοινωνικές υποδομές του οικισμού».

Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα του προγράμματος που θα υπάρξει, ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως «στους οικισμούς που έχουν πληγεί δεν έχουμε συνήθως πολίτες που είναι ευκατάστατοι. Είναι φτωχοί άνθρωποι, είναι μεγάλοι άνθρωποι σε ηλικία οι μόνιμοι κάτοικοι της Βρίσας, ή οικογένειες που το παλεύουν, μεροκαματιάρηδες δηλαδή, και πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα τους. Άρα πρέπει να φροντίσουμε με τα λεφτά της επιδότησης του κράτους να μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα σπίτια τους».

Για την αποκατάσταση σεισμοπλήκτων

Όπως ανακοινώθηκε, για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, την ανακατασκευή των κατεστραμμένων σπιτιών τους, οι ιδιοκτήτες θα επιδοτηθούν με 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Έως τότε δεν θα φτιαχτεί οικισμός με λυόμενα, αλλά θα επιδοτηθεί το ενοίκιο των σεισμόπληκλτων με 300 έως 600 ευρώ ανά νοικοκυριό το μήνα.

«Ανάλογα με τον αριθμό των μελών και όχι μόνο», είπε ο κ. Σπίρτζης στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι άνθρωπος προχωρημένης ηλικίας δεν είναι ανάγκη να ψάξει να βρει να νοικιάσει καινούργιο σπίτι, μπορεί να φιλοξενηθεί σε ένα συγγενή του και να πάρει αυτή την επιδότηση ενοικίου φιλοξενίας. Ή μια οικογένεια να ψάξει να βρει ένα σπίτι να το νοικιάσει. Πιστεύω ότι τα χρήματα που έχουμε προβλέψει καλύπτουν αυτές τις ανάγκες. Δυστυχώς όμως η αντιμετώπισή των συνεπειών από ένα σεισμό σαν κι αυτό που είχαμε στη Λέσβο δεν είναι θέμα μήνα, δυο μηνών ή τριών μηνών. Απαιτούν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθούν».

Στο σεισμό «ως ευκαιρία για το νησί και για τις σεισμόπληκτες περιοχές να αποκτήσουν υποδομές που ποτέ δεν είχαν» αναφέρθηκε επίσης, ο υπουργός. «Αυτό, όμως, θέλει έναν καλό σχεδιασμό, θέλει έναν καλό συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων των υπουργείων, των φορέων α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης , πολλών υπηρεσιών» τόνισε.

Έκδοση δυο υπουργικών αποφάσεων

Άμεσα θα προχωρήσει η έκδοση δυο υπουργικών αποφάσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό «η πρώτη υπουργική απόφαση, που θα είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα, αφορά την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί και τον προϋπολογισμό των δαπανών που απαιτούνται για την αποκατάσταση. Η δεύτερη υπουργική απόφαση εξειδικεύει άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με το τι επιδοτείται για τις αποκαταστάσεις των κτιρίων, σε τι τιμές και με ποιες διαδικασίες και όλα τα υπόλοιπα». Στη συνέχεια όταν φύγουν αυτές οι κοινές υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Υποδομών θα πάνε στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών για έγκριση και προσυπογραφή από τους αρμόδιους υπουργούς, πρόσθεσε.

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι πρέπει από τώρα να «δρομολογήσουμε τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και στην αδειοδότηση των κατεδαφίσεων και στην αδειοδότηση του να ξανακτίσουμε τους οικισμούς όπως ήταν. Με την ευκαιρία πρέπει να προβλέψουμε τρέχουσες ανάγκες των πολιτών, να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται και αυτό είναι μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Πρέπει να ξέρουν οι πολίτες τι μπορούν να κάνουν από τώρα, που θα καλυφθεί ακόμα κι αν οι υπουργικές αποφάσεις βγουν αργότερα. Π.χ. έχουμε πάρει την απόφαση να επιδοτήσουμε το ενοίκιο, να υπάρχει επιδότηση ενοικίου ή να υπάρχει και επιδότηση φιλοξενίας».

Όπως είπε, μέχρι το πρωί της Πέμπτης οι έλεγχοι είχαν αποδώσει 929 ακατοίκητα κτίσματα επί 1634 που είχαν ελεγχθεί. Ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία κατεδαφίσεων, ή αποκαταστάσεων.

Εργολαβίες για κατεδάφιση 100 επικίνδυνων σημείων

Σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης, ο υπουργός ανέφερε πως «αυτό έχει ήδη γίνει. Ο Δήμος έχει ήδη εργολαβίες για την κατεδάφιση 100 επικίνδυνων σημείων σύμφωνα με τις αυτοψίες που έχει κάνει το υπουργείο και έχει υποδείξει τα σημεία».

Ο κ. Σπίρτζης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες επαρχίες Πλωμαρίου και Πολιχνίτου και την ισοπεδωμένη Βρίσα.

ΠΗΓΗ tovima.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *