Search
Friday 30 December 2016
  • :
  • :

Το «σημαδεμένο» πρωτοχρονιάτικο φλουρί της επιστολής Τσακαλώτου και η χαμένη αξιολόγηση

Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

Στο λυκόφως του 2016, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρνει στην δημοσιότητα – πιεσμένος από την αντιπολίτευση -, την περίφημη πλέον, επιστολή προς τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ. .

Στην επιστολή ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αποσαφηνίζει στην ουσία τις θέσεις της κυβέρνησης στους δανειστές – εταίρους, θέσεις που πρόσφατα πέρασε με νομοσχέδιο στη Βουλή η κυβέρνηση και αφορούν το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για το 2017 σε νησιά επιλεγμένα του Αιγαίου, νησιά που βρίσκονται στην καρδιά της προσφυγικής κρίσης.

Ουσιαστικά ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνει αναφορά και εξηγεί στους εταίρους – δανειστές τις κυβερνητικές θέσεις σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα μέτρα, διευκρινίζοντας πως η αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά είναι προσωρινή και μόνο για το 2017, τονίζει στους εταίρους πως το βοήθημα προς τους συνταξιούχους προερχόμενο από το πλεόνασμα ήταν εφάπαξ καταβολή και όχι σε μόνιμη βάση και επιβεβαιώνει την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του «κόφτη» στις δημόσιες δαπάνες «μισθοί, συντάξεις, δημόσιες επενδύσεις» σε περίπτωση μη επίτευξης στόχων.

Θυμίζω, πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ανατολική Κρήτη, στις 21 και 22 Δεκεμβρίου και στην ομιλία σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, μίλησε απευθυνόμενος στους συνταξιούχους για την καταβολή μέσω πλεονασμάτων της 13ης Σύνταξης προς τους ιδίους κάνοντας πράξεις τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή Τσακαλώτου με τάσεις να χαρακτηριστεί «ιστορική», ισοδύναμη, μέχρι την επόμενη με το «ιστορικό» εμαιλ Χαρδούβελη, εμαιλ κατά το οποίο οι δανειστές – εταίροι δεν έκλεισαν την τότε αξιολόγηση, καθώς δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Η επιστολή Τσακαλώτου, έρχεται να βάλει το «φλουρί» σε συγκεκριμένο κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, βασιλόπιτα που ενδεχομένως θα προσφέρει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Ολλανδό Πρόεδρο του Εurogroup Γερούν κ. Ντάισελμπλουμ, όπως το έθιμο ορίζει, στο μεσοδιάστημα των Χριστουγέννων του 2016 και της Πρωτοχρονιάς του 2017 με τον ελληνικό λαό να προσμένει την έβδομη μνημονιακή χρονιά, μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, όπου προσπαθεί με «τεχνάσματα» και λίγη χαρά να ξεχάσει τις δύσκολες μέρες που οικονομικά περνάει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον πιο επίσημο τρόπο αποδέχεται την επιτροπεία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο ελληνικό πρόγραμμα, πλήρως υποταγμένη στις μνημονιακές επιταγές που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2015, με στόχο την αποφυγή του Grexit, της παραμονής της χώρας μας στο Ευro, επιταγές μνημονιακές ψηφισμένες από τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Την ώρα της πραγματικής κρίσης, θεσμοί Ευρωπαϊκοί, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης ξεχνούν την ψήφο τόσο στο 3ο μνημόνιο όσο και την ψήφιση ή εφαρμογή μνημονίων κατά το παρελθόν και παίζουν παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού που βρίσκεται σε συνθήκες ανέχειας.

Αυτή τη στιγμή, αν και οι εκλογές θα είναι περισσότερο καταστροφικές από ορατές, το κλείσιμο της αξιολόγησης ίσως να είναι το τελευταίο που έχει στο νου ο Έλληνας πολίτης, καθώς η χώρα βρίσκεται μέσα σε ένα πρόγραμμα που δεν «περπατάει» με τη διαβίωση στην Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε επιβίωση.

Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο του κλεισίματος της αξιολόγησης, ούτε ο Γέροντας Παϊσιος δεν έχει προβλέψει με ακρίβεια το κλείσιμο αυτής, όμως συμπολίτευση και αντιπολίτευση πρέπει αρχικά να σταματήσουν τις βαφτίσεις, είτε αυτές αφορούν μνημόνια, είτε απλά βοηθήματα μιας κοπής, βοηθήματα που ονομάζονται 13η σύνταξη, προς χάρη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Σαφέστατα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που η χώρα βρίσκεται, έπρεπε να αποσαφηνιστεί η θέση της κυβέρνησης, πρέπει να κυβερνηθεί η Ελλάδα, αλλά και να ζητηθεί, όπως και έγινε, από την αντιπολίτευση η δημοσιότητα της περίφημης επιστολής Τσακαλώτου.

Συνάμα απαιτείται σοβαρότητα και ενότητα, ώστε η τυχόν ενεργοποίηση του «κόφτη» να μη πλήξει περαιτέρω την χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία.

Η επικράτηση της μη κανονικότητας καλά κρατεί στην Ελλάδα, τα κόμματα της πάλαι ποτέ συγκυβέρνησης και υπέρμαχα των μνημονίων φορούν ξανά αντιμνημονιακό κουστούμι, με αλλαγή της τελευταίας στιγμής των θέσεων τους για το μια και τέλος βοήθημα προς τους συνταξιούχους, είτε ψηφίζοντας τελικά ναι ή παρόν, εξαιτίας γερμανικής πληροφόρησης.

Η Νέα Δημοκρατία ζητάει εκλογές καθημερινά, ζητάει την ψήφο των χαμηλοσυνταξιούχων, όμως ψηφίζει παρόν, αν και θέλει σαν «τρελή» την εξουσία.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ψηφίζει τελικά ΝΑΙ στο επίδομα, καθώς ενδεχόμενο όχι θα αποτελούσε ταφόπλακα στη σχέση της με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων αυτής. Δεν ασχολούμαστε με όσους εκφράζονται μέσα από την αποχή.

Στις δύσκολες οικονομικά και πολιτικά συνθήκες που η Ευρώπη βρίσκεται, η υποταγή της ελληνικής οικονομίας στη κεντρική εξουσία της Ε.Ε. είναι ορατή όσο ποτέ, η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» έχει γαντζωθεί στην εξουσία και η αντιπολίτευση θέλει εκλογές, καθώς δεν αντέχει μακριά από τις καρέκλες της εξουσίας.

Λίγο πριν τον ερχομό του ούτε αυτή τη φορά σωτήριου, για την ελληνική οικονομία, έτους 2017, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι εμφανής η μετάλλαξη της κυβέρνησης, με τον κ. Αλέξη Τσίπρα αποφασισμένο όχι μόνο να κυβερνήσει αλλά και να μη παραδώσει την κυβέρνηση στην πάντα επικίνδυνη Νέα Δημοκρατία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο πιστό ως «ανάχωμα» στην πλήρη εφαρμογή του μνημονίου, είτε αυτό είναι το τρίτο ή το τρίτο βαφτιστεί σε τέταρτο.

Οι Έλληνες, βλέπουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα επιτέλους να «κυβερνάει», παρά τις αντιδράσεις, παρά τα προγράμματα Θεσσαλονίκης και μέσα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2019 και τη χώρα να βρίσκεται υπό ομηρία σε μια κακής κοπής μετεξέλιξης της Ε.Ο.Κ.
Η Νέα Δημοκρατία, έχει μπει στο βαθύ τούνελ μιας επικίνδυνης και ατέρμονης πολιτικής που ως αρχή έχει την εκλογολογία, οι εκλογές έχουν μετατραπεί σε εμμονή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μην υπολογίζει το ενδεχόμενο πως σε μια ενδεχόμενη προκήρυξη εκλογών, οι θεσμοί λόγω της μη εμπιστοσύνης και της μη βιωσιμότητας του ελληνικού προγράμματος και μέσα σε συνθήκες αστάθειας και περιπλοκότητας, ενδεχομένως να κάνουν τη χάρη στον ανθέλληνα κ. Σόιμπλε και το πολυπόθητο Grexit να γίνει πράξη.

Στον δρόμο προς τις εκλογές, όποτε αν γίνουν αυτές, το μη κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί τροχοπέδη για τη χώρα των συνταξιούχων, χώρα που νοιάζεται περισσότερο για το πως θα πληρώσει τις συντάξεις και όχι πως το « πρωτοχρονιάτικο φλουρί » της βασιλόπιτας του Ευκλείδη, θα δοθεί στη νέα γενιά της πατρίδας μας και όχι στον κ. Ντάισελμπλουμ.

Βαρύνουσας σημασίας γεγονός θα αποτελούσε η διευκρινιστική προς τους θεσμούς επιστολή Τσακαλώτου αν συμπεριλαμβανόταν και το παρακάτω ερώτημα :
«Πόσο έντιμο, πολιτικά, είναι να μοιράζονται τα χρήματα της νέας γενιάς στους συνταξιούχους και να μην δίνονται κατ` ευθείαν σε αυτήν ; ».
2017 …γρήγορα να ορίσεις, με ή χωρίς το κλείσιμο της αξιολόγησης.

ΠΗΓΗ analystsforchange.org,mignatiou.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *