Search
Friday 3 February 2017
  • :
  • :

Νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Print Friendly

ΙΜΙΑ
Ανανέωση: το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε την ανακοίνωση με τίτλο «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων» όπου αναφέρεται:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Προηγουμένως: Νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια, ανακοίνωσε δια του τύπου η Άγκυρα, ανήμερα της «μαύρης» επετείου που σημειώθηκε πριν 21 χρόνια.

Ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μετέβη στα Ίμια, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι πέταξε και πάνω από τα νησιά. Μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν «ανεβάσει» δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο.

Αν και η ελληνική πλευρά μιλάει για «δια του τύπου πρόκληση», η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη, γιατί υπάρχουν πολλά σενάρια που μιλούν για κλιμάκωση προκλήσεων από την Τουρκική πλευρά.

Το περιστατικό

Ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χουλουσί Ακάρ που επέβαινε σε πυραυλάκατο της και δύο φουσκωτά με των τουρκικών ειδικών δυνάμεων περικύκλωσαν τις βραχονησίδες.

Η πυραυλάκατος εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις 11.30 το πρωί και στην οποία εκτός του Χ.Ακάρ επέβαιναν οι αρχηγοί του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, και στη συνέχεια προσέγγισε τις βρχονησίδες Ίμια. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άγνωστο αριθμό καταδρομέων.

Στην περιοχή των Ιμίων έπλεε η κανονιοφόρος «Κραταιός» η οποία κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο στο κανάλι 16, ενημέρωσε το τουρκικό πολεμικό ότι βρίσκεται σε ελληνική χωρική θάλασσα και ζήτησε την αποχώρηση του πλοίου. Άλλες πληροφορίες, κάνουν λόγω για αντίστοιχη ενημέρωση προς την τουρκική πυραυλάκατο και από το παρατηρητήριο της Λέρου αλλά και από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του ελληνικού Λιμενικού.

Τα σκάφη παρέμειναν για μερικά λεπτά κοντά στις βραχονησίδες Ίμια, και στη συνέχεια αποχώρησαν από την περιοχή.

Το περιστατικό δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Hurriyet με έκτακτη είδηση, ενώ τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την πρόκληση.

Περισσότερα στο iReport.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *