Search
Friday 13 January 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Και νέα Γραπτή Ερώτηση του Νότη Μαριά προς την Κομισιόν για την άμεση αποσυμφόρηση των hotspots του Ανατολικού Αιγαίου

Print Friendly

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Νέα Γραπτή Ερώτηση με την οποία ζητά την άμεση αποσυμφόρηση των hotspots του Ανατολικού Αιγαίου, κατέθεσε  την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στην Ευρωβουλή, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, μετά από επεισόδια που ξέσπασαν στην Λέσβο.

Ειδικότερα, στην Γραπτή Ερώτησή του που απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αναφέρεται αναλυτικά στα επεισόδια της 19ης Σεπτεμβρίου στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο μεταξύ «προσφύγων και παράνομων μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων», και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα «να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε κτήματα βόρεια, νότια και εντός του καταυλισμού και να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να σταματήσουν». Όπως επισημαίνει ο Νότης Μαριάς «περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες έχουν εγκαταλείψει τους χώρους του hotspot, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή στα καταλύματα και τις σκηνές».

Εν συνεχεία ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής διευκρινίζει ότι, βάσει επίσημων στοιχείων, «στις 29/9/2016, ο αριθμός των φιλοξενούμενων στα hotspots των νησιών του Αιγαίου ήταν 14.003 ενώ το σύνολο των θέσεων φιλοξενίας στους εν λόγω χώρους δεν ξεπερνάει τις 7.450» και ενώ, «έως 28/9/2016, από τις 66.400 μετεγκαταστάσεις προσφύγων που συμφωνήθηκαν να γίνουν από Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 4.455».

Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Αβραμόπουλος, έχει αναγνωρίσει ότι «η συνολική πρόοδος πόρρω απέχει από τον ρυθμό μετεγκατάστασης που θεωρεί εφικτό η Επιτροπή» και ότι «δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος μετεγκατάστασης 20.000 ατόμων έως τις 16 Μαΐου 2016».

Συνεπώς ο Νότης Μαριάς ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου να αποσυμφωρηθούν τα hotspots στα νησιά του Αιγαίου με στόχο να αποκατασταθεί η ασφάλεια των κατοίκων τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Στις 19/9/2016 σημειώθηκαν νέα επεισόδια στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε κτήματα βόρεια, νότια και εντός του καταυλισμού και να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να σταματήσουν.  Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες έχουν εγκαταλείψει τους χώρους του hotspot, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή στα καταλύματα και τις σκηνές.

Βάσει των επίσημων στοιχείων, στις 29/9/2016, ο αριθμός των φιλοξενούμενων στα hotspots των νησιών του Αιγαίου ήταν 14.003 ενώ το σύνολο των θέσεων φιλοξενίας στους εν λόγω χώρους δεν ξεπερνάει τις 7.450.

Επιπλέον, έως 28/9/2016, από τις 66.400 μετεγκαταστάσεις προσφύγων που συμφωνήθηκαν να γίνουν από Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 4.455.

Ο Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε Απάντησή του στην Ερώτησή μας P-002541/2016, αναγνωρίζει ότι «η συνολική πρόοδος πόρρω απέχει από τον ρυθμό μετεγκατάστασης που θεωρεί εφικτό η Επιτροπή» καθώς και ότι «δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος μετεγκατάστασης 20.000 ατόμων έως τις 16 Μαΐου 2016».

Ερωτάται η Επιτροπή ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου να αποσυμφωρηθούν τα hotspots στα νησιά του Αιγαίου και έτσι να αποκατασταθεί η ασφάλεια των κατοίκων τους;




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *