Search
Thursday 12 January 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Κρίση μέσης ηλικίας: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται; (Οδηγός Επιβίωσης)

Print Friendly

ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ
Της Γιάννας Σουλάκη

Πολλοί άνθρωποι – κυρίως άνδρες – στην ηλικία μετά τα 40, βιώνουν έναν αποπροσανατολισμό στους στόχους και τη ζωή τους. Μια κατάσταση που έχει περιγραφεί από τους ψυχολόγους, ως «κρίση της μέσης ηλικίας». Η κρίση μέσης ηλικίας αφορά, όμως, και στις γυναίκες, λένε πλέον οι επιστήμονες και εκδηλώνεται με τις βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές που βιώνουν στην εμμηνόπαυση.

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου είναι η αδυναμία του ατόμου να κάνει αλλαγές, το αίσθημα ότι τα «πράγματα έχουν κολλήσει» και δεν προχωράνε, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κυριαρχεί ο φόβος ή η απάθεια.

Στους άνδρες

Στους άνδρες μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν τα χρήματα, να μειωθεί το ενδιαφέρον τους για τη σύζυγό τους, αλλά και να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης.

Άλλα συμπτώματα είναι:

– Αϋπνία
– Κόπωση
– Απότομες εναλλαγές διάθεσης
– Αδυναμία συγκέντρωσης
– Επίμονες σκέψεις για αυτά που «δεν έγιναν»
– Αναζήτηση του νοήματος της ζωής
– Εναλλαγή συμπεριφοράς και καταχρήσεις που δεν συνηθίζονταν
– Επιθυμία για εξωσυζυγικές σχέσεις
– Αίσθημα εγκλωβισμού στα «δεσμά του γάμου»
– Προσκόλληση στην εμφάνιση και το σώμα
– Τάσεις φυγής από την οικογένεια
– Ενθουσιώδης ψυχολογία που δεν συνάδει με το παρελθόν

Στις γυναίκες

Όλο και περισσότερες γυναίκες γύρω στα σαράντα αισθάνονται την ανάγκη για μια νέα αρχή, αναζητώντας τρόπους να επαναφέρουν τη χαμένη νιότη τους. Οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο εγκλωβισμένες και τις καταλαμβάνει αίσθημα μοναξιάς. Συνειδητοποιώντας ότι χάνουν σταδιακά την ομορφιά και την ενέργειά τους βυθίζονται στην κατάθλιψη. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι επτά στους δέκα γάμους διαλύονται στη μέση ηλικία.

Κάποιοι άνθρωποι μισούν τη δουλειά τους, ή θέλουν να κάνουν κάτι άλλο που να νοηματοδοτεί περισσότερο τη ζωή τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν τί μπορεί να είναι αυτό, αλλά και από που να αρχίσουν τις αλλαγές. Η «κρίση» μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια, όμως, η μεγαλύτερη κορύφωση αυτών των δυσάρεστων σκέψεων και συναισθημάτων κρατάει συνήθως ένα τρίμηνο, λένε οι ειδικοί.

«Έχω ενδιαφέροντα, αλλά κανένα από αυτά δεν με γεμίζει». «Όλοι οι φίλοι μου στο Facebook είναι πιο ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι σε σχέση με μένα». «Με κουράζει η ύπαρξή μου». «Είμαι αποτυχημένος-η» είναι κάποιες μαρτυρίες και συναισθήματα ανθρώπων που βιώνουν κρίση μέσης ηλικίας, όπως τα εξομολογούνται στους ειδικούς, όταν αποφασίσουν να ζητήσουν βοήθεια.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ειδικούς, η προσμονή και η προετοιμασία τόσο των γυναικών όσο και των αντρών για την κρίση της μέσης ηλικίας, κάνει τη μετάβασή τους σε αυτή την ιδιαίτερη φάση της ζωής τους, πολύ ομαλότερη. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν απλά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κανείς αν βιώνει παρόμοια συναισθήματα, ώστε να ξεπεράσει αυτήν την περίοδο της έντονης σύγχυσης και τελικά να βρει τον αληθινό του σκοπό.

Δείτε 5 βασικές συμβουλές που δίνουν οι ψυχολόγοι

 

Σταματήστε τις συγκρίσεις

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατον να αποφύγει κάποιος να συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους. Η «επιλεκτική προβολή» – μέρους και όχι ολόκληρης – της ζωής που συνηθίζουν οι περισσότεροι, καθιστά τον παρατηρητή δυσαρεστημένο με τη δική του ζωή. Πιστεύουμε ότι οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι γιατί έχουν μια νέα θέση εργασίας, είναι ερωτευμένοι, ή ταξιδεύουν σε όμορφα μέρη. Ενώ εμείς όχι!

Έτσι ο άνθρωπος γεμίζει ανικανοποίητα συναισθήματα και ότι κι αν ζει στην δική του ζωή, πάντα «το γκαζόν του φίλου του στην φωτογραφία στο Instagram θα είναι πιο… πράσινο από το δικό του». Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μας ζούμε διαφορετικές ζωές και βαδίζουμε σε διαφορετικά μονοπάτια. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος κατεύθυνση. Συγκρίνοντας τον εαυτό σας είναι χάσιμο χρόνου. Σταματήστε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι και αρχίστε να ενδιαφέρεστε περισσότερο, για το τί θέλετε εσείς.

Επιδιώξτε αυτό που είναι σημαντικό για εσάς

Αν θέλετε να μετατρέψετε την «κρίση» σε μία σημαντική ανακάλυψη, θα πρέπει να σταματήσετε να βάζετε στο επίκεντρο τον «θόρυβο» που προκαλούν οι άλλοι και να αρχίσετε να αναρωτιέστε, για ποιόν λόγο ήρθατε εσείς σ’ αυτήν την ζωή. Τί σας ενδιαφέρει περισσότερο; Τί θέλετε να κάνετε εσείς για τον κόσμο και τους άλλους; Τί είναι καλό και ωφέλιμο για σας; Τι είδους άνθρωποι θέλετε να σας περιβάλλουν; Πόσα χρήματα χρειάζεστε πραγματικά για να ζήσετε τη ζωή σας όπως την θέλετε; Βρείτε τις απαντήσεις για το ποιος είστε και πώς τελικά ξοδεύετε τις μέρες σας.

Κάντε την αμφιβολία δράση

Ο φόβος για το άγνωστο συχνά μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα. Σίγουρα αυτές τις ανησυχίες δεν θα μπορέσετε εύκολα να τις εξαφανίσετε, αλλά είναι σημαντικό να μάθετε να τις μετατρέπετε σε θετική δράση. Αν γράψετε τις αμφιβολίες και τους φόβους σας σε ένα κομμάτι χαρτί, μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε πρωτοβουλίες για δράση, στην κατεύθυνση να κάνετε ένα βήμα και να ανεβείτε το επόμενο σκαλοπάτι της ζωή σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει την ανάγνωση ενός εξειδικευμένου βιβλίου που σας ενδιαφέρει, την εγγραφή σας σε ένα νέο μάθημα ή να αποκτήσετε μια νέα δεξιότητα, να ξεκινήσετε ένα νέο δημιουργικό έργο, π.χ. ένα blog, να κάνετε ένα σεμινάριο, να δοκιμάσετε τον εθελοντισμό ή να κάνετε ένα ταξίδι που πάντα ονειρευόσασταν.

Βρείτε μια παρέα ανθρώπων που πιστεύουν στα όνειρά σας

Η επιβίωσή σας, όσο διαρκεί αυτή η «κρίσης ταυτότητας», μπορεί να κριθεί από το ταλέντο σας να καταφέρετε να βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους, που θα σας κάνουν παρέα σ’ αυτό το ταξίδι. Δεν μπορείτε μόνοι σας. Η δημιουργία μιας ομάδας ανθρώπων γύρω σας που να σας συνδέουν τα ίδια ενδιαφέροντα, όνειρα και σκέψεις είναι πολύ σημαντικό βήμα. Έτσι, ψάξτε εσείς αυτούς τους ανθρώπους. Ανθρώπους που θα σας εμπνεύσουν, που είναι δημιουργικοί, που ζουν για τους άλλους, και ξέρουν να ζουν μαζί με τους άλλους. Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια πιο εξεταστική ματιά γύρω σας, εκεί όπου ζείτε. Σύλλογοι, σωματεία, συνέδρια, ή ακόμη και τα social media μπορεί να αποτελέσουν ευκαιρίες να πλησιάσετε τέτοιες ομάδες που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Μπορεί να είστε κουρασμένοι, καταπονημένοι και εξαντλημένοι από τα φορτικά ωράρια εργασίες ή τις πολλαπλές υποχρεώσεις. Μπορεί να έχετε διαπιστώσει ότι έχετε αμελήσει υπερβολικά τον εαυτό σας και την υγεία σας. Για να νιώσετε καλά, πρέπει να τρώτε καλά, να βλέπετε φίλους, να βρείτε χρόνο για σκέψη, ή γράψιμο και σίγουρα χρόνο για άσκηση. Αν δεν πάρετε στα σοβαρά την φροντίδα του σώματός σας είναι σχεδόν αδύνατον να καταφέρετε να πετύχετε τους στόχους σας ή να βοηθήσετε κάποιον άλλο να φτάσει τους δικούς του. Δεν πρόκειται να βρείτε σκοπό και νόημα στη ζωή σας, αν δουλεύετε όλο το 24ωρο ή αν είστε συνεχώς on line με τους πελάτες σας.

«Βρίσκω το νόημα» σημαίνει να ξοδεύω χρόνο κάνοντας πράγματα που αγαπώ, με τους ανθρώπους που θέλω περισσότερο. Σημαίνει, επίσης, μαθαίνω να είμαι ευγενικός και ελαστικός με τον εαυτό μου.

Πηγές: Health.com, time.com, liberal.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *