Search
Tuesday 18 October 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Πρώην σύμμαχοι του Ραχόι σε δίκη στην Ισπανία για πάνω από 15 έτη παράνομες προμήθειες

MARIANO RAJOY
Esteban Duarte

Το επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Ισπανίας βρίσκεται από το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο στο Εθνικό Δικαστήριο, όπου ένα δίκτυο επιχειρηματιών και πρώην αξιωματούχων, που συνδέεται με την ενίσχυση του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δικάζεται για απάτη.

Τριάντα επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος, Luis Barcenas, κατηγορούνται για τη δημιουργία ενός δικτύου δωροδοκίας που λειτουργούσε για διάστημα τουλάχιστον 15 ετών. Στους 300-ιδιόμορφους μάρτυρες που κλήθηκαν περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του Λαϊκού Κόμματος της γενιάς του Ραχόι, όπως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροντρίγκο Ράτο.

Η δίκη επικεντρώνεται στον Francisco Correa, διοργανωτή εκδηλώσεων, ο οποίος φέρεται να είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο για να διοχετεύει μίζες από τις επιχειρήσεις που υπέβαλλαν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις που ελέγχονταν από τους υπαλλήλους του Λαϊκού Κόμματος. Με την κωδική ονομασία Gürtel, η υπόθεση θα καλύπτει την περίοδο μεταξύ 1999 και 2005, φτάνοντας μέχρι και αμέσως μετά το διορισμό του Ραχόι ως αρχηγού του κόμματος το 2004. Ο Luis Barcenas αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία και ο δικηγόρος του Francisco Correa, Juan Antonio Gragera, ανέφερε ότι ο πελάτης του σκοπεύει να δηλώσει αθώος.

Η ακρόαση ακολουθεί μια έρευνα οκτώ ετών που έγινε σύμβολο της διαφθοράς της ισπανικής πολιτικής τάξης, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ραχόι. Καθώς αρχίζει η δίκη, ο Ραχόι στοχεύει να αναλάβει για δεύτερη θητεία τα καθήκοντά του. Ο κύριος αντίπαλός του, ηγέτης των σοσιαλιστών, Pedro Sanchez, εκδιώχθηκε από μια εσωτερική εξέγερση από το κόμμα του το Σαββατοκύριακο αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας συμφωνίας για τον τερματισμό εννέα μηνών πολιτικού αδιεξόδου της χώρας.

“Αυτό θα υπενθυμίσει στους Ισπανούς ότι η πολιτική κρίση εξακολουθεί να είναι μαζί μας,”, είπε σε μια τηλεφωνική του συνέντευξη ο Lluis Orriols, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Carlos III.

Ελβετικοί Λογαριασμοί

Ο Ραχόι έχασε την πλειοψηφία του στις εκλογές του Δεκεμβρίου, όταν οι ψηφοφόροι εξοργισμένοι από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και το κύμα καταγγελιών περί διαφθοράς, ειδικότερα εναντίον του Λαϊκού Κόμματος, στράφηκαν σε νέα κόμματα, όπως την ομάδα αντι-λιτότητας Podemos. Αν και ο Ραχόι κέρδισε τις περισσότερες έδρες το Δεκέμβριο και μια επανάληψη της ψηφοφορίας τον Ιούνιο, ο ίδιος δεν κατάφερε να αποκτήσει αρκετή υποστήριξη για να κερδίσει την εμπιστοσύνη, με τους αντιπάλους του να λένε ότι οι δεσμοί του με το κόμμα της διαφθοράς τον κάνουν ακατάλληλο να κυβερνήσει. Ο Ραχόι αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.

Η υπόθεση Gürtel έχει στοιχειοθετηθεί με πάνω από δύο δωδεκάδες εμπλεκόμενους νυν ή πρώην υπάλληλους του Λαϊκού Κόμματος που κινούνται στα ισπανικά δικαστήρια και θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες. Μια άλλη περίπτωση, η οποία θα εξετάσει τις πιθανές σχέσεις της δράσης του πρωθυπουργού με «μαύρα» ταμεία του κόμματος, αναμένεται να τεθεί σε δίκη μετά την υπόθεση Gürtel.

Ο Correa και οι συνεργάτες του κατηγορούνται για κατάχρηση δημόσιου χρήματος από τουλάχιστον έξι διαφορετικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών κυβερνήσεων της Castilla y Leon και της Μαδρίτης, δύο φρούρια του Λαϊκού Κόμματος, αλλά και για τη δημιουργία ενός δικτύου υπεράκτιων λογαριασμών που κράτησαν τα κεφάλαια μακριά από τις ισπανικές αρχές. Οι ερευνητές έστειλαν 183 αιτήματα για πληροφορίες σε 21 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς έχουν εντοπιστεί κεφάλαια του δικτύου.

Το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα και ο πρώην υπουργός Υγείας Ana Mato, επί Ραχόι, αντιμετωπίζουν αστικές ευθύνες ότι επωφελήθηκαν από το καθεστώς, χωρίς όμως να υπάρχουν ποινικές διώξεις. Οι δικαστές αρνήθηκαν ένα αίτημα από ένα από τους ενάγοντες να καλέσει τον Ραχόι ως μάρτυρα, αν και θα μπορούσαν να αλλάξουν την απόφαση αυτή αργότερα στη διαδικασία. Μαζί με τον Rato, στο δικαστήριο θα προσκληθούν και ο γερουσιαστής και εκτελεστικό μέλος της επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος, Javier Arenas και οι πρώην Υπουργοί Εσωτερικών Jaime Mayor  και Angel Acebes

“Θα είναι μια πηγή μόνιμης ενόχλησης για τον Ραχόι και το κόμμα του,” είπε σε μια τηλεφωνική του συνέντευξη ο Pablo Simon, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Carlos III. “Παρόλα αυτά, μόλις θα υπάρξει μια κυβέρνηση, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποστασιοποιηθούν από τους υπαλλήλους ή πρώην υπαλλήλους οι οποίοι φαίνεται να είναι οι πιο τοξικοί”.

Πηγή: Bloomberg, Φωτογραφία: rtve.es




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *