Search
Tuesday 23 July 2019
  • :
  • :

Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαιώνει Νότη Μαριά

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Regling
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί, έως το τέλος του προγράμματος, το σύνολο από τα εναπομείναντα 46 δισ. ευρώ, από το τρίτο δανειακό πακέτο ύψους 86 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα και με δημοσιεύματα των Ελληνικών ΜΜΕ, μιλώντας σε εκδήλωση της Documenta στο Κάσσελ της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας τον Νότη Μαριά επί των οικονομικών εκτιμήσεων και προτάσεών του.

«Η πρόταση μας ότι περισσεύουν χρήματα από το τρίτο δανειακό πακέτο είναι πλέον, πέραν των άλλων και επίκαιρη, γιατί όλες οι εφημερίδες σήμερα δημοσιεύουν τις δηλώσεις του κυρίου Ρέγκλινγκ ο οποίος λέει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το υπόλοιπο των δανειακών κεφαλαίων» επισήμανε ο  Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΑΜΟΣ 2000 στις 11/9/2017 και συνέχισε:

«Αποδεικνύεται αυτό που είπαμε: ότι θα περισσέψουν τουλάχιστον 24,7 δις ευρώ από τα συμφωνημένα δανεικά, για το τρίτο μνημόνιο τα οποία μας οφείλονται. Ενώ, δηλαδή, τα μέτρα συνεχίζουν να πέφτουν βροχή οι δανειστές μας δίνουν 30%, τουλάχιστον, λιγότερα κεφάλαια.

Από τη συζήτηση που ανοίγει ο Ρέγκλινγκ προκύπτει το ερώτημα-θέμα: τι θα γίνει με τα υπόλοιπα δανεικά; Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο το αναδεικνύουμε, εδώ και πολύ καιρό και μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει απαντήσεις.

Ξαφνικά, εκεί που οι περισσότεροι πέταγαν την μπάλα στην εξέδρα και τα κόμματα δεν έλεγαν τίποτε, μετά και τα  τελευταία δημοσιεύματα, αποδεικνύεται ότι η θέση μας είναι επίκαιρη και ότι ορθώς έχουμε θέσει το ζήτημα, για το τι θα γίνει με τα υπόλοιπα δανειακά κεφάλαια.

Πιστεύω πως η Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να θέσουν το θέμα στο τραπέζι, αλλά, δυστυχώς, θέλουν να ασχοληθούν του χρόνου, με αυτό.

Τα χρήματα περισσεύουν, κυρίως, γιατί ένα μεγάλο μέρος τους δεν αξιοποιήθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Παρατηρώ ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να κατευθύνει 10 δις ευρώ από αυτά στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αλλά εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό.

Λέμε, εδώ και τώρα, με 4,5 δις ευρώ από τα χρήματα που περισσεύουν, να δημιουργήσουμε ένα Ταμείο για κόκκινα δάνεια».

Μάλιστα σε πρόσφατες τηλεοπτικές του δηλώσεις στις 4/9/2017 (http://notismarias.gr/bodytimeline.php?id=22126)  ο Νότης Μαριάς είχε υποστηρίξει ότι η πρόταση του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» βάζει τελεία και παύλα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επισημαίνοντας ειδικότερα τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει πάρει δάνειο 86 δις ευρώ και απ’ ότι αποδείχθηκε, υπάρχει σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, θα περισσέψουν μετά το τέλος του προγράμματος και αφού εξοφληθούν όλοι, 24,7 δις ευρώ.

Εμείς λοιπόν προτείνουμε να διεκδικήσουμε και να πάρουμε τα οφειλόμενα και με 4,5 δις ευρώ, από αυτά, να δημιουργήσουμε ένα Ταμείο για Κόκκινα Δάνεια το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να πάει ο ίδιος να αγοράσει, υπό προϋποθέσεις, το δάνειό του.

Η πρόταση μας είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη αφού ακόμη και ο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτημά μου αποδέχεται τη δημιουργία Ταμείου για Κόκκινα Δάνεια.

Έχω μάλιστα και τοποθέτηση του κ. Ντράγκι ότι αυτό το επιτρέπει στην Ισπανία.

Επίσης συνάδελφοί μου από την Πορτογαλία, ακούγοντας την πρότασή μας, την μετέφεραν στην Πορτογαλική Κυβέρνηση και σε συνεργασία μαζί της την προωθούν».

Ακούστε τη συνέντευξη του Νότη Μαριά.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.