Search
Wednesday 19 October 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ο Ασαντ ετοιμάζεται για την τελική μάχη!!

Προ των πυλών μιας αποφασιστικής επιχείρησης για την ανακατάληψη του ανατολικού Χαλεπιού βρίσκεται ο καθεστωτικός στρατός της Συρίας με μεγάλη υποστήριξη από πίσω του – Η εκδίωξη των ανταρτών από την πόλη μπορεί να κρίνει την έκβαση του πολέμου.

Τα προεόρτια μιας μεγάλης χερσαίας επιχείρησης του καθεστωτικού στρατού για την ανακατάληψη του ανατολικού Χαλεπιού από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις βρίσκονται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη στη βορειοδυτική Συρία, με την αεροπορική κάλυψη βομβαρδιστικών και την υποστήριξη σιιτικών πολιτοφυλακών από το Ιράκ, το Ιράν και τη λιβανέζικη «Χεζμπολάχ».

Η πρώτη φάση της άρχισε χθες, σε πολλαπλά μέτωπα, κυρίως σε σημεία εισόδου και στην περίμετρο της Παλιάς Πόλης του Χαλεπιού, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Ηδη, οι συριακές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους κατέλαβαν τη συνοικία Φαραφίρα, κοντά στην ακρόπολη της πάλαι ποτέ οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας.

Αποφασισμένοι

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να αφανιστούν οι τρομοκράτες», δήλωσε ανωνύμως χθες στο πρακτορείο AP στρατιωτικός αξιωματούχος της Δαμασκού. Διοικητής ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής, η οποία μάχεται στο πλευρό του καθεστώτος Ασαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι στις επιχειρήσεις μετέχουν και οι ειδικές συριακές δυνάμεις «Τίγρης».

Εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών στο ανατολικό Χαλέπι βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 250.000 άμαχοι, στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής, χωρίς πόσιμο νερό και τρόφιμα και με υποτυπώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη -στην περιοχή έχουν απομείνει μόλις 30 γιατροί.
Στόχος της χερσαίας επιχείρησης, που γίνεται έπειτα από μία εβδομάδα ανηλεούς βομβαρδισμού, είναι η εκδίωξη των αντικαθεστωτικών δυνάμεων από τον ανατολικό τομέα της διαιρεμένης πόλης, ανατρέποντας προς όφελος του καθεστώτος τη ρευστή ισορροπία μεταξύ των τοπικών αντίπαλων δυνάμεων, που κρατά τέσσερα χρόνια.

«Δεν υπάρχει προοπτική πολιτικής λύσης, η τελευταία λέξη θα ειπωθεί στα μέτωπα των μαχών», διακήρυξε χθες ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμκχανί, προανήγγειλε ότι το μέλλον του Χαλεπιού θα κριθεί μόνον «μέσω μιας σφοδρής αναμέτρησης».

Κι «από την τύχη του Χαλεπιού θα εξαρτηθεί η έκβαση του ίδιου του πολέμου», παρατηρεί ο αναλυτής Κάιλ Ορτον του βρετανικού ινστιτούτου «Henry Jackson Society». Ο έλεγχός του συνεπάγεται για τη Δαμασκό, από μεν στρατιωτικής άποψης τη διασφάλιση του ελέγχου των διόδων ανεφοδιασμού και των στρατιωτικών βάσεων στον Βορρά, από δε στρατηγικής πλευράς ένα καίριο πλήγμα στο κατακερματισμένο μέτωπο των αντικαθεστωτικών, αλλά και στα σχέδια περιφερειακών και διεθνών «παικτών» (π.χ. την επιβολή «ζωνών απαγόρευσης των πτήσεων» που προωθούν ΗΠΑ και Τουρκία).

Επιπλέον, κατά τον Γάλλο ειδικό αναλυτή σε θέματα Συρίας, Φαμπρίς Μπαλάνς, η πρωτοφανής αγριότητα με την οποία πλήττεται τις τελευταίες ημέρες το Χαλέπι καταδεικνύει πως «η Ρωσία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, καθώς δεν πιστεύει πλέον στη δυνατότητα συνεργασίας με τις ΗΠΑ στη Συρία».
Στον απόηχο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της τελευταίας εκεχειρίας, ο Λευκός Οίκος αρκέστηκε χθες να εκφράσει «βαθιά ανησυχία» και «αποτροπιασμό» για την αιματοχυσία στο Χαλέπι. «Αυτό που έχουμε δει από το καθεστώς Ασαντ και τους Ρώσους είναι μια συντονισμένη εκστρατεία με πλήγματα κατά μη στρατιωτικών στόχων, υποτάσσοντας τους αμάχους μέσω βομβαρδισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα.

Ολα ανοιχτά

Την ίδια ώρα πάντως, ανωνύμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι άφηναν στο Reuters ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη εξέλιξη του πολέμου. Επικαλούμενοι το νέο διπλωματικό αδιέξοδο, άφησαν εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να… πέσουν στο κενό οι προτροπές της Ουάσινγκτον προς τους συμμάχους της στον Κόλπο ή την Τουρκία να μην ενισχύσουν τις προμήθειες όπλων στους Σύρους αντικαθεστωτικούς.
«Οι Σαουδάραβες πάντα θεωρούσαν ότι ο τρόπος για να αναγκαστούν οι Ρώσοι να υποχωρήσουν είναι αυτό που είχε φέρει αποτέλεσμα στο Αφγανιστάν, πριν από 30 χρόνια», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος, ήτοι «να εκμηδενιστεί η αεροπορική ισχύς τους με την προμήθεια φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων στους μουτζαχεντίν». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε ο δεύτερος αξιωματούχος, «η [συριακή] αντιπολίτευση δεν θα αφεθεί ανυπεράσπιστη απέναντι στους αδιάκριτους βομβαρδισμούς».

Λίγες ώρες νωρίτερα εν τω μεταξύ η γερμανική εφημερίδα «Kölner Stadt-Anzeiger» φιλοξενούσε συνέντευξη του επονομαζόμενου «Αμπού αλ-Εζ», διοικητή του συριακού παρακλαδιού της αλ-Κάιντα στη Συρία, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι Αμερικανοί είναι στο πλευρό» της τρομοκρατικής οργάνωσης «Μέτωπο αλ-Νούσρα», ότι η χρηματοδότησή της συνεχίζεται απρόσκοπτα από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ, καθώς και ότι προμηθεύεται άρματα μάχης και αντιαρματικά όπλα από τη Λιβύη, μέσω Τουρκίας. Η οργάνωση εκτιμά ιδιαίτερα, υπογράμμισε, τους αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικούς πυραύλους ΤΟW.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε κατηγορηματικά την παροχή οποιασδήποτε αμερικανικής βοήθειας στην αλ-Νούσρα. Προσέθεσε ωστόσο ότι είναι ευθύνη των Σύρων αντικαθεστωτικών να διαχωρίσουν τις δυνάμεις τους από αυτές των τρομοκρατών.

ΠΗΓΗ analystsforchange.org,efsyn.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *