Search
Monday 3 April 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Αρμενία-Εκλογές: Μεγάλη νίκη για το κόμμα του Σερζ Σαρκισιάν

Print Friendly

Μέχρι στιγμής συγκεντρώνει το 49% – Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης λαμβάνει από την πλευρά του ποσοστό 27,37%

Το κόμμα του Αρμένιου προέδρου Σερζ Σαρκισιάν κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου, μια ψηφοφορία που στιγματίστηκε ωστόσο από νοθεία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Οι βουλευτικές αυτές εκλογές είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται στην Αρμενία μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε το 2015 με σκοπό την εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικού συστήματος.

Η αντιπολίτευση, που βλέπει στη συνταγματική αναθεώρηση έναν τρόπο ώστε ο αρχηγός του κράτους να διατηρήσει τον έλεγχο που ασκεί στη χώρα, διατύπωσε κατηγορίες για νοθεία στη διάρκεια της ψηφοφορίας χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν πρόκειται να καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις.

Μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν έρχεται πρώτο με 49,15% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική εκλογική επιτροπή.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει όλες τις πιθανότητες να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ‘Εντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον επιχειρηματία Γκαγκίκ Τσαρουκιάν λαμβάνει από την πλευρά του ποσοστό 27,37%.

Ο Γκαγκίκ Τσαρουκιάν, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Αρμενίας, δόμησε την εκστρατεία του πάνω σε επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για την ανικανότητά της, όπως υποστήριξε, να καταπολεμήσει τη φτώχεια και τη διαφθορά και σε υποσχέσεις για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το “Elk” και το εθνικιστικό Ντασνακτσουτιούν, εξασφάλισαν 7,78% και 6,58% αντίστοιχα, υπερβαίνοντας το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδό τους στη Βουλή.
Έτσι τέσσερα κόμματα θα μοιραστούν τις 101 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ πέντε κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί διεκδικούσαν την ψήφο των εκλογέων στις εκλογές, όπου το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 60,86%.

Υποψίες για νοθεία

Η Αρμενία δεν έχει δει ποτέ τη μεταβίβαση της εξουσίας στην αντιπολίτευση μέσω εκλογών και οι υποψίες για νοθεία, τις οποίες διατυπώνει η αντιπολίτευση, βαραίνουν πάνω στις χθεσινές εκλογές.
«Παρατηρήσαμε πολλές παρατυπίες στα εκλογικά τμήματα, όπως παραβιάσεις του απορρήτου της ψήφου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) o Χοβσέπ Χουρσουντιάν, ηγετικό στέλεχος ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν εκφράσει σε κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία για τις πληροφορίες περί εκφοβισμού ψηφοφόρων, εξαγοράς ψήφων και χρησιμοποίησης κυβερνητικών πόρων προς όφελος συγκεκριμένων κομμάτων».

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ωστόσο να διοργανώσει μια υποδειγματική ψηφοφορία, καθώς η χώρα έχει ήδη ζήσει μετεκλογική βία που είχαν πυροδοτήσει κατηγορίες για εκλογική νοθεία. Το 2008, η εκλογή του Σερζ Σαρκισιάν, για παράδειγμα, είχε προκαλέσει συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και στην αντιπολίτευση με αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Σαρκισιάν είχε δηλώσει στο AFP ότι κατέβαλε «τεράστιες προσπάθειες προκειμένου αυτή η κρίσιμη ψηφοφορία να είναι άμεμπτη».

Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2015, που προτάθηκε από τον πρόεδρο και εγκρίθηκε σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση θα έχει μειωμένες εξουσίες και θα αυξηθούν εκείνες του κοινοβουλίου μετά το τέλος της δεύτερης και τελευταίας θητείας του Σερζ Σαρκισιάν, στα τέλη του 2018.

Για την αντιπολίτευση η συνταγματική αναθεώρηση θα επιτρέψει στον Σαρκισιάν να μεταπηδήσει στη θέση του επικεφαλής του κόμματός του και άρα να διατηρηθεί στην εξουσία.

Ο πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε παρόρμηση να παραμείνει στην εξουσία, υπερασπιζόμενος τη συνταγματική αναθεώρηση την οποία χαρακτήρισε «ένα στάδιο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αρμενίας», η οποία, όπως υποστηρίζει, θα ενδυναμώσει την αντιπολίτευση.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως ελπίζει ότι θα παραμείνει ενεργός μετά το τέλος της θητείας του.
«Ως πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναλαμβάνω την ευθύνη για τους συναδέλφους μου», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον του μετά το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πολιτική της χώρας.

ΠΗΓΗ protothema.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *