Search
Friday 13 January 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ξεκίνησε και στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού

Print Friendly

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Να ανατρέψει το υφιστάμενο έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων επί ευρωπαϊκού εδάφους επιχειρεί η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στους νέους Ευρωπαίους ένα σίγουρο “διαβατήριο” για την επαγγελματική επιβίωση και την περαιτέρω εξέλιξή τους.

Εννέα στις δέκα θέσεις εργασίας θα απαιτούν τη γνώση τουλάχιστον βασικών ICT skills

Στο πολύ άμεσο μέλλον εκτιμάται ότι εννέα στις δέκα θέσεις εργασίας θα απαιτούν τη γνώση τουλάχιστον βασικών ICT skills, με τις ψηφιακές δεξιότητες να καταλαμβάνουν πλέον κορυφαία θέση στα βιογραφικά των νέων.

Στην εξάλειψη του ελλείμματος ψηφιακών δεξιοτήτων στοχεύει η τέταρτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (15 – 23 Οκτωβρίου), η οποία ξεκίνησε με χιλιάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, στη διάρκεια των οποίων άνθρωποι όλων των ηλικιών θα μπορέσουν να μάθουν πώς λειτουργούν οι υπολογιστές, να δοκιμάσουν και να δημιουργήσουν παιχνίδια, να κατασκευάσουν ιστότοπους ή να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με το hardware και τα ρομπότ. Λάτρεις του προγραμματισμού σε 46 χώρες θα οργανώσουν εργαστήρια προγραμματισμού σε σχολεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και αλλού.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των σχολείων, που καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό CodeWeek4All (Εβδομάδα Προγραμματισμού Για Όλους) και να διδάξουν στοιχεία προγραμματισμού στους μισούς τουλάχιστον από τους μαθητές τους. Στόχος είναι να αποκτήσουν άτομα όλων των ηλικιών πρακτική εμπειρία στον προγραμματισμό.

Η κοινωνία των Gigabit
Είναι σημαντικό για τους νέους και τις νέες να γνωρίζουν ότι μπορούν να φτιάξουν διασκεδαστικά και χρήσιμα πράγματα με τον προγραμματισμό. Στο εγγύς μέλλον, το 90 % των θέσεων εργασίας – σε επαγγέλματα όπως η τεχνολογία, η λογιστική, η νοσηλευτική, η ιατρική, οι τέχνες, η αρχιτεκτονική, και πολλά άλλα – θα απαιτούν κάποιο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Όλο και περισσότερο, οι εν λόγω δεξιότητες περιλαμβάνουν και βασικές ικανότητες προγραμματισμού” σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, κ. Andrus Ansip.

Η κοινωνία των ‘υπερ-υψηλών’ (Gigabit) ταχυτήτων χρειάζεται άτομα με δεξιότητες πληροφορικής που θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία των υποδομών του μέλλοντος. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους να δοκιμάσουν να προγραμματίσουν κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού –  μπορεί να το βρείτε διασκεδαστικό και μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια καλή δουλειά” τόνισε από την πλευρά του ο Eπίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κ. Günther H. Oettinger.

Επιδόσεις
Σήμερα στην Ευρώπη το 40% των ενηλίκων έχει πολύ χαμηλό ή ανύπαρκτο επίπεδο γνώσης των digital skills, με αποτέλεσμα το λεγόμενο “ψηφιακό κενό” στον τομέα των δεξιοτήτων να εξελίσσεται σε ύψιστη απειλή για την αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, ένα ποσοστό της τάξης του 13% των εργαζομένων που δεν διαθέτει καθόλου digital skills.

Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελούν χώρες, όπως η Δανία, η οποία διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο digital skills ανάμεσα στους τακτικούς χρήστες του Διαδικτύου (ψηφιακές δεξιότητες διαθέτει το 20,8% των χρηστών του Ιnternet). Η Ελλάδα (8,27%), το Βέλγιο (7,87%), η Γαλλία (7,78%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (7,35%) βρίσκονται στο μέσον της κατάταξης, ενώ η Γερμανία Germany (4,73%), η Ιταλία (4,22%) και η Πολωνία (3,32%) ακολουθούν.

Αντίθετα, στη βάση της κατάταξης βρίσκονται χώρες όπως η Ρουμανία με ποσοστό 2,01% των τακτικών χρηστών του Διαδικτύου.

Το έλλειμμα σε ψηφιακές δεξιότητες είναι πιο εμφανές όσον αφορά τα λεγόμενα advanced digitall skills. Έτσι, μόλις το 9,81% των χρηστών του Ιnternet στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μία ιστοσελίδα κάποια στιγμή στη ζωή του. Επιπλέον, μεταξύ των τακτικών χρηστών του Διαδικτύου, ένα ποσοστό 10,6% των Ευρωπαίων έχει γράψει πρόγραμμα για ηλεκτρονικό υπολογιστή, χρησιμοποιώντας ειδική γλώσσα προγραμματισμού (σ.σ. αναφέρεται σε υψηλού επιπέδου γλώσσες προγραμματισμού, με τις οποίες μπορεί να είναι μόνο εξοικειωμένοι μόνο προγραμματιστές ή αναλυτές συστημάτων).

Πηγή: sepe.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *