Search
Monday 4 March 2019
  • :
  • :

1ο Τουριστικό Συμπόσιο Δυτικού Παγγαίου – Ωδή Αμφιπόλεως

Print Friendly, PDF & Email

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Με την παρουσία της Σερραίας Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Μαρίας Κόλλια, της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή, του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Πηνελόπη Μάλαμα, αρκετών αρχαιολόγων και λοιπών επιστημόνων αλλά και με την ικανοποιητική συμμετοχή ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Ιουνίου 2017 στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης η επίσημη τελετή έναρξης του «1ου Τουριστικού Συμποσίου Δυτικού Παγγαίου – Ωδή Αμφιπόλεως».

Η κ.Κόλλια, έπειτα από κάλεσμα του παρουσιαστή της εκδήλωσης, Αλέξη Κωστάλα και  ανεβαίνοντας  στο βήμα για να απευθύνει τον καθιερωμένο χαιρετισμό, απέφυγε να αναγνώσει τον λόγο που είχε προετοιμάσει και προτίμησε να απευθυνθεί στο ακροαητήριο από καρδιάς. «Είμαι εδώ περισσότερο ως Σερραία και ως Ελληνίδα και λιγότερο θεσμικά», είπε η κ.Κόλλια για να συνεχίσει συγχαίροντας τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Ν.Φυλής που ενεπνεύστηκαν την ιδέα της διοργάνωσης αυτού του Συμποσίου. «Εμείς, ως Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, είχαμε χρέος να σταθούμε αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια», υπογράμμισε η κ.Κόλλια προσθέτοντας ότι «έφτασε η ώρα να αποφύγουμε λάθη και σκοπιμότητες που κράτησαν την Αμφίπολη πίσω τα προηγούμενα χρόνια. Είναι επιτακτική άνάγκη να εργαστούμε όλοι μαζί για να πάμε την προικισμένη αυτή περιοχή πιο μπροστά», συμπλήρωσε η Υφυπουργός Μεδονίας-Θράκης.

Για μια αξιέπαινη προσπάθεια που συντελεί στην περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής έκανε λόγο η Σερραία Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή ενώ από τη δική της πλευρά η  Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Aικατερίνη Μάλαμα  αναφέρθηκε στα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014-2020 & Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία), συνολικού ύψους 2,5 εκατ.ευρώ, στα οποία εντάχθηκε ο Λόφος Καστά και γενικώς η Αμφίπολη, και τα οποία αναμένεται σύντομα να «τρέξουν» και  να καταστήσουν επισκέψιμο το όλο Μνημείο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, αφού πήρε το λόγο και υπενθύμισε τις ενέργειες στις οποίες ήδη προέβη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), στη συνέχεια επεσήμανε ότι «τα σπουδαία και μεγάλα πράγματα ξεκινούν αρχικά από λίγους ανθρώπους» θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά στην εν λόγω περιοχή και να αγκαλιαστεί το ταφικό μνημείο από όλους τους Φορείς ανεξαιρέτως.

Ο Πρόεδρος του Συμποσίου και άλλοτε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης, Δημήτρης Γαρούφας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το «ΤουριστικοΣυμπόσιο» θα γίνει θεσμός για την περιοχή και καυτόπιν  ανέλυσε διεξοδικά τις εργασίες και τις συνεδρίες που θα λάβουν μέρος στις δύο μέρες αυτού.

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με το καλλιτεχνικό σύνολο υπό τον  Βασίλη Βελλίκη, γνωστό τραγουδοποιό της περιοχής, ο οποίος επιμελήθηκε τη μουσική διάνθιση της όλης εκδήλωσης.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται το πρωί του Σαββάτου (01/07) στο Γυμνάσιο της Πρώτης Σερρών και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή (02/07) στο χωριό Ν.Φυλή.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.