Search
Wednesday 28 December 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ δηλώνει ότι το ΙΚ θα έχει κατατροπωθεί μέσα σε τρεις μήνες

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ υποστήριξε την Τρίτη ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες για να κατατροπωθεί το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), καθώς ο ιρακινός στρατός και παραστρατιωτικοί, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, συνεχίζουν την επιχείρηση για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που αποτελεί προπύργιό τους.

Ο Χάιντερ αλ Αμπάντι είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος πως η Μοσούλη θα ανακαταλαμβανόταν έως το τέλος της χρονιάς, αλλά οι αξιωματικοί του ιρακινού στρατού που ηγούνται της επιχείρησης λένε ότι η προέλαση των δυνάμεών τους επιβραδύνεται από την ανάγκη να προστατευτούν οι άμαχοι, που έχουν παραμείνει μέσα στην πόλη και δεν την έχουν εγκαταλείψει όπως αναμενόταν από πολλούς.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις ενός αξιωματικού του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος προέβλεψε πως θα χρειαστούν ως και δύο χρόνια για να εξαλειφθούν οι πυρήνες του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία, ο Αμπάντι τόνισε: «Οι Αμερικανοί ήσαν πολύ απαισιόδοξοι. Μίλαγαν για μια πολύ μακρά περίοδο αλλά η μεγάλη επιτυχία των γενναίων και ηρωικών μαχητών μας τη μείωσε. Προβλέπω ότι στο Ιράκ θα χρειαστούμε τρεις μήνες».

Πάνω από δύο μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης οι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν ανακαταλάβει το ένα τέταρτο της Μοσούλης, αλλά αυτόν τον μήνα βρίσκονται σε φάση «ανεφοδιασμού» και ανασύνταξης.

Ένας αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ ο οποίος είναι επικεφαλής δυνάμεων επί του πεδίου δήλωσε τη Δευτέρα πως οι ιρακινές δυνάμεις θα αρχίσουν ξανά να εξαπολύουν εφόδους τις επόμενες ημέρες. Στη νέα φάση της επιχείρησης, πρόσθεσε ο ίδιος, οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, μέσα στη Μοσούλη.

Η Μοσούλη – η μεγαλύτερη πόλη που απομένει στα χέρια του ΙΚ σε όλη την μέχρι πρότινος αχανή έκταση που έλεγχε στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία – καταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές τον Ιούνιο του 2014. Ο εκπαιδευμένος από τις ΗΠΑ ιρακινός στρατός την είχε εγκαταλείψει υποχωρώντας άτακτα.

Πέρα από τη Μοσούλη το ΙΚ ελέγχει ακόμη τις πόλεις Ταλ Αφάρ, Κάιμ, Χαουίτζα και περιοχές γύρω από αυτές.

Η πτώση της Μοσούλης θα σημάνει πιθανότατα το τέλος του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, που όμως μπορεί μολαταύτα να επιδοθούν σε ανταρτοπόλεμο ή να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Δύση.

ΠΗΓΗ skai.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *