Search
Friday 30 December 2016
  • :
  • :

Ο Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Οι δυνάμεις του Άσαντ και οι αντικαθεστωτικοί συμφώνησαν σε εκεχειρία σε ολόκληρη τη Συρία, ανέφερε ο Βλ. Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Οπως τονίζει ο Ρώσος Πρόεδρος έχουν υπογραφεί τρία κείμενα. Το πρώτο αφορά την εκεχειρία, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με την ύπαρξη μέτρων για να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Το τρίτο είναι μια διακήρυξη «ετοιμότητας» για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. «Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Αμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών. «Ομως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σ. Σοιγκού ανακοίνωσε πως η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της 30ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνη με την εκεχειρία δηλώνει και η τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται πως η κατάπαυση πυρός δεν θα εφαρμοστεί στα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του ISIS αλλά και εναντίον των δυναμέων της Αλ Νούσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα που μετονομάστηκε σε Φάταχ Αλ Σαμ).

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα έχουν τον ρόλο των εγγυητών στην διαδικασίας της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.

«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα των εγγυητριών δυνάμεων σύντομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ euro2day.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *