Search
Wednesday 19 October 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Πρόοδο «βλέπει» η Κομισιόν στο μεταναστευτικό

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Την έκθεση προόδου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, στην σχετική έκθεση στην οποία παρατίθενται τα στοιχεία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ και για ροές από την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, παρουσίασε τα μέτρα που πρέπει ακόμη να λάβει η Ελλάδα ενόψει της μελλοντικής επανέναρξης των μεταφορών από άλλα κράτη μέλη, βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου, και παρείχε στοιχεία για τους προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους που διεξάγονται στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, βάσει της σύστασης του Συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2016.

Η Κομισιόν βλέπει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, αν και μόλις 10.695 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί έναντι των συμφωνηθέντων 22.504 ατόμων στο πλαίσιο του προγράμματος τον Ιούλιο του 2015. Επίσης, 1.071 επιπλέον Σύριοι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία από τον Ιούνιο μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, τριπλασιάζοντας τον αριθμό των ατόμων που έχουν επανεγκατασταθεί και αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τον ατόμων που έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας σε 1.614.

«Πρόοδος» και για την Τουρκία

Σύμφωνα με την Κομισιόν από τον Ιούνιο, η μέση ημερήσια άφιξη είναι 85 άτομα, σε σύγκριση με πάνω από 1.700 ημερήσιες αφίξεις τον μήνα πριν από την έναρξη εφαρμογής της δήλωσης και 7.000 αντίστοιχα τον Οκτώβριο του 2015. Αντίστοιχα μόλις 116 άτομα έχουν επιστρέψει μετά τη δεύτερη έκθεση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό ατόμων που επέστρεψαν βάσει της δήλωσης σε 578.

Οικονομική βοήθεια

Σύμφωνα με την έκθεση στο πλαίσιο της Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, έχοντας ήδη χορηγήσει το συνολικό ποσό των 2,239 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το διάστημα 2016-2017, με στόχο την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία. Τα ποσά που ανατίθενται με συμβάσεις αυξήθηκαν σε 1,252 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να εξασφαλίσει επιτάχυνση των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, οι οποίες μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 467 εκατ. ευρώ.

Η βίζα

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέχισε να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκπληρώσει και τα επτά εναπομένοντα κριτήρια αξιολόγησης του Xάρτη Pορείας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (Visa Liberalisation Roadmap) το ταχύτερο δυνατόν. Συμφώνησε επίσης με τις τουρκικές αρχές να συνεχιστεί ο διάλογος ώστε να βρεθούν πρακτικές λύσεις για ενίσχυση της συνεργασίας και επίτευξη προόδου όσον αφορά τις αναγκαίες νομοθετικές και διαδικαστικές αλλαγές. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την τέταρτη έκθεσή της για την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2016.

Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν

Ακόμη η Κομισόν παρουσίασε σήμερα έκθεση σχετικά με τους προσωρινούς ελέγχους που πραγματοποίησαν η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία βάσει του άρθρο 29 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2016. Η έκθεση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα που πραγματοποίησαν αυτές οι χώρες τηρούν τις προϋποθέσεις που καθόρισε το Συμβούλιο στη σύστασή του. Παρότι η συνεχής εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αφίξεων μεταναστών, η Επιτροπή δεν θεωρεί αναγκαίο να προτείνει την τροποποίηση της σύστασης του Συμβουλίου.

Η έκθεση της Επιτροπής δεν προδικάζει με κανέναν τρόπο την απόφαση για το κατά πόσον θα παραταθούν οι σημερινοί προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα, η οποία θα ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου, δηλαδή κατά τη λήξη της εξάμηνης περιόδου που ορίζεται στη σύσταση.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *