Search
Wednesday 28 December 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Αυστρία: Η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος καλεί τα μέλη του να διαχωρίσουν τις θέσεις τους από το ακροδεξιό κόμμα

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο συγκυβερνά στην Αυστρία με τους Σοσιαλδημοκράτες, πρέπει να διαχωρίζει τις θέσεις του από τους πολιτικούς αντιπάλους του και κυρίως από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης, Ράινχολντ Μιτερλένερ, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία, το φθινόπωρο του 2018, που λήγει η πενταετής θητεία της παρούσας αυστριακής Βουλής.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανάγκη διαχωρισμού των θέσεων του Λαϊκού Κόμματος από αυτές του Κόμματος των Ελευθέρων, ο Μιτερλένερ επισημαίνει πως αυτή η στρατηγική είχε δρομολογηθεί ήδη πριν από τον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου και πως τώρα γίνεται ακόμη πιο σαφής μετά τη νίκη του ?υποστηριζόμενου από τους Πράσινους? Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επί του υποψήφιου του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαικού Κόμματος είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών, γεγονός που προκάλεσε την οργή και τις κατηγορίες της ηγεσίας του Κόμματος των Ελευθέρων, που τον θεωρεί υπεύθυνο για την ήττα του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ.

Το ερώτημα ως προς την υποστήριξη από το Λαϊκό Κόμμα ενός εκ των δύο υποψηφίων στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών είχε διχάσει βαθιά το κόμμα τις τελευταίες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, καθώς ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ο Ράινχολντ Λοπάτκα, ένας από τους πρωταγωνιστές μιας συνεργασίας του με τους Ελευθέρους, είχε ανακοινώσει ανοικτά την υποστήριξή του προς τον Νόρμπερτ Χόφερ.

Κι αυτό τη στιγμή που ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος της κυβέρνησης Ράινχολντ Μιτερλένερ είχε ταχθεί σαφώς υπέρ του Βαν ντερ Μπέλεν, όπως επίσης και μια σειρά προσωπικοτήτων και πρώην αρχηγών του Λαϊκού Κόμματος, δεκάδες κορυφαίοι διπλωμάτες και δήμαρχοι οι οποίοι πρόσκεινται σε αυτό.

Ο Μιτερλένερ, απαντώντας λίγες ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Δεκεμβρίου στη δριμεία κριτική που του ασκείτο από την αυστριακή Ακροδεξιά για την υποστήριξή του προς τον Βαν ντερ Μπέλεν, είχε επισημάνει πως στόχος του είναι να αποτρέψει μία μελλοντική ανάληψη της αυστριακής κυβέρνησης από το Κόμμα των Ελευθέρων και τον αρχηγό του, τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος θεωρείται μια σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.

Στη σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαικού Κόμματος, προωθεί ουσιαστικά εκ νέου τη γραμμή απομάκρυνσης του κόμματός του από κάθε ιδέα μελλοντικής συνεργασίας με τους Ελευθέρους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, την οποία καλλιεργούν εδώ και καιρό διάφορα ηγετικά στελέχη του.

Τα στελέχη αυτά του Λαϊκού Κόμματος φέρεται να ζητούν, εμμέσως πλην σαφώς, την αντικατάσταση του Μιτερλένερ από τον 30χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, εκλαμβάνεται από τους ίδιους ως το “μέλλον” του κόμματος τους που θα το οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Ελευθέρους, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Από την άλλη πλευρά, στόχος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ?και εν μέσω της εμφάνισης του σε όλες τις δημοσκοπήσεις, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ως της πρώτης πολιτικής δύναμης στη χώρα, με ποσοστό πάνω από 30%? ήταν, ενόψει των προεδρικών εκλογών, η ανάληψη σταδιακά της απόλυτης εξουσίας στη χώρα, αρχικά με το προεδρικό αξίωμα, με τη νίκη του Νόρμπερτ Χόφερ, και στη συνέχεια, μέσω αυτού “και λόγω ασυμφωνίας με την σημερινή κυβέρνηση”, με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *