Search
Friday 13 January 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Για να βοηθήσει τις μέλισσες που πεθαίνουν, το MIT δημιούργησε ένα ψεύτικο κόσμο που είναι πάντα άνοιξη

Print Friendly

ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Mark Wilson

Μοιάζει με το εσωτερικό διαμερίσματος νέας κατασκευής. Το ταβάνι είναι άσπρο. Οι τοίχοι είναι ένα ουδέτερο γκρι. Μένει να τοποθετηθεί ένας ανεμιστήρας Dyson που βουίζει στη μέση του δωματίου.

Πρόκειται για ένα σπίτι σχεδιασμένο μόνο για τις μέλισσες. Η συνθετική Μελισσοκομική που αναπτύχθηκε από την επιστημονική ομάδα του MIT, η οποία επικεντρώνεται σε εμπνευσμένο από τη φύση σχεδιασμό και κατασκευή, είναι τόσο μια ερευνητική εγκατάσταση όσο και μια αρχιτεκτονική παρέμβαση σε ένα φυσικό κόσμο όπου οι γονιμοποιημένοι φίλοι μας αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Ο κόσμος γίνεται όλο και λιγότερο κατοικήσιμος για τις μέλισσες. Ενώ τα τρία τέταρτα των καλλιεργειών του κόσμου γονιμοποιούνται από είδη όπως οι μέλισσες, οι παγκόσμιοι πληθυσμοί μελισσών βρίσκονται στο μισό από ό, τι ήταν το 1945. Στην πραγματικότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία, διάφορα είδη μελισσών έχουν προστεθεί στον κατάλογο απειλούμενων ειδών των ΗΠΑ.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο τεχνητό βιότοπο για τις μέλισσες, όχι απλά να τους εισάγουμε στο δικό μας», αναφέρει η επιστημονική ομάδα. «Η απώλεια του βιότοπου είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη μείωση του πληθυσμού – η συνθετική Μελισσοκομική είναι η απάντησή μας σε αυτό το γεγονός. Είναι κατασκευασμένος για να μπορέσουν οι μέλισσες να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.”

Η λέξη κλειδί είναι «τεχνητή». Αν τα μελίσσια είναι όλα χειροποίητα και μπορούν να αναβαθμίσουν το μέγεθος των θερμοκηπίων, παραδοσιακά επιτρέπουν στις μέλισσες να έρχονται και να φεύγουν. Το μελισσοκομείο του MIT είναι πλήρως σφραγισμένο, πράγμα που σημαίνει ότι οι μέλισσες δεν μπορούν να πετάξουν μέσα και έξω για να τραφούν με πραγματικά λουλούδια πριν επιστρέψουν στο «σπίτι» τους τη νύχτα. Η συνθετική Μελισσοκομική είναι ουσιαστικά ένα μέρος όπου οι μέλισσες βρίσκονται σε πλήρη, προστατευτική αιχμαλωσία.

Ως εκ τούτου, ο χώρος έχει σχεδιαστεί προσεκτικά τόσο για τη μελέτη των μελισσών όσο και για τη μακροπρόθεσμη υγεία τους. Οι λευκοί και γκρι τοίχοι δεν είναι τυχαίοι. Κάνουν εύκολο να φωτογραφίσει κανείς και να εξετάσει τη συμπεριφορά της μέλισσας – ένα είδος που πετά μέχρι επτά μίλια καθημερινά στην  άγρια φύση .

«Επί του παρόντος, οι περισσότερες μελέτες έχουν αντιμετωπίσει την πρόκληση του ότι οι μέλισσες δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν και μπορούν να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις, έτσι ώστε οι συμπεριφορές εκτός κυψέλης είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν», εξηγεί η ομάδα. «Αυτός είναι ένας καινοτόμος χώρος που μπορεί να επιτρέψει την πιο αληθινή παρατήρηση εργαστηριακού στυλ και τον πειραματισμό, γι ‘αυτό… θα μπορούσαμε πιο εύκολα να καταλάβουμε τι προκαλεί τις ατομικές και στην κυψέλη συμπεριφορές και γεγονότα».

Το υπόλοιπο του χώρου έχει σχεδιαστεί ως ένα είδος παράδεισου για μέλισσες. Η υγρασία και τα επίπεδα φωτός έχουν σκοπό να αντιγράφουν τον μήνα Μάιο, όταν τα μελίσσια αναπτύσσονται και ευδοκιμούν μετά από ένα χειμώνα στην απόψυξη. Είναι εφοδιασμένα με συνθετική γύρη και ζαχαρωμένο νερό. Ο ίδιος ο χώρος έχει πολλές λεπτομέρειες για να εξασφαλιστεί ότι οι μέλισσες μπορούν να ζήσουν εκεί με ασφάλεια. Τα φώτα είναι καλυμμένα με ύφασμα για να περιορίσουν την εμφάνιση ισχυρού φωτός στα έντομα, και τραυματισμούς που προκαλούνται όταν τα χτυπούν κατ ‘επανάληψη. Αυτό το ύφασμα, ένα μείγμα από πολυεστέρα και σπάντεξ, εκτείνεται ανάμεσα σε ξύλινες τραβέρσες εμποδίζοντας τις ρωγμές και γωνίες στην οροφή, μην επιτρέποντας στις μέλισσες να δημιουργήσουν κυψέλες που δεν μπορούν να παρατηρηθούν.

Μέχρι στιγμής, το πείραμα ήταν επιτυχές, οδηγώντας στην πρώτη μέλισσα που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία.

Θα μπορούσαν εσωτερικοί βιότοποι για την ανάπτυξη των μελισσών να αποτρέψουν την εξαφάνιση τους; Και αν ναι, είναι τρελό να σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μοιραστούν στην πραγματικότητα αυτά τα περιβάλλοντα με τους φίλους τους τις μέλισσες; «Στη φύση, οι μέλισσες και οι άνθρωποι συνυπήρξαν για χιλιάδες χρόνια, αν και τα τελευταία χρόνια αυτό είναι ένα πρόβλημα», αναφέρει η ομάδα. «Εμείς πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι βιώσιμο σε μεγάλη κλίμακα, όσο παρατηρούμε περισσότερες συμπεριφορές και μαθαίνουμε την αυτοματοποίηση των εργαλείων στο χώρο».

Κατά γενική ομολογία, ένα τέτοιο μέλλον – το περιβάλλον να καταστραφεί στο σημείο όπου το διαμέρισμα σας θα έχει από μια μονάδα μέλισσας – είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, γιατί ποιος θα ήθελε να χτυπήσει την πόρτα του γείτονα του γνωρίζοντας ότι ένα σμήνος από μέλισσες θα είναι στην άλλη πλευρά; Και γι ‘αυτό είναι καλό που το MIT πειραματίζεται με τεχνητούς μελισσοκόμους, συμπεριλαμβανομένων των βραχιόνων του ρομπότ Kuka που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία.

Οι απώτεροι στόχοι της συνθετικής Μελισσοκομικής είναι ακόμα ασαφής. Είναι το μέλλον στην έρευνα των μελισσών; Ένα πρότυπο για την συγκατοίκηση ανθρώπου και μέλισσας; Ή απλά ένα μέσο για την αποκατάσταση των πληθυσμών των μελισσών, την εκτροφή τους σαν λύκους σε αιχμαλωσία, πριν από την αποδέσμευση τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πάλι στην άγρια φύση για να επιστρέψουν στην πολύτιμη «εργασία» τους χρήσιμη στις καλλιέργειες μας; Για να πει κανείς την αλήθεια, φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι όλα τα παραπάνω – αυτό θα συμβεί αν δεν βρούμε έναν τρόπο να σώσουμε τις μέλισσες χωρίς να αναγκαστούμε να τις προσκαλέσουμε στις κατοικίες μας για πρώτη φορά.

Πηγή: fastcodesign
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *