Search
Wednesday 19 October 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Χαμηλές προσδοκίες: Στενά τα περιθώρια για ελάφρυνση ελληνικού χρέους στη σύνοδο του ΔΝΤ

Christine Lagarde
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρίσκεται από χθες η Ουάσιγκτον στην οποία άρχισαν να συρρέουν οι ισχυρότεροι οικονομικοί παράγοντες του κόσμου για να καθορίσουν την ατζέντα για τους επόμενους μήνες και έχοντας στο μυαλό την μεγάλη πολιτική αλλαγή, που πιθανότατα θα συμβεί μετά τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και ανεξάρτητα από τον νικητή.

Οι προκλήσεις που απασχολούν τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες, που θα λάβουν μέρος στη κοινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτείνονται σε μία μεγάλη γκάμα, από το Brexit που δεν ταρακούνησε την παγκόσμια οικονομία, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, μέχρι και το Ελληνικό Ζήτημα. Για μία ακόμη σύνοδο, μπορεί το Ελληνικό Ζήτημα να μην βρίσκεται επισήμως στην ημερησία διάταξη, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις στο περιθώριο της συνόδου και στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις των οικονομικών παραγόντων της Ευρωζώνης.

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο που αναμένεται να αφιχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα μέχρι την Πέμπτη, έχει στόχο να εξασφαλίσει όσο τον δυνατόν περισσότερα στη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους, κυρίως για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, αν και με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει διάθεση από τους Ευρωπαίους εταίρους για να αναλάβουν το οικονομικό κόστος.

Οι επερχόμενες αλλεπάλληλες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθυστερούν εκ των πραγμάτων την καθοριστική ενασχόληση με το θέμα του χρέους και μεταθέτουν, όπως φαίνεται, τις όποιες συζητήσεις για το τέλος του 2017. Το ΔΝΤ παραμένει ο μεγάλος υποστηρικτής της Ελλάδας για το θέμα αυτό, όμως υπάρχει η αίσθηση ότι γιά μία ακόμη φορά θα αναγκαστεί να υποκύψει στις ευρωπαϊκές πιέσεις για αναβολή της συζήτησης, Η κυβέρνηση δεν αδράζει την ευκαιρία και δεν εκμεταλλεύεται την ανάγκη του Ταμείου να μην παρανομήσει ξανά, επειδή στο πλαίσιο της πολιτικής της κ. Λαγκάρντ για τους δύο πυλώνες πρέπει να υλοποιήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις, που δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει. Από την πλευρά του, το Ταμείο αποκλείει να παραβεί το Καταστατικό, όπως συνέβη τον Μάιο του 2010.

Παρά το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώνεται η σύγκλιση του Washington Group για να ασχοληθεί με το ελληνικό χρέος, στο ΔΝΤ αναμένουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ηγηθεί των συζητήσεων, οι οποίες δεν αναμένεται να έχουν χειροπιαστό αποτέλεσμα, εκτός εάν η υπόθεση της Deutche Bank αλλάξει εντελώς τα δεδομένα αυτή την εβδομάδα.

Αναφορικά με τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, ως οικοδέσποινα, αναμένεται να καθορίσει και την ατζέντα των συζητήσεων σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών των G7. Ανάμεσα σε γεύματα, δείπνα, δεξιώσεις και παρουσιάσεις στις μεγαλύτερες δεξαμενές σκέψεις της πόλης, αναμένεται να συζητήσουν το πάντοτε επίκαιρο θέμα της παγκόσμιας φτώχεις, για το οποίο όλες οι «λύσεις» μέχρι τώρα απέτυχαν, και το προσφιλές θέμα της κ. Λαγκάρντ που είναι η ανάγκη να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες. Επίσης, το θέμα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει παραμένει πάντα κρίσιμο ζήτημα για την διεθνή οικονομία, ενώ η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών, άλλο ένα αγαπημένο θέμα της γενικής διευθύντριας, θα έχει περίοπτη θέση σε όλες τις συζητήσεις.

Παρά τα πολλαπλά μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα και αυτής της συνόδου, και παρά τις υποσχέσεις που αναμένεται να δοθούν από την έδρα του ΔΝΤ, η πραγματικότητα έχει δείξει ότι πάντα απουσιάζει η βούληση υλοποίησης των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται πανηγυρικά κάτω από τα λαμπερά φλας των φωτογράφων και των καναλιών όλου του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας κτυπήσει στην Ουάσιγκτον. Όπως χαρακτηριστικά είχε ειπωθεί το Απρίλιο του 2010, όταν η ελληνική κρίση του 2010 ηταν στο αποκορύφωμά της, «βήχουν στην Ουάσιγκτον και κρυώνουν σ’ όλο τον κόσμο».

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πάντα μετά από αυτές τις συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, και που βασικά αποτελεί τη Γενική Συνέλευση των οικονομικών παραγόντων παγκοσμίως, είναι για την αποτελεσματικότητά τους. Διότι ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι προσφέρουν θετική ενέργεια στην οικονομία, καθώς τα τελευταία επτά χρόνια, αντί να ασχολούνται με την παγκόσμια ανάπτυξη, συζητούν μόνο προβλήματα, τα οποία ενώ υποτίθεται τα αντιμετωπίζουν αυτά πολλαπλασιάζονται μέχρι την επόμενη σύνοδο.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφάλειας και από την Πέμπτη οι χώροι του ΔΝΤ θα είναι αποκλεισμένοι για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων. Παλαιότερα, διότι πλέον τέτοια αστεία είναι αποκλεισμένα και από το …μυαλό των ανθρώπων, έλεγαν ότι αν πέσει μία βόμβα στη διάρκεια της συνόδου, θα εξαφανιστούν σε ένα λεπτό τα «μυαλά» της παγκόσμιας οικονομίας. Γεγονός είναι ότι τα «μυαλά» αυτά, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων και δεν το κάνουν…

Πηγή: ethnos.gr, mignatiou.com, Φωτογραφία: EPA, STEPHEN JAFFE, IMF HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *