Search
Wednesday 19 October 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

S&P: Οι Κινέζικες τράπεζες μπορεί να χρειαστούν $ 1.7 τρισεκατομμύρια ένεση όσο η πιστωτική ποιότητα χειροτερεύει

BANK OF CHINA
Έκθεση της S&P Global που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, , συμπεραίνει ότι η αύξηση των επιπέδων χρέους θα επιδεινώσει τα πιστωτικά προφίλ των κορυφαίων 200 εταιρειών της Κίνας το τρέχον έτος, απαιτώντας από τις τράπεζες της χώρας να αυξήσουν κατά $ 1.7 τρισεκατομμύρια τα κεφάλαια τους για να μπορέσουν να καλύψουν μια πιθανή αύξηση των επισφαλών δανείων.

Η μελέτη βλέπει μικρό περιθώριο βελτίωσης το 2017, εν μέσω επιδείνωσης της μόχλευσης και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Το χρέος έχει αναδειχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Κίνας, αφού πλέον αγγίζει το 250% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προειδοποίησε πρόσφατα ότι η υπερβολική πιστωτική επέκταση σηματοδοτεί τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας τραπεζικής κρίσης στα επόμενα τρία χρόνια.

Το 70% των εταιρειών στην έρευνα της S&P είναι κρατικές, και αντιπροσωπεύουν τα $ 2.8 τρισεκατομμύρια ή το 90% του χρέους του συνόλου των επιχειρήσεων της έρευνας.

Η S&P αναφέρει ότι ο  πιστωτικός δείκτης των κινέζικων τραπεζών βρισκόταν ήδη στο 5,6% στο τέλος του 2015. Σε ένα αρνητικό σενάριο με μια αμείωτη πιστωτική επέκταση, θα μπορούσε να επιδεινωθεί σε 11-17%.

Η S&P υπολογίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες θα χρειαστούν $ 1.7 τρισεκατομμύρια σε ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το 2020. Ακόμη και για το βασικό σενάριο, θα απαιτηθούν $ 500 δις.

Αυτό συγκρίνεται με το τελευταίο μεγάλο ξεκαθάρισμα του τραπεζικού χρέους της Κίνας πριν από μερικές δεκαετίες, όταν κατ ‘εκτίμηση 4 τρισεκατομμύρια γουάν ($ 600 δισ) διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση του στα τέλη του 2005, σύμφωνα με μια έκθεση του Γαλλικού think tank CEPII.

Η S&P αναμένει ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει την ταχεία πιστωτική επέκταση κατά τους επόμενους 12-18 μήνες πριν επιχειρήσει να τη χαλιναγωγήσει, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι κίνδυνοι θα αυξηθούν σε ένα έως δύο χρόνια.

Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι η πιστωτική ανάπτυξη της Κίνας δεν είναι βιώσιμη, με τις εταιρείες να κατέχουν $ 18 τρισεκατομμύρια  χρέους, που ισοδυναμεί με περίπου 169% του ΑΕΠ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κινεζικών τραπεζών είναι ήδη σχεδόν 2%, στο υψηλότερο σημείο από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009, σύμφωνα με την Κινέζικη Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζών (CBRC).

Αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο λόγος θα μπορούσε να είναι μεταξύ 15% και 35%, καθώς πολλές τράπεζες καθυστερούν να αναγνωρίσουν τα προβληματικά δάνεια ή τα αφήνουν εκτός ισολογισμού, δεδομένου ότι υπάρχει πολιτική πίεση στους δανειστές από τις τοπικές κυβερνήσεις να ξεπεράσουν τα επισφαλή δάνεια για την αποφυγή απωλειών θέσεων εργασίας και πτωχεύσεων.

Θα δουλέψει η νέα πολιτική για το χρέος;

Τη Δευτέρα, το Πεκίνο ανακοίνωσε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπούν στη μείωση των επιπέδων του χρέους των επιχειρήσεων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων και εξαγορών, των πτωχεύσεων, την ανταλλαγή χρέους με ίδια κεφάλαια και την τιτλοποίηση του χρέους για τη βελτίωση της κατανομής πίστωσης και πάψη της σπάταλης δαπανών στην οικονομία.

Η Moodys, δήλωσε την Τρίτη ότι τέτοιες κινήσεις θα αναδιανείμουν το φορτίο του χρέους, αλλά ότι η μόχλευση στο σύνολο της οικονομίας δεν θα πρέπει να μειωθεί άμεσα.

«Η πραγματική εφαρμογή των μέτρων αυτών θα αποκαλύψει τι ρόλο μπορεί να παίξει η κυβέρνηση στην άμβλυνση ορισμένων από τις αρνητικές συνέπειες της απομόχλευσης από την άποψη της απώλειας θέσεων εργασίας» ή τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που απαιτούνται για την αναδιάρθρωση του χρέους, ανέφερε η Moodys.

Οι αναλυτές λένε ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να δώσει στις βιώσιμες επιχειρήσεις μια σανίδα σωτηρίας, καθώς η οικονομία επεκτείνεται με το βραδύτερο ρυθμό που παρουσιάστηκε το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.

«Η ανταλλαγή χρέους με ίδια κεφάλαια θα δώσει τόσο στις τράπεζες όσο και στους οφειλέτες μια ευκαιρία οι βιώσιμες επιχειρήσεις να αναπνεύσουν και να αρχίσουν να «αιμοδοτούνται» ξανά», δήλωσε ο Wu Kan, επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων, Shanshan Finance, με βάση τη Σαγκάη.

«Αν δεν ληφθούν μέτρα, και τα δάνεια αφεθούν να σαπίσουν, τότε οι τράπεζες πρέπει να γράψουν στους ισολογισμούς τους τα επισφαλή δάνεια και θα υπάρξουν τεράστιες ελλείψεις κεφαλαίου».

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των εν λόγω ελλείψεων ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν, όπως πόσα δάνεια με χαμηλές επιδόσεις θα καταστούν επισφαλή.

«Κατά την εκτίμησή μου, οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν κενό 1,4 τρισεκατομμύριων γουάν στην χειρότερη περίπτωση», δήλωσε ο οικονομολόγος της ANZ, Raymond Yeung.

«Μια απλή φορολογική παραίτηση από την πλευρά της κυβέρνησης θα βοηθήσει και έτσι είναι απίθανο να προκληθεί χρηματοπιστωτική αστάθεια».

Ο David Marshall της εταιρείας ανεξάρτητων ερευνών CreditSights λέει ότι αναμένει από την Κίνα να ασχοληθεί με τα επισφαλή δάνεια στην πάροδο του χρόνου, και όχι με μια άλλη «Big Bang» που απαιτεί άμεση και τεράστια επένδυση κεφαλαίου.

Οι περιπλοκές προσπάθειες του Πεκίνου να καθαρίσει το χρέος και να θάψει τις εταιρείες “ζόμπι” εξαρτόνται ολοένα και περισσότερο από το αν οι κρατικές επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη, παρά την αναποτελεσματικότητα τους, καθώς οι ιδιωτικές επενδύσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Στην έκθεση της S&P αναφέρεται ότι «αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωση της πιστωτικής ικανότητας των κρατικών επιχειρήσεων, καθώς συνεχίζουν να χρηματοδοτούν με χρέος την επέκτασή τους».

«Η υψηλή μόχλευση σε μεγάλες εταιρείες πιθανότατα θα περιορίσει τις επενδύσεις και τη συνολική ζήτηση».

Μια πρόσφατη έρευνα του Reuters έδειξε ότι η κερδοφορία στο, περίπου, ένα τέταρτο  των κινεζικών εταιρειών ήταν πολύ χαμηλή κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για να καλύψει τις υποχρεώσεις τους στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς η κερδοφορία μειώθηκε και τα βάρη των δανείων αυξήθηκαν.

Πηγή: Reuters




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *