Search
Thursday 9 February 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Η Ρωσία εξασφάλισε συμφωνία Άγκυρας-Δαμασκού, για απελευθέρωση της αλ Μπαμπ

Print Friendly


(Φωτ.: Reuters / Khalil Ashawi)

Άρθρο του ειδησεογραφικού ιστότοπου sputniknews.com αναφέρεται σε σειρά ενεργειών, από τις οποίες προκύπτει ότι η διπλωματία της Μόσχας, εκμεταλλευόμενη τα αδιέξοδα της Άγκυρας, εξασφάλισε τη συνεργασία μεταξύ της τουρκικής και της συριακής κυβέρνησης σε στρατιωτικό επίπεδο, στο κρίσιμο μέτωπο της αλ Μπαμπ.

Το ενδιαφέρον όμως στην προκειμένη περίπτωση, είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Αν και με ποιο τρόπο, δηλαδή, πεισθεί η Τουρκία να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέκτησε μέσω της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», μέσα στην επικράτεια της Συρίας.

Πώς οι κακοί γείτονες ενώνονται στην μάχη κατά του ΙΚ

Ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας προσφάτως έχει έρθει πολύ κοντά στις θέσεις του τουρκικού στρατού στην επαρχία του Χαλεπίου. Οι δύο γείτονες, των οποίων οι σχέσεις απέχουν πολύ από τις επιθυμητές, τώρα συντονίζουν τις προσπάθειές τους. Ρώσοι και Τούρκοι ειδικοί εξηγούν πώς οι προσπάθειες της Μόσχας συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας προσφάτως έχει πλησιάσει πολύ στους οικισμούς στην επαρχία του Χαλεπίου οι οποίοι προηγουμένως ελέγχονταν από τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του από την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση.

Οι δύο γείτονες των οποίων οι σχέσεις επί μακρόν είναι στριφνές τώρα φαίνεται ότι ενώνουν τις προσπάθειές τους στη μάχη εναντίον των τρομοκρατών.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην Συρία, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Άνω Βουλής του κοινοβουλίου της Ρωσίας, του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Φραντς Κλίντσεβιτς ανέφερε ότι οι κοινές επιχειρήσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι δυνατές αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας των προσπαθειών της Μόσχας, η οποία ενεργεί ως μεσολαβητής και προλαμβάνει τις όποιες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας.


Φραντς Κλίντσεβιτς (φωτ.: kremlin.ru)

Η Ρωσία συντονίζει τις προσπάθειες και της Συρίας και της Τουρκίας στην επαρχία του Χαλεπίου, αποκλείοντας οποιεσδήποτε προκλήσεις και συγκρούσεις μεταξύ των πλευρών, είπε ο κοινοβουλευτικός στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστιγια.

«Εργαζόμαστε στο συριακό έδαφος και δεν γίνεται παρά να επιδιώκουμε τέτοιον συντονισμό. Φέρνουμε σε συμφωνία όλες τις αποφάσεις. Δεν είναι μια απλή δουλειά αλλά φέρνει αποτελέσματα», δήλωσε.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας έχουν συνεχίσει εσχάτως την προέλασή τους προς τα βορειοανατολικά της πόλης του Χαλεπίου και έχουν προσεγγίσει σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Επιπλέον, τα συριακά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει πολλούς οικισμούς, που προηγουμένως είχαν εκκαθαριστεί από τους Τούρκους και τους συμμάχους τους των ενόπλων συριακών αντιπολιτευτικών οργανώσεων από τους μαχητές του Νταές.


(Φωτ.: sputniknews.com)

Δεν υπήρξαν αναφορές για πιθανές συγκρούσεις ή αψιμαχίες μεταξύ των πλευρών δίνοντας έδαφος στους ισχυρισμούς ότι υφίστανται συγκεκριμένες ενέργειες συντονισμού μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, από τη μία, και Ρωσίας και Συρίας από την άλλη, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Όλεγκ Γκλαζούνοφ, ένας ειδικός από την Ρωσική Ομοσπονδία Στρατιωτικών και Πολιτικών Επιστημόνων και Αναπληρωτής Καθηγητής του, με έδρα στη Μόσχα, Ρωσικού Πανεπιστημίου Οικονομικών Πλεκχάνοφ είπε ότι η Ρωσία είναι πλέον η μόνη πραγματική σύμμαχος της Τουρκίας στην περιοχή. «Όλες οι άλλες χώρες που έχουν επιρροή στην συριακή σύγκρουση στην πραγματικότητα έχουν απομακρυνθεί από την Άγκυρα. Γι’ αυτό ο Ερντογάν δεν έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί με την Ρωσία», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Ερντογάν ενδιαφέρεται περισσότερο για τους Κούρδους, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες. Επίσης, όλα αφορούν την συριακή επικράτεια. Και αν η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας παραμείνει μια σημαντική συνθήκη της διαδικασίας για ειρήνη στην Συρία, τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να το αφήσουν έτσι κι αλλιώς.

Αυτά όλα σημαίνουν ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός, έως έναν βαθμό, συντονίζουν τις ενέργειές τους, περαιτέρω είπε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η τουρκική έκδοση του Sputnik μίλησε στον πρώην Διοικητή του Τμήματος Πληροφοριών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Ισμαήλ Χακί Πεκίν, ο οποίος είπε ότι η Άγκυρα έχει κατ’ ουσίαν βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση, κυρίως ένεκα εξωτερικής πίεσης.


Ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν, πρώην διοικητής του τμήματος Πληροφοριών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου (φωτ.: tr.sputniknews.com)

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος προσπαθούν να εξαναγκάσουν την Τουρκία να κάνει συγκεκριμένες παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στην βόρεια Συρία και να συνομιλήσει με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) εντός της Τουρκίας», είπε ο Πεκίν στο Sputnik.

Επίσης ανέφερε, ότι αν ιδρυθεί μια τέτοια κουρδική οντότητα η Άγκυρα θα βρεθεί «περικυκλωμένη από νότο» και θα πρέπει να κάνει έναν «πόλεμο σε δύο μέτωπα», εναντίον του Νταές στην Συρία και εναντίον του ΡΚΚ στο εσωτερικό της χώρας.

Έπειτα ο Πεκίν υπογράμμισε ότι για να πετύχει τον σκοπό της, η Ουάσιγκτoν παρέχει στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη στο ΡΚΚ, περιλαμβανομένου και του εφοδιασμού με βαρέα όπλα, αντιαρματικούς πυραύλους και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

«Για την Άγκυρα, η μόνη ευκαιρία για να εκτροχιάσει αυτό το σχέδιο είναι να αρχίσει διάλογο με την Δαμασκό και να προωθήσει την συνεργασία με την Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ», είπε. Περαιτέρω σημείωσε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να λάβει μέτρα για να αποκρούσει την απειλή το συντομότερο δυνατόν.

Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης

Σχόλιο: Σάββας Καλεντερίδης

ΠΗΓΗ analystsforchange.org,pontos-news.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *