Search
Wednesday 19 October 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Αυξανόμενος ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο

ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, οι νέοι που εγκαταλείπουν το σχολείο στα 16 τους χρόνια με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις στην εύρεση εργασίας, και οι πιθανότητές τους να τις αυξήσουν είναι χαμηλές ακόμα και αν η οικονομία ανακάμψει.

Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου 40 εκατομμύρια νέοι στις χώρες του ΟΟΣΑ, που ισοδυναμεί με το 15% των νέων ηλικίας 15 έως 29, είναι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης. Τα δύο τρίτα από αυτούς δεν ψάχνουν για δουλειά. Ενώ μέχρι το 40% του συνόλου των νέων τα τελευταία τέσσερα έτη βιώνουν μια περίοδο αδράνειας ή ανεργίας, για τους μισούς από αυτούς η περίοδος αυτή θα διαρκέσει ένα έτος ή περισσότερα και μπορεί να οδηγήσει στην αποθάρρυνση και στον αποκλεισμό.

Σχεδόν μια στις δέκα θέσεις εργασίας που κατέχονται από τους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην Ισπανία, στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, ο αριθμός των νέων εργαζομένων μειώθηκε κατά το ήμισυ μεταξύ 2007 και 2014. Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, παρά την ανάκαμψη, το ποσοστό απασχόλησης των νέων έχει παραμείνει στάσιμο από το 2010 και σήμερα εξακολουθεί να είναι κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.

Ο μεγάλος αριθμός των χωρίς εκπαίδευση, απασχόληση και κατάρτιση νέων αποτελεί επίσης ένα σημαντικό οικονομικό κόστος, που υπολογίζεται μεταξύ $ 360 δισεκατομμύρια και $ 605 δισεκατομμύρια, που ισοδυναμεί με το 0,9% έως 1,5% του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ.

Οι νέοι που τελείωσαν το σχολείο στα 16, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποτελούν πάνω από το 30% των χωρίς εκπαίδευση, απασχόληση και κατάρτιση νέων. Οι ξένοι που γεννιούνται σε άλλες χώρες έχουν κατά μέσο όρο 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι χωρίς εκπαίδευση, απασχόληση και κατάρτιση από τους γηγενής και 2-2,25 φορές περισσότερες πιθανότητες  σε χώρες όπως στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία και στη Νορβηγία.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο για τους νέους με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων να βρουν μια θέση εργασίας, πόσο μάλλον μια σταθερή δουλειά στο σημερινό χώρο εργασίας», είπε ο Stefano Scarpetta, Διευθυντής του ΟΟΣΑ για την Απασχόληση, Εργασία και Κοινωνικές Υποθέσεις. “Αν δεν γίνουν περισσότερα βήματα για να βελτιωθούν οι ευκαιρίες στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλους, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος μιας ολοένα και πιο διαιρεμένης κοινωνίας.”

Η καταπολέμηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου είναι απαραίτητη, αναφέρεται στον ΟΟΣΑ. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι νέοι άνθρωποι αποκτούν τουλάχιστον μια ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση ή να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες. Παρά την πρόοδο, ένα στα έξι άτομα ηλικίας 25-34 ετών στις χώρες του ΟΟΣΑ εγκατέλειψαν το σχολείο πριν την ανώτερη δευτεροβάθμια.

Οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν χωρίς εκπαίδευση, απασχόληση και κατάρτιση από τους άνδρες.

Πηγή: ΟΟΣΑ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *