Search
Wednesday 19 October 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ανάπτυξη 2,7% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017

Ανάπτυξη 2,7% προβλέπεται στην χώρα μας το επόμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο με γνώση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπως αναφέρει το Reuters την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι το θετικό αυτό ποσοστό οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση του τουρισμού.

“Παρά τον σημαντικό περιορισμό των δίδυμων ελλειμμάτων – δημοσιονομικού ελλείμματος και ισοζυγίου πληρωμών – τα τελευταία χρόνια, μέσω σκληρών προγραμμάτων προσαρμογής, η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία παραμένει σε υψηλό διψήφιο ποσοστό” αναφέρει το Reuters. Και συνεχίζει: “Βάσει του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, ύψους έως 86 δισ. ευρώ, η Αθήνα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 1,75% το 2017”.

“Το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί τον στόχο του 0,5% το τρέχον έτος”, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, πιθανότατα δεν θα αναφέρει συγκεκριμένο νούμερο. Τόνισε, επίσης, ότι το σχέδιο θα αναφέρει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει στο 175,8% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά από περίπου 180% φέτος. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως επισημαίνει το Reuters, τονίζουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από μια σειρά επενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Από το σχέδιο αυτό αναμένεται να μπουν στα δημόσια ταμεία 5,8 δισ. ευρώ από το 2018 ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει λίγο και τα κέρδη από τον τουρισμό να αυξηθούν κατά 1%-2%, σε περίπου 15 δισ. ευρώ το 2016.

ΠΗΓΗ news247.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *