Search
Friday 19 August 2016
  • :
  • :

Αντρικές και γυναικείες φιλίες

ΦΙΛΙΑ
Λένε ότι οι φιλίες μεταξύ αντρών είναι πιο ειλικρινείς, ουσιαστικές και με διάρκεια στον χρόνο. Ότι σπάνια θα τσακωθούν δύο άντρες μεταξύ τους και αν γίνει ο λόγος θα είναι πολύ σοβαρός και τα δύο μέρη με ωριμότητα θα αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Στον αντίποδα αυτού, οι γυναικείες φιλίες λέγεται ότι είναι πιο επιφανειακές, ότι τα συναισθήματα που μας χαρακτηρίζουν τόσο εμπλέκονται συνεχώς μέσα στη σχέση, καθιστώντας την πιο επιρρεπή σε παρεξηγήσεις, αλλά και προκαλώντας πιο εύκολα την οριστική ρήξη.

Πάντα ήταν κάτι που με προβλημάτιζε κατά πόσο ήταν αλήθεια τα παραπάνω και η εμπειρία που έχω αποκτήσει με τα χρόνια συναναστρεφόμενη με διαφορετικά άτομα μεταξύ τους και των δύο φύλων, δεν μου επιβεβαιώνει το παραπάνω θεώρημα. Γιατί περί θεωρήματος πρόκειται, που στη πράξη σπάνια βρίσκει επαλήθευση και επιβεβαίωση.

Η φιλία δεν έχει να κάνει με το φύλο, αλλά με το άτομο. Είναι τουλάχιστον επιπόλαιο να κατηγοριοποιούμε τις φιλίες ανάλογα με το φύλο των ανθρώπων που τις απαρτίζουν, καθώς όλοι μας έχουμε σίγουρα συνάψει φιλικές σχέσεις και το αποτέλεσμά της να κρίθηκε από την προσωπικότητα του καθενός μας, αλλά και τις συνθήκες κατά τις οποίες αυτές οι σχέσεις ευδοκίμησαν.

Το αν οι γυναίκες φέρονται με αντιζηλία στις γυναίκες φίλες του, είναι κάτι που συναντάται και στις αντρικές σχέσεις και πολλές φορές ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο αντρών,  όπως για παράδειγμα ποιος έχει τη πιο πετυχημένη εργασία, ποιος έχει το πιο γρήγορο αμάξι ή το πιο τελευταίο μοντέλο κινητού τηλεφώνου, είναι πιο έντονος και πιο δυναμικός.

Ακούμε για τσακωμούς ακόμα και για αντίπαλες ομάδες ποδοσφαίρου, ή ακόμα και για πολιτικές πεποιθήσεις, τη στιγμή που δύο γυναίκες είναι πιο πιθανό να τσακωθούν για την έλλειψη ουσιαστικού σεβασμού και την αδιαφορία, παρά για το ποια έχει τον πιο όμορφο σύντροφο ή την πιο ακριβή επώνυμη τσάντα.

Μπορεί όντως να είμαστε πιο συναισθηματικές από τους άντρες, καθώς έχουμε τη τάση να αντιμετωπίσουμε τις φιλικές μας σχέσεις όπως αντιμετωπίζουμε τις ερωτικές μας σχέσεις. Για μια γυναίκα είναι περισσότερο πιθανό να αποχωρήσει από μια σχέση όταν δεν λαμβάνει αυτό που θεωρεί ότι της αξίζει, με πιο απλά παραδείγματα την εκτίμηση και την αποδοχή από το άλλο μέρος, ανεξάρτητα αν το άλλο μέρος είναι ο σύντροφος ή ο/η φίλος/η.

Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα, με περιπτώσεις γυναικών που έχουν τσακωθεί για τα μάτια ενός άντρα, αλλά και με περιπτώσεις αντρών που λήγουν τη φιλία τους καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη προσφορά ενδιαφέροντος.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τόσο οι γυναίκες μπορούν να επιδείξουν αντρική συμπεριφορά αν επιμένουμε να κατηγοριοποιούμε τις εκδηλώσεις του καθενός, όπως και το αντίστροφο. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο εκφράζεται το κάθε άτομο και πώς αντιλαμβάνεται τη θέση του μέσα σε μια φιλική σχέση.

Όπως και να έχει πάντως οφείλουμε όλες οι γυναίκες ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άντρες φίλους μας που μας βοήθησαν να έρθουμε σε επαφή με την πιο ρεαλιστική πλευρά μας και οι άντρες σε εμάς που τους γνωρίσαμε τη συναισθηματική πλευρά που κρύβουν κάτω από τη σκληρή εικόνα που έμαθαν να προβάλουν. Δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί, όλοι είμαστε άνθρωποι με ανασφάλειες και ανησυχίες αλλά και με την ανάγκη για δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ μας.

Φωτογραφία: cultnuts.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *