Search
Tuesday 18 October 2016
  • :
  • :

ΟΟΣΑ: Το αδύναμο εμπόριο και οι οικονομικές στρεβλώσεις βλάπτουν τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης

ΕΜΠΟΡΙΟ
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό το τρέχον έτος σε σχέση με το 2015, με μόνο μια μικρή άνοδο να αναμένεται για το 2017. Η μελέτη προειδοποιεί ότι μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης έχει ριζώσει, όπου οι προσδοκίες χαμηλής ανάπτυξης έχουν προκαλέσει περαιτέρω πιέσεις στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στην παραγωγικότητα και στους μισθούς.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, και μειώθηκε περαιτέρω τα τελευταία τρίμηνα, με την αδυναμία να επικεντρώνεται στην Ασία. Ενώ τα χαμηλά ποσοστά επενδύσεων έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, η εξισορρόπηση στην Κίνα και μια αντιστροφή στην ανάπτυξη των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μόνιμα χαμηλότερη ανάπτυξη του εμπορίου, οδηγώντας σε ασθενέστερη αύξηση της παραγωγικότητας. Η έλλειψη προόδου – μαζί με κάποια οπισθοδρόμηση – σχετικά με το άνοιγμα των παγκόσμιων αγορών στο εμπόριο έχει προστεθεί στην επιβράδυνση.

Τα εξαιρετικά χαμηλά – και σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητικά – επιτόκια προκαλούν στρεβλώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αύξηση των κινδύνων σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αποσύνδεση μεταξύ της αύξησης των τιμών των ομολόγων και των μετοχών και την πτώση των προσδοκιών για κέρδη και ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την υπερ-θέρμανση στις αγορές ακινήτων πολλών χωρών, αυξάνει την ευαισθησία των επενδυτών σε απότομη διόρθωση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

«Η σημαντική επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου υπογραμμίζει τις ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας και τις δυσκολίες στην έξοδο από την παγίδα χαμηλής ανάπτυξης», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Catherine L. Mann. «Ενώ η ασθενής ζήτηση σίγουρα παίζει κάποιο ρόλο στην επιβράδυνση του εμπορίου, η έλλειψη πολιτικής υποστήριξης για την εμπορική πολιτική της οποίας τα οφέλη θα μπορούσαν να διαδοθούν ευρέως προκαλούν βαθιά ανησυχία».

“Η νομισματική πολιτική γίνεται υπερ-φορτίο. Οι χώρες πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής για να μειώσουν την υπερβολική εξάρτηση από τις κεντρικές τράπεζες και να εξασφαλίσουν ευκαιρίες και ευημερία για τις μελλοντικές γενιές».

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9% αυτό το έτος και 3,2% το 2017, η οποία είναι αρκετά κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο της τάξης του 3¾%.

Η ανάπτυξη μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι υποτονική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η σταθερή κατανάλωση και η αύξηση των θέσεων εργασίας αντισταθμίζεται από τις αδύναμες επενδύσεις, η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 1,4% αυτό το έτος και 2,1% το 2017. Η ζώνη του ευρώ προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2016 και 1,4% το 2017. Η Γερμανία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1,8% 2016 και 1,5 % το 2017, η Γαλλία κατά 1,3% και τα 2 έτη, ενώ η Ιταλία θα δει ένα ρυθμό ανάπτυξης 0,8% αυτό  και το επόμενο έτος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανάπτυξη επιβραδύνεται μετά το δημοψήφισμα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 23 Ιουνίου. Ενώ μια ισχυρή αντίδραση από την Τράπεζα της Αγγλίας έχει βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών, η αβεβαιότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή και οι κίνδυνοι αποτελούν καθαρά ένα μειονέκτημα. Σε αυτό το περιβάλλον, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,8% το 2016 και 1% 2017, πολύ κάτω από το ρυθμό που κινείται τα τελευταία χρόνια.

Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία θα παραμείνει αδύναμη και ανομοιόμορφη, στο 0,6% το 2016 και 0,7% το 2017, με την ανατίμηση του γιεν και το αδύναμο ασιατικό εμπόριο να επιβαρύνουν τις εξαγωγές. Η Καναδική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1,2% αυτό το έτος και 2,3% το 2017.

Η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς εξισορροπεί την οικονομία της από την παραγωγή προς την κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Η Κινεζική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 6,5% το 2016 και 6,2% το 2017. Η Ινδική οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται δυναμικά, κατά 7,4% το 2016 και 7,5% το 2017. Παρά τις όποιες βελτιώσεις, η οικονομία της Βραζιλίας συνεχίζει βιώνει μια βαθιά ύφεση, και αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,3% εκατό αυτό το έτος και περαιτέρω 0,3% το 2017.

Πηγή: ΟΟΣΑ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *