Search
Wednesday 22 February 2017
  • :
  • :

Την στήριξη πολιτικών προστασίας της πολιτισμικής ετερότητας των προσφύγων πρότεινε η Λ. Κονιόρδου

Print Friendly

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, συμμετείχε στην 3η Συνδιάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης (CoΜoCoSEE) που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, υπό την προεδρία του υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας και είχε θέμα «Η συμβολή του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, βασικός στόχος της διοργάνωσης ήταν η περαιτέρω περιφερειακή πολιτιστική συνεργασία μεταξύ της Αλβανίας, της Ελλάδας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, του Μαυροβούνιου, της Κροατίας, της Μολδαβίας, της Σλοβενίας, της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας.

«Η προσφυγική κρίση παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για όλα τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αυτό το πεδίο, η Ελλάδα απέδειξε πως οι πανανθρώπινες αξίες, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των πολιτισμών και όλων των λαών είναι ζητήματα αλληλένδετα» σημείωσε στην παρέμβασή της η κ. Κονιόρδου και συνέχισε: «Η οικονομική κρίση παραμένει ένα εμπόδιο στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τις δεκάδες χιλιάδες των προσφύγων που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για πολιτικές ανθρωπιστικά προσανατολισμένες, που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωσή τους στις κοινωνίες μας. Στην κατεύθυνση αυτής της προσπάθειας ο πολιτισμός, είναι κατά τη γνώμη μας ένα μέσο καθοριστικό. Εκπέμπει ένα ζωντανό μήνυμα για τη σημασία μιας ειρηνικής και φιλικής συνύπαρξης όλων μας, όχι μονάχα στην ΝΑ Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη Συνδιάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού να στηρίξει τις πολιτικές για κοινά προγράμματα που θα προστατεύουν την πολιτισμική ετερότητα των προσφύγων».

Η Ελλάδα, είναι μια χώρα «που κάνει κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστεί την πολιτιστική κληρονομιά, τόσο εντός των συνόρων της όσο και οικουμενικά» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

Στο περιθώριο των συναντήσεων, η κ. Κονιόρδου επισκέφθηκε το Αρσάκειο Σχολείο Τιράνων, τον ορθόδοξο μητροπολιτικό ναό της Αναστάσεως του Χριστού και το παρεκκλήσι του στα Τίρανα και το Εθνικό Μουσείο. Επίσης, επισκέφθηκε το Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Τιράνων όπου την συνόδευε η Αλβανίδα ομόλογός της Μιρέλα Κουμπάρο και όπου συνομίλησε με τη διευθύντρια Ζάνα Τσέλα. Η υπουργός επισκέφθηκε και το Εθνικό Θέατρο Αλβανίας, όπου συνομίλησε με τον διευθυντή του Χέρβιν Τσούλι, καθώς και με σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Στη συνάντηση με τον κ. Τσούλι συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας της Ελλάδας και της Αλβανίας, και η Λυδία Κονιόρδου προσκάλεσε το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αλβανίας να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Aντίστοιχα, κατά την επίσκεψη της Ελληνίδας υπουργού στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου των Τιράνων, συζητήθηκε η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και ελληνο-αλβανικών συμπαραγωγών, που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης όπως η σημερινή.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *