Search
Wednesday 19 October 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης κλείνει μονάδα της Falcon και επιβάλλει πρόστιμα στη UBS

UBS
Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης έκλεισε την Τρίτη τη δεύτερη ελβετική τράπεζα που δραστηριοποιείται στην πόλη-κράτος και επέβαλε πρόστιμο στις τράπεζες DBS και UBS κατά της λήψης δραστικών μέτρων σχετικά με ισχυρισμούς για δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με το σκάνδαλο του «βρώμικου» ταμείου 1MDB (1Malaysia Development Berhad ) της Μαλαισίας.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS), όπως ανακοίνωσε, είχε δώσει εντολή στο υποκατάστημα της Falcon Private Bank – τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη – στη Σιγκαπούρη να διακόψει τη λειτουργία του εξαιτίας «μιας επίμονης και σοβαρής έλλειψης κατανόησης» με την αρχή ελέγχων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Σιγκαπούρης. Κατηγόρησε επίσης την ανώτερη διοίκηση της Falcon στην Ελβετία και τη Σιγκαπούρη για «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Στην Falcon επιβλήθηκε πρόστιμο 4.3 εκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης ($ 3.12) για 14 παραβάσεις του νόμου περί πρόληψης του ξεπλύματος χρήματος, συμπεριλαμβανομένου της μη υποβολής αναφορών ύποπτων συναλλαγών και την αποτυχία τους στο να ενημερώνουν τις αρχές για τις παράνομες δραστηριότητες στους λογαριασμούς των πελατών τους.

Η Falcon είναι η δεύτερη τράπεζα που χάνει την άδειά της σε σχέση με τη διερεύνηση για το σκάνδαλο του «βρώμικου» ταμείου 1MDB, για το οποίο οι αρχές έχουν παγώσει εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς, επιβάλει πρόστιμα σε και κατηγορήσει αρκετές ιδιωτικές τράπεζες.

Το υποκατάστημα της Ελβετικής τράπεζας BSI στη Σιγκαπούρη έκλεισε τον Μάιο, επίσης γιατί δεν έλεγξε τις δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που συνδέονται με το 1MDB. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια που η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης κλείνει μια τράπεζα.

Στην DBS επιβλήθηκε την Τρίτη πρόστιμο 1 εκατομμύριο δολάρια Σιγκαπούρης (728.067 $) και στη UBS S $ 1,3 εκατομμύρια για παραβάσεις της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος στη Σιγκαπούρη. Οι δύο τράπεζες, υποστήριξαν σε ξεχωριστές δηλώσεις ότι θα λάβουν μέτρα εναντίον του προσωπικό που είναι υπεύθυνο.

Αξιολόγηση Standard Chartered

Στη Ζυρίχη, η Εποπτική Αρχή της Χρηματοπιστωτικής Αγοράς (FINMA), διέταξε τη Falcon να επιστρέψει πάνω από 2,5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2.560.000 $) που όπως υποστήριξε ήταν παράνομα κέρδη.

Η FINMA επίσης έχει κινήσει τη διαδικασία για αναγκαστική εκτέλεση κατά δύο πρώην στελέχη της Falcon, χωρίς να αναφέρει τα όνομα τους.

Οι αρχές της Σιγκαπούρης συνέλαβαν τον υπεύθυνο του υποκαταστήματος της Falcon Private Bank, Jens Sturzenegger, στις 6 Οκτωβρίου, δήλωσε υπεύθυνος της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης.

Υπεύθυνος της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης είπε ότι έχει επίσης ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για το υποκατάστημα της Standard Chartered Bank και θα δημοσιεύσει μια ανακοίνωση σε εύθετο χρόνο.

Υπεύθυνος της Standard Chartered είπε ότι «θα ήταν ανάρμοστο να σχολιάσω», ενώ η αξιολόγηση λαμβάνει χώρα.

Η Falcon χαρακτήρισε την απόφαση της MAS ως κάτι «λυπηρό και απογοητευτικό», αλλά είπε ότι θα επικεντρωθεί τώρα στην ανάπτυξη των «κύριων δραστηριοτήτων» της στην Ελβετία, στη Μέση Ανατολή και στο Λονδίνο.

Διερευνούν το σκάνδαλο 1MDB σε έξι χώρες

Το 1MDB, ένα έργο του πρωθυπουργού Najib Razak ο οποίος προήδρευσε στη συμβουλευτική επιτροπή του, αποτελεί το αντικείμενο των ερευνών της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε τουλάχιστον έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, της Σιγκαπούρης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγές, τον Ιούλιο επιδιώκοντας να αξιοποιήσει δεκάδες ακίνητα που συνδέονται με το 1MDB, λέγοντας ότι πάνω από $ 3,5 δισεκατομμύρια έχουν υπεξαιρεθεί από το ταμείο.

Παγκόσμια Χρηματοπιστωτικά Κέντρα

Η FINMA δήλωσε ότι η εξέταση της Falcon είχε εντοπιστεί περίπου $ 3,8 δις ύποπτες συναλλαγές που σχετίζονται με τον Όμιλο 1MDB που μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της Falcon μεταξύ του 2012 και τα μέσα του 2015.

«Καθαρό και αξιόπιστο»

Ο Ravi Menon, διευθύνων σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Σιγκαπούρης ανέφερε στην ανακοίνωση της MAS ότι το διοικητικό συμβούλιο και τα ανώτατα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της Σιγκαπούρης ως ένα καθαρό και αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Πηγή: Reuters




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *